Natuurlijke Terrasvijver Aanleggen 5 Stappen

DIY
 

Een natuurlijke terrasvijver is een mini vijver speciaal voor kikkers, libellen, insecten en misschien wel een salamander! In dit artikel laat ik je zien hoe je zelf een natuurlijke terrasvijver kunt maken, zonder pomp, filter of vissen.

Deze kikker is de vaste bewoner van mijn eigen natuurlijke terrasvijver.

Deze kikker is de vaste bewoner van mijn eigen natuurlijke terrasvijver.

Water voegt een hele nieuwe dimensie toe aan elke tuin. Een terrasvijver is de ideale plek om miniatuur waterlelies en andere kleine waterplanten te kweken. Maar bovenal zal zelfs het kleinste vijvertje als een magneet werken op kikkers, vogels, libellen, insecten en andere dieren.

Met het verlies van waterrijk habitat zoals moerassen worden vijvers in tuinen steeds belangrijker voor een groter groeiende groep wilde dieren.

Lang zul je ook niet hoeven wachten op bewoners voor je gloednieuwe terrasvijver. Nog voor ik mijn eigen terrasvijver had gevuld met planten had een Bootsmannetje zijn introk al genomen. En de kikker die je hierboven ziet zat daar alsof hij dat al jaren deed. In werkelijkheid stond mijn terrasvijver daar pas luttele weken.

Inhoud van dit artikel:

 

Benodigdheden voor het maken van jouw eigen natuurlijke terrasvijver

Benodigheden_Natuurlijke-Terrasvijver-Aanleggen-01.png
  • Oude wijnton, tinnen tijl of andere dichte bak

  • Aquatische plantmanden

  • Aquatische compost

  • Gewassen grind

  • Grote stenen / bakstenen

  • Jute lap

  • Diverse waterplanten

 

1. Schoonmaak en locatie van de vijverbak

Zorg dat je vijverbak schoon is voordat je deze aan gaat planten.

Zorg dat je vijverbak schoon is voordat je deze aan gaat planten.

Maak je vijverbak grondig schoon en zorg ervoor dat de bak waterdicht is. De oude wijnton die ik gebruikte was van zichzelf waterdicht, maar nog vol met wijnresten. Deze heb ik schoon gekregen door de bak te vullen met water, 3 dagen te laten weken en vervolgens de resten eraf te borstelen en krabben. Dit proces heb ik daarna nog eens herhaald.

Als je een diepere vijverbak hebt dan 30 cm heb je stenen nodig om straks de vijvermandjes op verschillende hoogten te kunnen zetten. Verschillende waterplanten hebben verschillende planthoogten ten opzichte van het wateroppervlak. Als je -net zoals ik- een vijverbak gebruikt van < 30 cm diep, heb je geen extra stenen nodig. De plantensoorten die je gebruikt pas je hierop aan.

Hier staat mijn nog lege terrasvijver alvast op zijn definitieve plek.

Hier staat mijn nog lege terrasvijver alvast op zijn definitieve plek.

Plaats de vijverbak alvast op zijn uiteindelijke locatie. Zodra de vijver vol met water zit gaat deze niet gemakkelijk meer te verplaatsen zijn. Zet de vijver op een zonnige plaats en niet onder bomen. De plantresten van de bomen komt de waterkwaliteit niet ten goede.

 

2. Pot de waterplanten op in vijermanden

Ga na hoeveel plantmanden er in je vijver passen.

Ga na hoeveel plantmanden er in je vijver passen.

Meet uit hoe en hoeveel vijvermandjes je in de terrasvijver gaat plaatsen. Het is zonde om je te vergissen! Elke mand moet plaats bieden aan 2 of 3 planten.

De jute in de plantmand zorgt ervoor dat de vijvercompost op zijn plaats blijft.

De jute in de plantmand zorgt ervoor dat de vijvercompost op zijn plaats blijft.

Leg de jute vervolgens in een vijvermandje. De jute zorgt ervoor dat de vijvercompost straks niet uit het mandje drijft.

Vul het vijvermandje voor de helft met vijvercompost. De jute blijft nu ook beter op zijn plaats. Haal de waterplanten uit hun potten of plastic zakjes en plaats ze in de vijvercompost. Knip daarna het overtollige jute aan de bovenkant van de mand weg.

Let op! Plantwortels drogen snel uit. Laat ze nooit langer dan enkele minuten in de open lucht. Langer dan dat en de wortels zullen afsterven.
De aangeplante plantmand.

De aangeplante plantmand.

Vul de mand aan met meer vijvercompost. Druk de grond aan met je handen, zonder de wortels te beschadigen. Als de mand vol is kun je grondig water geven om de compost te laten bezinken. Het water zorgt ervoor dat het vijverzand goed om de plantwortels aansluit.

Bewater de plantmand op het droge.

Bewater de plantmand op het droge.

Maak het geheel af met een laag klein grind over het oppervlak. Ten eerste verzwaart het geheel, waardoor de mand niet gaat drijven. Ten tweede blijft zo ook de vijvercompost goed op zijn plaats.

Plant elk van de manden op deze manier.

De kiezels verzwaren de plantmand en zorgen dat de vijvercompost op zijn plaats blijft.

De kiezels verzwaren de plantmand en zorgen dat de vijvercompost op zijn plaats blijft.

 

3. Plaats de plantmanden op de juiste plek in de vijverbak

Aangeplante plantmanden in de terrasvijver zonder water.

Aangeplante plantmanden in de terrasvijver zonder water.

Vul de vijverbak nu voor twee derde met water. Laat de manden voorzichtig in het water zakken en plaats ze eventueel op de stenen. Als je de mini vijver straks vanuit één richting gaat bekijken, plaats dan de grotere planten aan de achterkant. Als je de mini vijver straks van alle kanten gaat bekijken, plaats je de grootste planten in het midden.

 

4. Voeg voorzichtig water toe

Voorzichtig water toevoegen aan de terrasvijver.

Voorzichtig water toevoegen aan de terrasvijver.

Als je helemaal tevreden bent met de opstelling van de planten, vul dan het waterniveau bij tot ongeveer 2 cm - 3 cm onder de rand van de vijverbak. Voeg ook minstens 1 grote steen toe die net boven het wateroppervlak uit steekt. Dit geeft insecten, kikkers en vogels een mogelijkheid om het water in en uit te komen.

 

5. Verwelkom wildlife

Twee klompjes slakkeneitjes in de natuurlijke terrasvijver.

Twee klompjes slakkeneitjes in de natuurlijke terrasvijver.

Als je goed kijkt zie je op de foto hierboven naast de kleine libellenlarven ook twee klompjes slakkeneitjes zitten. Die ontdekte ik na slechts 6 weken sinds de aanleg van de vijver!

Je zult je verbazen over de snelheid waarmee de mini vijver zich spontaan vult met wildlife. De aantrekkingskracht van water is enorm!

Maar maak het de insecten en ongewervelden gemakkelijk: Creëer langzaam aflopende vijverranden waar je kunt. Alle dieren kunnen zo gemakkelijk in en uit het water komen.

Voor amfibieën als kikkers zijn de langzaam aflopende vijverranden cruciaal. In de overgang van kikkervisje naar kikker moeten zij uit kunnen rusten in ondiep water en ook het water uit moeten kunnen lopen. Het ondiepe water is ook perfect voor vogels om in te baden en voor alle dieren om te drinken - zonder zelf te verdrinken!

Als het kan, graaf je mini vijver dan in de grond. Zo zorg je ervoor dat het water gemakkelijk te betreden is voor alle fauna.

De natuurlijke terrasvijver onderhoud zichzelf

De nieuwe natuurlijke terrasvijver aangeplant en gevuld met water.

De nieuwe natuurlijke terrasvijver aangeplant en gevuld met water.

De meest gestelde vraag die ik krijg over mijn natuurlijke terrasvijver is: Is het water nog steeds helder? Mijn antwoord is steevast: Ja!

Het mooie van een natuurlijke vijver is namelijk dat de flora en fauna je helpen in het schoonmaken van de vijver. Je natuurlijke vijver heeft dus helemaal geen pomp of filter nodig om helder water te krijgen. Helder water krijg je door het toevoegen van zuurstofplanten, waterslakken, regenwater i.p.v. kraanwater en het minimaliseren van dood plantmateriaal dat in het vijverwater terecht komt.

 

Waterslakken houden je vijverwater helder

Een kleine waterslak in de natuurlijke terrasvijver.

Een kleine waterslak in de natuurlijke terrasvijver.

Waterslakken eten graag algen. Je kunt ze naar je nieuwe mini vijver brengen door ze te kopen of door zuurstofplanten uit een andere vijver te introduceren. De kans is groot dat daar ook een aantal waterslakken aan kleven.

 

Snoei je waterplanten

Het enige onderhoud dat de vijver wenst is dat je door het hele seizoen de verdorde blaadjes weg snoeit. Regelmatig snoeien van de planten zorgt ervoor dat de planten gestimuleerd worden tot nieuwe groei. Daarmee blijven de planten gezond en vers. Met te veel plantenresten in het water loop je ook het risico dat het water te veel voedingsstoffen gaat bevatten, wat algengroei bevordert.

 

Vul de vijver regelmatig bij

Vul tot slot de vijver regelmatig bij met nieuw water. Zeker in warme zomers zal het vijverwater snel verdampen. Let wel, bij introductie van leidingwater in het vijverwater verandert de ecologische huishouding een beetje. Houdt daar rekening mee als er kort daarna algen of andere ongemakken in het vijverwater ontstaan.

Zodra de vijver ecologisch in balans is, hoef je deze zelf nooit schoon te maken.

Tuinieren staat gelijk aan geduld. En dat geldt zeker ook voor de aanleg van een natuurlijke vijver. In het begin zal er nog geen ecologische balans zijn. Oneffenheden als overdadige algengroei of een invasie van Bootsmannetjes is dan normaal. Heb geduld, ga niet prutsen aan het water en de balans verder verstoren. De natuur lost overdadigheid vanzelf op.

 

Bonustips!

Libellen_Natuurlijke-Terrasvijver-Aanleggen.jpg

Plant voor libellelarven

Gebruik planten met lange rechtopstaande stelen. Libellelarven komen via die stengels uit het water om op te drogen en te verpoppen.

Waterlelie_Natuurlijke-Terrasvijver-Aanleggen.jpg

Beperk het aantal plantsoorten

Hoe groter de vijverbak, hoe indrukwekkender het resultaat. Al wil dat niet zeggen dat je meer verschillende planten nodig hebt. Beperk jezelf tot 1, 2 of 3 goed gekozen plantensoorten. Gebruik er te veel en de vijver raakt snel te vol en oogt rommelig.

Ingraven_Natuurlijke-Terrasvijver-Aanleggen.jpg

Graaf je vijver in voor betere toegang

Voor het aantrekken van zo veel mogelijk wilde dieren graaf je jouw vijverbak het liefst in de grond. En als het mogelijk is, maak dan aflopende randen. Alles om je vijver toegankelijker te maken voor zo veel mogelijk wilde dieren.

Vijvergrond_Natuurlijke-Terrasvijver-Aanleggen.jpg

Gebruik alleen vijvercompost

Vijvercompost is speciaal samengestelde compost en is laag aan nutriënten. Dat zorgt ervoor dat algen minder kans hebben om te groeien en je vijverwater dus helder blijft.

Vis_Natuurlijke-Terrasvijver-Aanleggen.jpg

Voeg geen vissen toe

Vissen lijken wellicht een leuke toevoeging, maar zijn een bedreiging voor veel insecten en wervelloze dieren. Daarbij voegt een overschot aan visvoer te veel nutriënten toe aan het water. Hierdoor vertroebelt het water en het brengt de gehele ecologie in disbalans. Vissen zijn dus niet wenselijk als je een wildlife vijver wil maken!

Heb jij meer tips voor het creëren van een natuurlijke (terras)vijver of wil je je eigen ervaringen delen? Schrijf het in de comments! Ik hoor graag van je.

Dit vind je misschien ook interessant:

 
Noor

Noor is de auteur van tuinblog Wildi en liefhebber van ecologisch tuinieren, wildlife, unieke, zeldzame en doodgewone plantensoorten. Met een steeds groter groeiende collectie planten (haha, get it?) kan er steeds meer over worden geleerd en gedocumenteerd.

https://www.wildi.nl/
Vorige
Vorige

12 Lichtblauwe Bloemen voor in je Tuin [FOTO’S]

Volgende
Volgende

Snoeihout Composteren [INFOGRAPHIC]