9 Beste Inheemse Schaduwplanten [FOTO’S]

 

Welke inheemse planten groeien goed in de schaduw? Dat zijn Vrouwenmantel, Vingerhoedskruid en Lievevrouwebedstro. Maar dat is niet alles! In deze lijst ontdek je 9 sterke inheemse planten die goed groeien in de schaduw.

Inheemse planten zijn de wilde planten die van nature voorkomen in ons land. En wist je dat er aan het planten van inheemse soorten enorme voordelen zitten?

Allereerst zijn inheemse planten van levensbelang voor vele insecten, zoals wilde bijen 🐝 en dag- en nachtvlinders 🐛🦋. De bestuiving bij bloemen en bijen is zo geëvolueerd dat ze van elkaar afhankelijk zijn om te overleven. Dat proces heet co-evolutie en is een samenwerking tussen plant en dier, waarbij beide soorten uiteindelijk niet meer zonder elkaar kunnen bestaan. Verdwijnt de een, dan verdwijnt de ander. Met het aanplanten van inheemse plantensoorten help je dus direct talloze insecten overleven!

Ten tweede zijn inheemse planten super sterk. Doordat inheemse planten van nature voorkomen in onze Nederlandse natuur zijn ze prima aangepast aan ons klimaat. Daardoor hebben ze minder omkijken van ons nodig en passen ze daarmee prima in een ecologische, duurzame tuin.

 

1. Ajuga reptans (Kruipend zenegroen)

Bijenplant voor Schaduw Ajuga reptans (Kruipend zenegroen)

Kruipend Zenegroen is zo’n fijne inheemse schaduwplant waar je altijd wel een plekje voor hebt. Van mei t/m juni bloeit Kruipend Zengroen met paarse bloemetjes die hommels en bijen aantrekken. Kruipend Zenegroen is een vaste plant en bodembedekkend, waardoor ‘ie ieder jaar terug komt en zich langzaamaan uitbreid via wortelstokken. Zo vormt dit kleine schattige plantje na een paar jaar een heus bloementapijtje. Maar bang zijn voor woekeren hoef je absoluut niet. Kruipend Zenegroen vermeerdert zich door oppervlakkig uit te schieten. Een te veel aan deze plantjes snoei je eenvoudig weg.

 

2. Alchemilla Mollis (Vrouwenmantel)

Vrouwenmantel is een inheemse vaste plant die zowel goed groeit in de schaduw als in de zon! Van mei t/m september bloeit deze inheemse topper met limoengroene tot gele bloemetjes die een prachtig contrast bieden met het licht behaarde zilveren blad. Vrouwenmantel groeit het beste op een vochtige en humusrijke bodem. En helemaal op z’n plek is Vrouwenmantel ook bodembedekkend, zonder te woekeren. En misschien wel het beste van alles: deze plant is een natuurlijke afweer tegen slakken! Als je last hebt van slakken in je tuin én een inheemse schaduwplant zoekt, dan is Vrouwenmantel een slimme keuze.

 

3. Allium ursinum (Daslook)

Daslook is een inheemse schaduwplant die van nature thuis hoort in onze Nederlandse bossen maar ook perfect is voor de schaduwrijke plekken in jouw tuin. Het blad van deze plant heeft een heerlijke knoflookachtige smaak, dat je zomaar in een eigen gemaakt kruidenbotertje kunt verwerken. Van april t/m mei bloeit Daslook met kleine witte bloemetjes. De bloei van Daslook brengt licht in de donkerste hoekjes van jouw tuin en trekt ook nog eens bijen aan. Let wel op met deze eetbare plant, want Daslook woekert wel degelijk. Heb je een stuk tuin waar ‘ie zijn gang kan gaan en de bodem kan bedekken is dat top. Anders plant je Daslook wellicht beter in een pot.

 

4. Aquilegia vulgaris (Wilde Akelei)

Wilde Akelei is een inheemse vaste plant die van nature groeit in de schaduw van bomen en struiken. Deze plant bloeit van mei t/m juni met paarse bloemen op slanke stengels. En daarmee wat mij betreft is het daarmee de meest sprookjesachtige inheemse schaduwplant in deze lijst. Hoewel de Wilde Akelei misschien exotisch lijkt, is het toch een inheemse soort die in Nederland voorkomt en geliefd is bij bijen en hommels vanwege de nectar. Interessant genoeg houden slakken niet van deze plant, waarschijnlijk vanwege de licht giftige stoffen die hij bevat.

 

5. Digitalis purpurea (Vingerhoedskruid)

Vingerhoedskruid is een inheemse schoonheid die van nature voorkomt in onze Nederlandse bossen. Deze tweejarige plant bloeit van juni t/m september en kleurt wit tot roze en paars. Vingerhoedskruid is niet alleen een heerlijke tuinplant waar je volop mee kunt combineren, maar ook een zeer belangrijke hommel- en bijenplant. De bloemaren worden tot wel 120cm hoog en in de holle bloemen vliegen de hommels en bijen af en aan. Zelf spotte ik er eens een drietal akkerhommels dat in één bloem lag te slapen! Een must voor de inheemse schaduwtuin, deze Vingerhoedskruid.

 

6. Galium odoratum (Lievevrouwebedstro)

Lievevrouwebedstro is een laaggroeiende bodembedekker voor onder struiken en bomen. Staat dus ook graag in de schaduw en half-schaduw. Lievevrouwebedstro is een inheemse bodembedekker die zich via ondergrondse wortelstokken verspreidt en na een paar jaar een heel tapijt kan vormen. Wordt ook vaak gebruikt in voedselbossen en staat bekend om zijn eetbare bloemen en werd vroeger gebruikt voor meiwijn. Lievevrouwebedstro bloeit van mei t/m juni met witte bloemetjes.

 

7. Geranium phaeum (Donkere ooievaarsbek)

Bijenplant voor Schaduw Geranium phaeum (Donkere ooievaarsbek)

Donkere Ooievaarsbek is een mooie inheemse vaste plant die bloeit in de schaduw en halfschaduw. Deze robuuste plant groeit zelfs op de meest uitdagende standplaats, namelijk op droge grond in de schaduw. Bloeit vrolijk van mei t/m augustus. De diep donkerpaarse, rode bloemetjes zien er fantastisch uit en zijn een heus feestmaal voor bijen en hommels. Bovendien blijven slakken weg van het sterk geurende, licht behaarde blad. Een fijne plantkeuze dus voor een onderhoudsvriendelijke en insectenvriendelijke schaduwtuin.

 

8. Lamiastrum galeobdolon (Gele Dovenetel)

De Gele Dovenetel is een inheemse winterharde bodembedekker die perfect past in een schaduwrijke bostuin onder bomen en struiken. De gele bloemetjes van deze plant zijn een magneet voor hommels en andere insecten en bloeien van mei t/m juni. Een bijkomend voordeel van Gele Dovenetel is dat het een wintergroene plant is, waardoor je ook in de winter niet tegen een kaal stukje grond hoeft aan te kijken.

 

9. Symphytum officinale (Smeerwortel)

Smeerwortel is een super waardevolle inheemse plant voor de natuurlijke tuinier. Super gemakkelijk om te groeien in zowel de zon, halfschaduw én schaduw. In het wild zie ik ‘m geregeld groeien in (half)schaduw en langs natte sloten. Maar in mijn eigen tuin groeit Smeerwortel zelfs uitbundig in de volle zon én in droge grond. Lekker veelzijdig toepasbaar dus! Maar dat is niet alles! Smeerwortel is namelijk ook een uitstekende bodembedekker die onkruid op afstand houdt en je tuin het hele jaar door mooi groen houdt. Bovendien is deze plant gemakkelijk te onderhouden en kan hij zichzelf vermeerderen via wortelstokken. Deze vaste plant bloeit van april t/m mei met prachtige paarse bloemen die onweerstaanbaar zijn voor bijen en hommels.

 

Wat zijn inheemse schaduwplanten?

Inheemse schaduwplanten zijn plantensoorten die van nature in ons land voorkomen en goed groeien in schaduwrijke omgevingen. Deze planten zijn aangepast aan een lage lichtintensiteit en groeien prima zonder direct zonlicht, zoals in bosrijke gebieden.

Inheemse schaduwplanten zijn vaak nuttig voor het maken van een natuurlijke en duurzame tuin omdat ze goed bestand zijn tegen lokale weersomstandigheden en plagen, en omdat ze belangrijke habitats en voedselbronnen zijn voor inheemse dieren zoals vogels, vlinders en bijen.

Waarom zijn inheemse schaduwplanten belangrijk?

Inheemse schaduwplanten zijn belangrijk om verschillende redenen:

  • Aanpassing aan lokale omstandigheden: inheemse planten zijn van nature aangepast aan de lokale omstandigheden, zoals bodemtype, vochtigheid en temperatuur. Dit betekent dat ze meestal beter bestand zijn tegen lokale plagen en ziekten, en minder afhankelijk zijn van meststoffen en water.

  • Ondersteuning van de biodiversiteit: inheemse schaduwplanten zijn een belangrijke bron van voedsel en habitat voor inheemse fauna zoals vogels, insecten en kleine zoogdieren. Voor veel diersoorten zijn inheemse planten onmisbaar en cruciaal voor hun voortbestaan.

  • Behoud van lokale plantensoorten: door inheemse planten te gebruiken, help je de lokale flora te behouden en te beschermen tegen de invasie van exotische soorten. Want waar de ene plant groeit, is het voor de ander (over het algemeen) moeilijker om zich te vestigen. Eenjarige inheemse plantensoorten zaaien zichzelf bovendien uit. Dus wanneer je een geveltuintje hebt vol van deze planten, kunnen er zo maar baby plantjes van jouw tuinplanten verschijnen verderop in de straat!

  • Duurzaam: inheemse schaduwplanten zijn vaak gemakkelijker te onderhouden dan uitheemse (exotische) planten, waardoor ze een duurzamere keuze zijn voor jouw tuin of landschap. Inheemse schaduwplanten vereisen over het algemeen minder verzorging dan uitheemse (exotische) planten omdat ze van nature totaal aangepast zijn aan ons landschap, onze weersomstandigheden en ons licht.

Kortom, inheemse schaduwplanten zijn belangrijk omdat ze bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit, de lokale flora beschermen en duurzame tuinen ondersteunen.

Welke grond gebruik je voor het aanplanten van inheemse schaduwplanten?

De ene schaduwplant is kieskeuriger over de grondsoort dan de ander. Maar over het algemeen kun je stellen dat de planten in deze lijst wel houden van een beetje humus in hun grond. Humus is dood organisch materiaal van plantaardige en in mindere mate ook van dierlijke oorsprong. Je doet er goed aan om je grond te verrijken met humusrijke compost of potgrond. Wanneer je plant na een jaar echt goed gesetteld is, doe je ‘m ieder jaar weer een plezier door in het voorjaar de grond rondom de plant te mulchen. Daarbij leg je opnieuw een laagje humusrijke (blad)compost rondom de plant aan. De wormen en andere bodeminsecten zorgen er dan voor dat deze nieuwe grond goed gemixt wordt met de bestaande bodem.

Hoe verzorg je jouw inheemse schaduwplanten?

Inheemse schaduwplanten hebben niet veel verzorging nodig. Wel is het goed om te onthouden dat inheemse planten o.a. als voedselbron onmisbaar zijn voor vele kieskeurige vlinders, bijen en andere insecten. Daarom is het erg belangrijk dat jouw inheemse schaduwplanten ieder jaar opnieuw in bloei komen. Wat helpt is om tijdens de bloei uitgebloeide bloemen weg te plukken. Zo stimuleer je de aanmaak van nieuwe bloemen, en dus van nieuwe voedselbronnen!

 

⚠️ Let op! Bijvriendelijk kan alleen maar biologisch zijn

Bij iedere plant in deze lijst vind je een link naar de betreffende plant in de plantenwebshop van Sprinklr. Deze toppers verkopen enkel biologisch gekweekte planten. En dat is cruciaal als je bijen, vlinders en andere nuttige bestuivers wilt helpen! Hoe dat precies zit én hoe je een ramp in je tuin voorkomt ontdek je in het artikel hieronder:

In deze blog vind je verschillende links naar de webshop van onze partner. Als je een aankoop doet via één van deze links, krijgt Wildi hiervoor een kleine vergoeding. Met deze vergoeding wordt deze website onderhouden. Dus mocht je bij willen dragen aan de groene missie van Wildi, dan kun je dat direct doen door een aankoop te doen via de links in deze blog. Geen zorgen, dit kost jou niets extra’s, maar je steunt ons project er wel mee! 🙂

 

Dit vind je misschien ook interessant

 
Noor

Noor is de auteur van tuinblog Wildi en liefhebber van ecologisch tuinieren, wildlife, unieke, zeldzame en doodgewone plantensoorten. Met een steeds groter groeiende collectie planten (haha, get it?) kan er steeds meer over worden geleerd en gedocumenteerd.

https://www.wildi.nl/
Vorige
Vorige

8 Beste Planten voor Natte Grond [FOTO’S]

Volgende
Volgende

25 Wilde Bloemen voor in de Tuin [FOTO’S]