10 Beste Bijenplanten voor Schaduw [FOTO’S]

 

Hou je van het geluid van zoemende bijen in je tuin, maar heb je geen idee welke planten het beste groeien op schaduwrijke plekken? In deze blog ontdek je de beste bijenplanten voor de schaduwrijke tuin.

De bijenplanten in deze lijst zijn geïnspireerd op suggesties van bijenexpert Dave Goulson en ook Sarah Raven. Alle schaduwplanten die je hier vind zijn een verademing voor bijen, maar trekken veelal ook vlinders en andere insecten aan. Of je nu een beginnende tuinier bent of een groene veteraan, je zult zeker de beste bijenplanten voor schaduw vinden die jouw tuin een boost vol leven zullen geven!

 

1. Ajuga reptans (Kruipend zenegroen)

Bijenplant voor Schaduw Ajuga reptans (Kruipend zenegroen)

Ajuga reptans (Kruipend Zenegroen) is een ideale plant voor schaduwrijke plekken in de tuin. Het is een bodem bedekkende, laagblijvende plant. Het blad kleurt fraai donkergroen tot purper en van mei t/m juni bloeit deze inheemse topper met paarse bloemen. De bijen zijn er dol op! Kruipend Zenegroen is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft. Kruipend Zenegroen is perfect als bodembedekker, maar kan ook gebruikt worden als accent in borders en als potplant.

 

2. Aquilegia vulgaris (Wilde Akelei)

Bijenplant voor Schaduw Aquilegia vulgaris (Wilde Akelei)

Aquilegia vulgaris, oftewel de Wilde Akelei, is een prachtige inheemse vaste plant die jouw schaduwtuin op zal fleuren! Met zijn betoverende paarse bloemen die bloeien van mei t/m juni is deze plant niet alleen een lust voor het oog, maar ook een feestmaal voor bijen en andere bestuivende insecten. De Wilde Akelei is gemakkelijk te onderhouden en gedijt perfect op een schaduwrijke standplaats.

 

3. Borago officinalis (Komkommerkruid)

Bijenplant voor Schaduw Borago officinalis (Komkommerkruid)

Met zijn prachtige blauwe bloemen is Borago officinalis, ook wel bekend als Komkommerkruid, een must-have voor de bijvriendelijke tuin. Deze eenjarige plant bloeit van juni t/m augustus en is een geweldige aanvulling op jouw tuin. Komkommerkruid groeit prima op een standplaats met lichte schaduw en is een echte bijenplant. Zijn nectarrijke bloemen trekken talloze bijen en andere bestuivende insecten aan, waardoor je tuin, balkon of dakterras helemaal tot leven komt.

 

4. Campanula trachelium (Ruig Klokje)

Bijenplant voor Schaduw Campanula trachelium (Ruig Klokje)

Campanula trachelium, oftewel het Ruig Klokje, is een inheemse vaste plant die van nature in onze Nederlandse bosrijke omgevingen voor komt. Van juli t/m augustus bloeit het Ruig Klokje met delicate paarse bloemen. Deze paarse schone is een mooie aanvulling op een schaduwrijke tuin en groeit het beste in de halfschaduw. Het Ruig Klokje is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een belangrijke bijenplant. De bloemklokjes trekken een heel scala aan bijen en andere bestuivende insecten aan.

 

5. Digitalis purpurea (Vingerhoedskruid)

Bijenplant voor Schaduw Digitalis purpurea (Vingerhoedskruid)

Vingerhoedskruid is een echte bosbewoner die van nature voor komt in onze Nederlandse bossen. Deze tweejarige plant bloeit van juni t/m september met prachtige bloemen in verschillende tinten van paars tot roze. Geef deze schoonheid een plekje in de schaduw en geniet van zijn charmante aanwezigheid in je tuin. Het Vingerhoedskruid is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een belangrijke bijenplant. Zijn lange bloeiperiode trekt vele hommels, bijen en andere bestuivende insecten aan, waardoor jouw tuin een bruisende oase wordt voor deze kleine druktemakers.

 

6. Geranium phaeum (Donkere ooievaarsbek)

Bijenplant voor Schaduw Geranium phaeum (Donkere ooievaarsbek)

Op zoek naar een plant die weinig onderhoud vereist maar toch kleur en leven in je tuin brengt? Dan is de Donkere ooievaarsbek een super keuze! Deze inheemse vaste plant bloeit van mei t/m augustus met prachtige donkerpaarse bloemen en groeit prima op schaduwrijke plekjes. Maar dat is nog niet alles! Deze stoere plant kan zelfs tegen droogte en is een belangrijke bijenplant, waardoor het niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook nog eens bijdraagt aan de biodiversiteit.

 

7. Hedera helix arborescens (Struikklimop)

Bijenplant voor Schaduw Hedera helix arborescens (Struikklimop)

Struikklimop is een stoere inheemse plant die prima gedijt op schaduwrijke plekjes in de tuin. Deze plant is niet alleen een fantastische bodembedekker die weinig verzorging nodig heeft, maar is ook van onschatbare waarde voor bijen in het najaar. De kleine, groenige bloemen die bloeien van september t/m oktober zijn een belangrijke voedselbron voor bijen tijdens deze periode. En daar bovenop is Struikklimop wintergroen is, dus ook in de koudere maanden een prachtige toevoeging aan je tuin blijft.

 

8. Lamiastrum galeobdolon (Gele Dovenetel)

Bijenplant voor Schaduw Lamiastrum galeobdolon (Gele Dovenetel)

Gele Dovenetel, de vrolijke verschijning met de officiële naam Lamiastrum galeobdolon, is een inheemse vaste plant die niet kan ontbreken in je schaduwtuin. Deze plant groeit perfect op schaduwrijke plekjes en bedekt met gemak de bodem, waardoor onkruid geen schijn van kans maakt. Van mei t/m juni zorgen de fijne gele bloemetjes voor een zonnige noot in de schaduw. Bijen zijn ook dol op deze plant, waardoor ‘ie niet alleen mooi is, maar ook bijdraagt aan de natuur. Het groene gebladerte blijft gedurende het hele jaar mooi, is dus wintergroen en zorgt daarmee ook voor een fraaie aanvulling op je wintertuin. Gele Dovenetel is makkelijk in onderhoud en perfect voor borders en randen.

 

9. Pulmonaria ‘Trevi Fountain‘ (Longkruid)

Bijenplant voor Schaduw Pulmonaria ‘Trevi Fountain‘ (Longkruid)

Pulmonaria 'Trevi Fountain' is de perfecte plant om de lente tot leven te brengen in je schaduwrijke tuin! Met haar prachtige blauwe bloemen die van maart tot mei bloeien, is deze vaste plant een belangrijke bijenplant voor het vroege voorjaar. En na de bloei blijft het bijzondere blad van Longkruid een mooie toevoeging aan je tuin gedurende het hele jaar. Deze makkelijk te onderhouden plant kan zelfs dienen als bodembedekker en is een geweldige keuze voor een wilde tuin met een natuurlijke uitstraling. 

 

10. Symphytum officinale (Smeerwortel)

Bijenplant voor Schaduw Symphytum officinale (Smeerwortel)

Op zoek naar een makkelijke plant voor een schaduwrijke tuin? Dan is Symphytum officinale, oftewel Smeerwortel, dé vaste plant voor jou! Van april t/m mei bloeit deze plant met prachtige paarse bloemetjes die onweerstaanbaar zijn voor bijen en hommels. En wist je dat Smeerwortel ook nog eens een uitstekende bodembedekker is? Zo blijft onkruid weg én blijft je tuin het hele jaar door mooi groen. Deze plant is gemakkelijk te onderhouden en kan zichzelf vermeerderen door middel van wortelstokken. Met Smeerwortel haal je niet alleen een mooie, maar ook een bijvriendelijke plant in huis!

⚠️ Bijvriendelijk kan alleen maar biologisch zijn

Bij iedere plant in deze lijst vind je een link naar de betreffende plant in de plantenwebshop van Sprinklr. Deze toppers verkopen enkel biologisch gekweekte planten. En dat is cruciaal als je bijen wilt helpen! Hoe dat precies zit én hoe je een ramp in je tuin voorkomt ontdek je in het artikel hieronder:

 

Wat zijn bijenplanten voor in de schaduw?

Dit zijn planten die bijen aantrekken en tegelijkertijd tot bloei komen in de schaduw. Bloemen zijn belangrijk voor bijen, want hieruit verzamelen ze nectar en/of pollen om hun jongen en zichzelf mee te voeren.

Hoe verzorg je jouw bijenplanten voor in de schaduw?

Voor de bijen is het belangrijk dat de bloemen ieder jaar terug komen. Doorgaans gaat dat gewoon vanzelf en hoef je zelf niets te doen. Maar er komt een dag dat de vaste plant zo groot wordt dat ‘ie verjongd moet worden. Dat doe je door de kluit in het voorjaar op de graven en met een spade te splijten. Daarmee maak je van één grote, twee kleinere planten. De beiden nieuwe planten zijn nu verjongd en zullen met hernieuwde kracht bloeien.

Welke grond gebruik je voor het aanplanten van bijenplanten in de schaduw?

Iedere plantsoort heeft zijn eigen voorkeur voor de samenstelling van de grond waar hij in groeit. De ene (bijen)plant is kieskeurig over de grondsoort, de ander niet. Bijenplanten die van nature voorkomen op bosgrond houden wel van een beetje humus in de grond. Humus is dood organisch materiaal van plantaardige en in mindere mate ook van dierlijke oorsprong. Voor de bijenplanten die van nature in de schaduw van bosgebieden groeien doen het prima in potgrond en compost.

Welke bijen komen af op de bijenplanten voor in de schaduw?

Welke bijen je precies aan zult trekken met jouw bijenplanten in de schaduw is niet gemakkelijk te duiden. Welke bijen jouw schaduwplanten aan zullen trekken ligt aan verschillende factoren:

  • Bloemvormen. Een platte bloem trekt bijensoorten met korte tongen, een bloem met diepe kelk trekt bijensoorten met lange tongen.

  • Omgeving van je tuin. Je vind meer bijensoorten als jouw tuin in een natuurlijke, biodiverse omgeving ligt, dan wanneer je tuin temidden van kilometers versteende stad ligt.

  • Timing. Als je een oude versteende tuin omtovert tot een groene oase heeft je tuin wat tijd nodig om ontdekt te worden door de lokale insectenpopulatie. Geef het een tuinjaar of twee, de bijen zullen echt komen!

In deze blog vind je verschillende links naar de webshop van onze partner. Als je een aankoop doet via één van deze links, krijgt Wildi hiervoor een kleine vergoeding. Met deze vergoeding wordt deze website onderhouden. Dus mocht je bij willen dragen aan de groene missie van Wildi, dan kun je dat direct doen door een aankoop te doen via de links in deze blog. Geen zorgen, dit kost jou niets extra’s, maar je steunt ons project er wel mee! 🙂

 

Dit vind je misschien ook interessant

 
Noor

Noor is de auteur van tuinblog Wildi en liefhebber van ecologisch tuinieren, wildlife, unieke, zeldzame en doodgewone plantensoorten. Met een steeds groter groeiende collectie planten (haha, get it?) kan er steeds meer over worden geleerd en gedocumenteerd.

https://www.wildi.nl/
Vorige
Vorige

25 Wilde Bloemen voor in de Tuin [FOTO’S]

Volgende
Volgende

Bijen Helpen met 12 Top Tips