12 Lichtblauwe Bloemen voor in je Tuin [FOTO’S]

 

Planten met écht lichtblauwe bloemen zijn vrij zeldzaam. Maar ze bestaan wel! Ontdek deze lijst met lichtblauw bloeiende vaste planten om zelf te groeien in je eigen tuin.

Blauw is de meest zeldzame kleur in de natuur. Daar bovenop komt dat in de tuinbouw onder de term ‘blauw‘ ook een heel scala aan lila en paars gekleurde bloemen valt. Dat maakt het vinden van hemelblauwe bloemen er niet gemakkelijker op. En dat terwijl ze zo zeldzaam prachtig zijn!

De planten in onderstaande lijst heb ik speciaal geselecteerd op de écht hemelblauwe kleur.

 

1. Delphinium belladonna ‘Cliveden Beauty‘ (Ridderspoor)

Delphinium ‘Cliveden Beauty‘ (Ridderspoor)

Delphinium ‘Cliveden Beauty‘ (Ridderspoor)

Absoluut mijn lievelingsbloem. Deze ‘Cliveden Beauty’ is perfect lichtblauw en tovert hier bij iedere gast een glimlach op het gezicht. Het is een uniek plaatje! Binnen de soort Delphinium is er een heel scala aan blauw tinten te vinden, maar deze variëteit springt er qua consistentie en kleur wat mij betreft bovenuit.

Ze bloeit in de periode juni t/m juli, wat verlengt kan worden met regelmatig verwijderen van de uitgebloeide bloemhoofdjes. Het is een hoge plant van 90-110cm en heeft tijdens de bloei wat ondersteuning nodig om rechtop te blijven staan.

 

2. Salvia uliginosa ‘Chiel‘

Salvia uliginosa ‘Chiel‘

Salvia uliginosa ‘Chiel‘

Wát een kleur! Zonder twijfel een paradepaardje voor in je tuin. Deze Salvia uliginosa ‘Chiel‘ is perfect voor de beschutte, zonnige border, Ze wordt namelijk wel 140cm hoog. De bloemen van deze salvia staan op lange aren en hebben kleine witte streepjes aan de binnenkant van de bloem.

Kijk voor een iets lagere variëteit ook naar Salvia uliginosa “Ballon Azul”. Deze wordt slechts 100cm hoog en bloeit van juli t/m oktober met eenzelfde prachtig lichtblauw.

 

3. Delphinium grandiflorum ‘Ocean Tiara Blue‘ (Ridderspoor)

Delphinium grandiflorum ‘Ocean Tiara Blue‘ (Ridderspoor)

Delphinium grandiflorum ‘Ocean Tiara Blue‘ (Ridderspoor)

Deze Delphinium grandiflorum ‘Ocean Tiara Blue‘ is een niet alledaagse verschijning. Bij toeval liep ik de plant tegen het lijf bij mijn lokale tuincentrum. Zoals je begrijpt kon ik haar niet laten staan. Het lichtblauw van deze Delphinium is hemelblauw maar veranderlijk. In het ene licht lijkt ze lila, in het andere licht weer donkerder blauw en vervolgens weer hemelblauw. Een fascinerend effect. Met zijn 40cm is het een vrij lage plant en bloeit van juni t/m augustus. Ik moet erbij zeggen dat deze variëteit moeilijk te verkrijgen is.

 

4. Myosotis scorpioides (Moerasvergeet-mij-nietje)

Myosotis scorpioides (Moerasvergeet-mij-nietje)

Myosotis scorpioides (Moerasvergeet-mij-nietje)

Het Moerasvergeet-mij-nietje is een inheemse variëteit binnen het geslacht Vergeet-mij-nietjes. De kleine bloemetjes worden graag bezocht door honingbijen. Ze bloeit van mei t/m augustus met kleine lichtblauwe bloemetjes met een geel hartje. Het blijft een laag geheel van 15-40cm en zaait zich gemakkelijk uit. Het Moerasvergeet-mij-nietje staat graag op zonnige tot licht beschaduwde plaatsen met natte, voedselrijke grond.

 

5. Plumbago auriculata (Mannentrouw)

Plumbago auriculata (Mannentrouw)

Plumbago auriculata (Mannentrouw)

Een mediterrane schone: Plumbago. Deze klimplant ontdekte ik in Florence, waar ze werkelijk in alle tuinen gebruikt worden. Plumbago is niet winterhard en moet in ons klimaat dus in een pot geplant worden, zodat ze ‘s winters binnen kan overwinteren. In een pot bereikt de plant een hoogte van zo’n 1,5 meter. Deze klimmer houdt van warmte, zon en humusrijke grond. Verlangt tijdens de bloei ook dagelijks een watergift. In ons klimaat heeft Plumbago dus iets meer omkijken dan de doorsnee plant, maar daar krijg je een uitbundige en unieke bloei voor terug!

 

6. Muscari azureum (Blauwe druifjes)

Muscari azureum (Blauwe druifjes) gecombineerd met de gele Crocus ‘Golden Yellow‘.

Muscari azureum (Blauwe druifjes) gecombineerd met de gele Crocus ‘Golden Yellow‘.

Blauwe Druifjes ken je natuurlijk met de klassieke paarsblauwe kleur bloemen. Maar ze bestaan ook in veel lichtere varianten, waaronder deze Muscari azureum. Ze bloeit rijkelijk in de maand maart en wordt slechts 10-20cm hoog. Een prima plantje voor in potten dus! Alle Muscari zijn zeer geliefd bij bestuivers, waaronder bijen. Een ware toevoeging aan je lentetuin.

 

7. Nigella damascena ‘Miss Jekyll Light Blue‘ (Juffertje in ‘t gras)

Nigella damascena ‘Miss Jekyll Light Blue‘ (Juffertje in ‘t gras)

Nigella damascena ‘Miss Jekyll Light Blue‘ (Juffertje in ‘t gras)

Een uniek gevormd mini bloemetje in de geliefde hemelblauwe kleur. Van alle planten in deze lijst moet deze Nigella toch echt het gemakkelijkst te groeien zijn. Het is een eenjarige plant, zaait zichzelf goed uit en bloeit van juli t/m september. Nigella 'Miss Jekyll' trekt bijen en andere bestuivers aan en heeft nectar en pollen rijke bloemetjes.

 

8. Rosmarinus officinalis ‘Severn Sea‘ (Rozemarijn)

Rosmarinus officinalis ‘Severn Sea‘ (Rozemarijn)

Rosmarinus officinalis ‘Severn Sea‘ (Rozemarijn)

De bloei van kruiden verbazen mij persoonlijk altijd een beetje. En dat geldt zeker voor de bloei van de ‘gewone’ Rozemarijn. Wie verwacht er nou zulke prachtige kleine blauwe bloemetjes in deze plant die we allemaal kennen?! De variëteit ‘Severn Sea‘ heeft in het bijzonder een mooie lichtblauwe kleur en bloeit van maart t/m mei. Rozemarijn is niet alleen bijzonder mooi, maar natuurlijk ook te gebruiken als kruid in de keuken. Rozemarijn ‘Severn Sea‘ wordt 80cm hoog en staat graag in de volle zon. Zet deze plant ergens in de loop of bij een bankje. Zo kun je extra genieten van de geur.

 

9. Hydrangea Macrophylla ‘Bodensee‘ (Hortensia)

Hydrangea Macrophylla ‘Bodensee‘ (Hortensia)

Hydrangea Macrophylla ‘Bodensee‘ (Hortensia)

Hortensia’s bloeien met prachtige blauwe bolvormige bloemen. Hydrangea macrophylla 'Bodensee' is een vaste tuinplant en bloeit in de periode juli t/m september met blauwe, roze en lila. Ja, dat lees je goed! Want deze plant verkleurt afhankelijk van de zuurtegraad van de bodem naar blauw, roze of lila. Hoe zuurder je bodem, hoe blauwer je Hortensia. De hoogte van Hydrangea macrophylla 'Bodensee' is ongeveer 120-140cm. ‘Bodensee’ staat graag op een zonnige iets vochthoudende tuingrond.

 

10. Meconopsis betonicifolia (Blauwe papaver)

Meconopsis betonicifolia (Blauwe papaver)

Meconopsis betonicifolia (Blauwe papaver)

De Blauwe Papaver, of Himalayaanse Papaver staat wereldwijd bekend als één van de mooiste blauwe bloemen. Deze plant kan dus niet in deze lijst ontbreken! Meconopsis bloeit van mei t/m juli rijkelijk met bloemen van 6cm doorsnede. De bloemen trekken bijen aan en de totale planthoogte is een aangename 80-100cm. Mecanopsis groei je op schaduwrijke, vochtige locaties.

 

11. Corydalis flexuosa (Helmbloem)

Corydalis flexuosa (Helmbloem)

Corydalis flexuosa (Helmbloem)

Corydalis flexuosa, ofwel Helmbloem. Dit geslacht kent vele cultivars, maar de hoofdkleur is azuurblauw. Deze lage rotsplant (max. 20cm hoog) bloeit van mei t/m juni met opvallende buisvormige bloemen. Deze plant staat graag op een arme bodem op een licht beschaduwde standplaats met een lichte vochtigheid. Het is een echte eyecatcher!

 

12. Symphytum grandiflorum ‘Hidcote blue‘ (Smeerwortel)

Symphytum grandiflorum ‘Hidcote Blue‘ (Smeerwortel)

Symphytum grandiflorum ‘Hidcote Blue‘ (Smeerwortel)

Toen ik deze kleur lichtblauw voor het eerst zag sloeg mijn hart even over. Wàt een kleur! Smeerwortel is een woekeraar en bodembedekker, dus als je een plekje achterin de tuin hebt waar ‘'ie wat kan verwilderen kun je deze prima aanplanten. In een pot doet deze het overigens ook prima. Smeerwortel is een echte alleskunner. Buiten dat deze variëteit wonderschoon is, is het ook een waardevolle bijenplant en kun je van de bladeren een natuurlijke meststof maken. Alle reden dus om ‘m aan te planten!

Heb je een toevoeging aan deze lijst van lichtblauwe bloemen voor in de tuin? Schrijf het in de comments! Ik breid deze lijst er graag mee uit.

Dit vind je misschien ook interessant

 
Noor

Noor is de auteur van tuinblog Wildi en liefhebber van ecologisch tuinieren, wildlife, unieke, zeldzame en doodgewone plantensoorten. Met een steeds groter groeiende collectie planten (haha, get it?) kan er steeds meer over worden geleerd en gedocumenteerd.

https://www.wildi.nl/
Vorige
Vorige

26 Planten die Tegen Droogte Kunnen [FOTO’S]

Volgende
Volgende

Natuurlijke Terrasvijver Aanleggen 5 Stappen