25 Wilde Bloemen voor in de Tuin [FOTO’S]

 

Wilde bloemen kun je prima planten in jouw eigen tuin. Maarja, welke wilde planten gebruik je dan? Dat ontdek je hier. Met deze lijst vol wilde bloemen maak je van jouw tuin een echte wilde bloementuin. En daarmee help je ook nog eens de bijen, vlinders en allerlei andere nuttige bestuivers!

 

1. Achillea millefolium (Duizendblad)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Achillea millefolium (Duizendblad)

Duizendblad is een inheemse vaste plant en zo sterk als een beer. Deze vaste plant groeit goed in de volle zon en is zelfs opgewassen tegen droogte! Tuiniers die dol zijn op het toevoegen van biodiversiteit in hun tuin, moeten deze plant echt overwegen, want de bloemen van Duizendblad zijn een magneet voor zweefvliegen, bijen en andere insecten. Van juni t/m oktober geniet je van de schattige kleine witte bloemetjes die platte bloemschermen vormen. Fijne plant om te combineren met de langwerpige bloemen van bijv. Kattenkruid, Lavendel of Hysop.

 

2. Allium schoenoprasum (Bieslook)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Allium schoenoprasum (Bieslook)

Allium schoenoprasum, ofwel Bieslook, is echt hele fijne inheemse plant met roze bloemen die bloeit van mei t/m juli. Zet dit vrolijke kruid ergens neer waar het lekker vochtig en zonnig is, dan komt 'ie helemaal tot z'n recht. En niet alleen dat, Bieslook is ook nog eens superlekker. Die lange, dunne bladeren hebben een lichte uiensmaak en geven je salades, soepen en sauzen net dat beetje meer. Dus, als je van een beetje groen in je tuin houdt en ook nog eens graag lekker eet, dan is bieslook zeker een aanrader!

 

3. Agrimonia eupatoria (Gewone agrimonie)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Agrimonia eupatoria (Gewone agrimonie)

Gewone agrimonie is een echt juweeltje voor je tuin. Zet 'm lekker in het zonnetje en van juni t/m september kun je genieten van de prachtige gele bloemen. Maar wist je dat deze inheemse vaste plant ook nog eens goed is voor je gezondheid? De plant heeft namelijk medicinale eigenschappen en met de blaadjes wordt thee gezet die de spijsvertering stimuleren. Ben je dus op zoek naar een plant die zowel mooi als nuttig is, dan is Gewone agrimonie zeker een aanrader!

 

4. Campanula trachelium (Ruig Klokje)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Campanula trachelium (Ruig Klokje)

Het Ruig klokje is een inheemse plant die zich helemaal thuis voelt in ons kikkerlandje en houdt van een vochtige en half beschaduwde plek. En als de zomermaanden aanbreken, kun je je verheugen op de vele frêle paarse bloemen die deze plant sieren. De bloei is van juli t/m augustus en een waar feest voor bijen en vlinders die maar wat graag op de bloemen afkomen.

 

5. Centaurea jacea (Knoopkruid)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Centaurea jacea (Knoopkruid)

Wie denkt dat onkruid niet mooi kan zijn, heeft vast nog nooit het Knoopkruid gezien! Deze inheemse vaste plant is een echte zonliefhebber en bloeit van juni t/m augustus met prachtige roze bloemetjes. Een feest voor het oog én voor de bijen en vlinders die erop af komen. En weet je wat zo fijn is? Het Knoopkruid is ontzettend makkelijk te onderhouden en groeit goed in de meeste grondsoorten.

 

6. Centaurea scabiosa (Grote centaurie)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Centaurea scabiosa (Grote centaurie)

Ben je op zoek naar een mooie plant die bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin? Dan moet je zeker de Grote centaurie (Centaurea scabiosa) overwegen! Deze inheemse vaste plant houdt van een zonnige standplaats en bloeit van juni t/m augustus met prachtige roze bloemen. Maar dat is niet alles! De Grote centaurie is een belangrijke plant voor insecten, zoals bijen en vlinders. Door deze plant in je tuin te zetten help je deze insecten te overleven. Bovendien ziet de Grote centaurie er ook nog eens fantastisch uit en is het een echte blikvanger tussen al het groen in je tuin.

 

7. Clematis vitalba (Wilde bosrank)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Clematis vitalba (Wilde bosrank)

Wist je dat de Clematis vitalba, ook wel Wilde bosrank genoemd, een klimplant is die van nature voorkomt in ons land? Deze wilde plant houdt van een zonnige standplaats en bloeit van juli t/m september met prachtige witte bloemen. De wortels van deze klimplant houden niet van direct zonlicht, dus zorg ervoor dat ze altijd in de schaduw staan. De Clematis vitalba is niet alleen mooi om te zien, maar ook een belangrijke plant voor insecten zoals bijen, vlinders en nachtvlinders. Dus als je wilt genieten van een mooie en natuurlijke tuin, dan is deze inheemse klimmer een geweldige toevoeging.

 

8. Digitalis purpurea (Vingerhoedskruid)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Digitalis purpurea (Vingerhoedskruid)

Vingerhoedskruid kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst met wilde planten voor in de siertuin. Groeit nagenoeg overal, of je nou een plekje in de zon, schaduw of halfschaduw hebt. Van juni t/m september pronkt deze plant met haar prachtige roze bloemen, wat een heerlijke toevoeging is aan je natuurlijke tuin. Maar niet alleen wij mensen genieten van deze schoonheid, ook de bijen zijn dol op Vingerhoedskruid. En dan vooral hommels - die zijn er helemaal gek op! Dus als je wat extra buzz in je tuin wilt, dan is deze wilde plant een fijne keuze.

 

9. Echium vulgare (Slangenkruid)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Echium vulgare (Slangenkruid)

Oh, heb je ooit Slangenkruid gezien? Deze inheemse plant is een must-have voor elke tuinliefhebber die van bijen houdt! Het Slangenkruid staat graag op een plekje in de volle zon op schrale grond en bloeit van juni t/m augustus met prachtige blauwpaarse bloemen. Niet alleen een plaatje om te zien, maar ook een super bijenplant. De bijen en hommels kunnen niet genoeg krijgen van deze nectarrijke bloemen! Als je dus een tuin wilt die zoemt van leven, dan is Echium vulgare de perfecte keuze.

 

10. Geranium pratense (Beemdooievaarsbek)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Geranium pratense (Beemdooievaarsbek)

Heb je ooit gehoord van Geranium pratense, ook wel bekend als Beemdooievaarsbek? Deze plant is een echte wilde plant, inheems, en houdt van een zonnige standplaats. Van juni t/m juli krijgt de plant fraaie openstaande paarse bloemen. Maar deze plant is niet alleen mooi om naar te kijken, hij is ook nog eens super handig als bodembedekker. Bovendien trekt Beemdooievaarsbek een heleboel belangrijke bestuivers aan, zoals zand- en groefbijen, hommels, zweefvliegen en verschillende soorten dag- en nachtvlinders. Fijne plant voor in de natuurlijke tuin in de volle zon.

 

11. Hyssop officinalis (Hyssop)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Hyssop officinalis (Hyssop)

Hyssop is een fantastische plant die van een zonnige standplaats houdt en bloeit van juli t/m september met langwerpige paarse bloemetjes. Maar deze inheemse vaste plant is niet alleen mooi om te zien, het is ook nog eens een super populaire bijen- en vlinderplant. Met Hyssop in je tuin lok je gegarandeerd eindeloos veel zoemende bijen en fladderende vlinders. En naast die boost in biodiversiteit voor je tuin, kun je zelf ook nog eens genieten van een lekker kopje Hyssopthee, dat je maakt van zijn bladeren. Een lekkere allrounder dus!

 

12. Knautia arvensis (Beemdkroon)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Knautia arvensis (Beemdkroon)

Knautia arvensis, ook wel bekend als Beemdkroon, is een fantastische plant die niet alleen je tuin zal opfleuren, maar ook een grote rol speelt in het ondersteunen van de bijenpopulatie. Deze inheemse vaste plant houdt van de zon en heeft een lange bloeiperiode, van mei t/m september. De paarse bloemen zijn een belangrijke voedselbron voor veel bijen, vlinders en andere nuttige bestuivers. Het is dan ook geen verrassing dat bijenexpert Dave Goulson Beemdkroon één van de belangrijkste bijenplanten noemt voor in de tuin. Als je een tuin hebt en iets wilt doen voor de bijen, is Beemdkroon zeker de moeite waard om te overwegen. 

 

13. Leucanthemum vulgare (Gewone Margriet)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Leucanthemum vulgare (Gewone Margriet)

Gewone Margriet is een inheemse vaste plant, enorme zonliefhebber en bloeit maar liefst van mei t/m augustus. Van zo’n langdurige bloeiperiode wordt je toch spontaan vrolijk! En wat dacht je van die prachtige witte bloemen met hun zonnige gele hart? Heerlijk om naar te kijken én te ruiken. En wist je dat je deze wilde bloemen ook gewoon in een pot kunt laten groeien? Ja echt waar, zelfs jouw terras of balkon kan nu ook opgefleurd worden met deze fleurige wilde bloemen. Gewone Margriet is ook een belangrijke waardplant voor de Kamillevlinder en de Kruiskruidmot. Deze vlinders leggen hun eitjes maar al te graag op deze plant, waarna hun rupsen zich tegoed doen aan de bladeren. Zo heeft Gewone Margriet niet alleen een mooi uiterlijk, maar ook een belangrijke natuurlijke functie. Kortom, een plant om van te houden!

 

14. Lythrum salicaria (Grote Kattenstaart)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Lythrum salicaria (Grote Kattenstaart)

Grote Kattenstaart is een prachtige inheemse vaste plant die de hele zomer bloeit. Deze wilde plant groeit het beste op een zonnige standplaats in vochtige grond, dus mocht je een wat nattere tuin hebben dan is de Grote Kattenstaart de ideale aanvulling. Van juni t/m augustus kun je genieten van de intens roze bloemen. De kleur is zo fel dat het bijna lijkt alsof er een roze waas over de tuin hangt. De bloemen zijn ook populair bij bijen, vlinders, zweefvliegen en allerlei andere nuttige bestuivers, dus je draagt ook nog eens bij aan de biodiversiteit in de tuin.

 

15. Malva moschata (Muskuskaasjeskruid)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Malva moschata (Muskuskaasjeskruid)

Hoe beeldig is dit Muskuskaasjeskruid? Je kunt je toch bijna niet voorstellen dat deze tedere bloemen van een echte wilde plant zijn, die van nature voorkomt in ons land? Deze plant heeft een super lange bloeiperiode, namelijk van juni t/m oktober. Dat betekent dat je de hele zomer en zelfs het begin van de herfst kunt genieten van de zachtroze bloemen. En wist je dat deze bloemen ook nog eens een lichtzoete geur verspreiden? Het Muskuskaasjeskruid is dus niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens lekker om te ruiken. Naast het feit dat het Muskuskaasjeskruid een prachtige bloeier is, is het ook nog eens een bodembedekkende plant. Dit betekent dat deze vaste plant zich verspreidt over de grond, waardoor het onkruid weghoudt en er een mooi tapijt van zachtroze bloemen ontstaat. Maar geen zorgen, het is geen woekeraar. Het Muskuskaasjeskruid is bovendien een plant die bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De bloemen zijn populair bij bijen en andere bestuivers, wat weer bijdraagt aan de natuurlijke balans in de tuin.

 

16. Prunella vulgaris (Bijenkorfje)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Prunella vulgaris (Bijenkorfje)

Het Bijenkorfje is een kleine, laaggroeiende wilde plant waar de bijen en andere nuttige bestuivers dol op zijn. In mijn eigen tuin groeit het Bijenkorfje ook goed als potplant. De bloemetjes zijn allerliefst en bloeien lekker lang: van mei t/m september. Het Bijenkorfje is een echte bodembedekker en met zijn bescheiden hoogte van slechts 10cm zorgt deze plant voor een heerlijk paars tapijtje in jouw tuin. Als kers op de taart is het Bijenkorfje ook nog eens gemakkelijk in onderhoud.

 

17. Pulsatilla vulgaris (Wildemanskruid)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Pulsatilla vulgaris (Wildemanskruid)

Met zijn harige voorkomen is Wildemanskruid is een super unieke plant. Maar wist je dat Wildemanskruid eigenlijk inheems is en van nature voorkwam in ons land? Kwam ja… want Wildemanskruid is vandaag de dag in Nederland niet meer wild te vinden. Des te meer reden om dit bescheiden plantje in je tuin te zetten! Van maart t/m april bedekt deze vaste plant zich met prachtige paarse bloemen die je tuin een kleurrijke boost geven. Het Wildemanskruid groeit het beste op een zonnige of halfschaduwrijke standplaats met goed waterdoorlatende grond. Door zijn geringe hoogte (en omdat je ‘m bij de hand wilt houden ‘ie zo zacht is) is Wildemanskruid ook een leuke potplant voor op je balkon of terras.

 

18. Salvia pratensis (Veldsalie)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Salvia pratensis (Veldsalie)

Veldsalie is de enige inheemse Salvia soort in Nederland en heeft prachtige paarse bloemen die bloeien van mei t/m juli. Zoals de Salvia soorten betaamd trekken ook de bloemen van de Veldsalie onmetelijk veel hommels, vlinders en bijen aan. Oorspronkelijk groeide deze plant vooral op grasland langs rivieren en aan de kust, maar is helaas zeldzaam geworden in het wild. Maar gelukkig kun je dit pareltje ook prima in je eigen tuin laten bloeien. De Veldsalie is een sterke plant die het beste gedijt in de volle zon op lichte grond waar overtollig water goed weg kan. En wist je dat deze plant ook goed tegen zoute wind kan? Ideaal voor tuinen aan de kust!

 

19. Silene dioica (Dagkoekoeksbloem)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Silene dioica (Dagkoekoeksbloem)

Dagkoekoeksbloem behoort tot de wilde bloemen en is een fantastische insectvriendelijke plant die ook nog eens super lang bloeit. Bijen, hommels, dag- en nachtvlinders en andere insecten zijn allemaal dol op deze inheemse plant met felroze bloemen. Dagkoekoeksbloem is een vaste plant die je gedurende een lange periode, van mei t/m oktober, kunt bewonderen. Het is het beste om deze vaste plant in de zon te planten, op voedselrijke grond die rijk is aan humus, zodat hij elk jaar weer terugkomt. Het is werkelijk een roze pareltje dat niet mag ontbreken in je tuin!

 

20. Silene vulgaris (Blaassilene)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Silene vulgaris (Blaassilene)

Heb je ooit zulke bijzondere bloemetjes gezien? Deze ballonvormige witte bloemetjes zijn van de Blaassilene. Een vaste plant die in het wild voorkomt in ons land. Daarnaast is Blaassilene bodembedekkend, wat fijn is voor in jouw natuurlijke tuin, want planten die je er liever niet ziet maken zo minder kans om te groeien. Blaassilene groeit het best op een standplaats met zon of halfschaduw en bloeit van mei t/m september. Deze bloemen zijn erg geliefd bij bijen en andere bestuivende insecten, waardoor de Blaassilene niet alleen mooi is, maar ook nog eens een belangrijke bijdrage levert aan de biodiversiteit in je tuin.

 

21. Stachys officinalis (Betonie)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Stachys officinalis (Betonie)

Stachys officinalis, ook wel bekend als Betonie, is een prachtige inheemse vaste plant die voornamelijk groeit op zonnige plekken. Deze plant bloeit van juni t/m augustus en heeft mooie roze lipbloemen die vlinders en bijen aantrekken. Betonie groeit niet alleen goed in de volle grond, maar doet het ook prima als potplant. Zo kun je zelfs op je terras of balkon genieten van deze wilde bloemen. Betonie is daarnaast ook nog eens een nuttige plant, want de wortels en bladeren worden al eeuwenlang gebruikt als thee in de kruidengeneeskunde vanwege hun ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen.

 

22. Succisa pratensis (Blauwe knoop)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Succisa pratensis (Blauwe knoop)

De Blauwe Knoop is een prachtige vaste plant die van nature voorkomt in ons land. Deze wilde plant groeit het best op een plekje in de volle zon. De lichtpaarse veldbloemen zijn niet alleen geliefd bij bijen en hommels, maar ook bij vlinders, zweefvliegen en kevers die graag van de nectar van deze plant drinken. Bijenexpert Dave Goulson is laaiend enthousiast over de Blauwe Knoop als bijenplant en noemt ‘m een echte muste-have voor de natuurlijke tuinier. Deze plant bloeit heerlijk lang, van juli tot aan de eerste vorst, en de blauwe bloembolletjes wapperen vrolijk door de wind. Als je op zoek bent naar een mooie en nuttige plant voor in de tuin, dan is de Blauwe Knoop zeker een aanrader!

 

23. Symphytum officinale (Smeerwortel)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Symphytum officinale (Smeerwortel)

Smeerwortel is een veelzijdige wilde plant die groeit in de schaduw, halfschaduw en zelfs ook in de volle zon. De wilde bloemen kleuren wit, lila, roze en paars en bloeien van april t/m mei. Bijen, hommels en andere bestuivers zijn dol op deze nectarrijke vaste plant! Smeerwortel groeit het beste op een vochtige plek, bijvoorbeeld in de buurt van een vijver of sloot, en wordt zo'n 40 cm hoog. Goed om te weten is ook dat Smeerwortel bodembedekkend is en zich uitbreid door middel van wortelstokken (die je ook weer gemakkelijk in bedwang kunt houden). Het meest bijzondere aan deze plant is dat het een hoog gehalte aan essentiële voedingsstoffen voor plantengroei bevat. Het blad kun je snoeien, onder dompelen in water, 3 weken laten staan en het vervolgens verdund aan je potplanten te geven. Hiermee krijgen je potplanten een flinke boost en groeien ze weer extra groed. Al met al is Smeerwortel een essentiële plant voor de natuurlijk georiënteerde tuinier.

 

24. Verbascum nigrum (Zwarte toorts)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Verbascum nigrum (Zwarte toorts)

Verbascum nigrum, ook wel bekend als de Zwarte toorts, is een statige inheemse vaste plant die goed groeit op een plekje in de volle zon. Verdraagt ook goed droogte, waardoor het een extra interessante soort wordt voor onze tuinen in de (nabije) toekomst. Zwarte toorts bloeit van juni t/m september en heeft gele bloemen die wilde bijen, vlinders en (zweef)vliegen aantrekken.

 

25. Veronica longifolia (Lange ereprijs)

Wilde Bloemen voor in de Tuin Veronica longifolia (Lange ereprijs)

Lange ereprijs lijkt misschien wel alsof het een cultivar is voor in de siertuin, maar behoort toch echt tot de wilde bloemen en is inheems in ons land! Lange ereprijs groeit het beste op een plekje in de volle zon en bloeit in de zomer, van juli t/m augustus. De paarse bloemen van de Lange ereprijs trekken veel verschillende wilde bijen en hommels aan. Het is dan ook een belangrijke bijenplant die bijdraagt aan de biodiversiteit in je tuin. Daarnaast is deze plant ook nog eens gemakkelijk te onderhouden (je kunt ‘m namelijk prima jaar in, jaar uit zijn gang laten gaan) wat het een perfecte keuze maakt voor beginnende tuiniers.

 
 

Dit vind je misschien ook interessant

 
Noor

Noor is de auteur van tuinblog Wildi en liefhebber van ecologisch tuinieren, wildlife, unieke, zeldzame en doodgewone plantensoorten. Met een steeds groter groeiende collectie planten (haha, get it?) kan er steeds meer over worden geleerd en gedocumenteerd.

https://www.wildi.nl/
Vorige
Vorige

9 Beste Inheemse Schaduwplanten [FOTO’S]

Volgende
Volgende

10 Beste Bijenplanten voor Schaduw [FOTO’S]