Snoeihout Composteren [INFOGRAPHIC]
Wat te doen met snoeiafval? Composteer het tot mulch en bodemverbeteraar voor tussen je planten! Vermaal je snoeiafval met een hakselaar tot kleine houtsnippers en bouw er een composthoop van. Laat de tijd daarna zijn werk doen. Dat is alles!
Heb ik dan zojuist de clou van het hele artikel net in de inleiding al weggegeven? Welnee! In de onderstaande infographic leg ik je uit hoe de houtcomposthoop werkt, hoe je de hoop maakt en hoe je deze nog voor andere (onverwachte) doeleinden kunt gebruiken.
Waarom je snoeiafval wil composteren
Kleine hoeveelheden snoeiafval kunnen gemakkelijk (gehakseld en wel) op de gewone gemengde composthoop als ‘bruin materiaal‘. Maar krijg je plots een grote hoeveelheid (snoei)afval ter beschikking, dan is een houtcomposthoop een fantastische kans.
Als ecologisch tuinier ben je altijd op zoek naar gesloten kringlopen. En snoeihout hoeft echt niet in de container of de vuurpot te eindigen!
Allereerst is het gehakselde snoeihout perfect voor de paden in de moestuin. Maar mocht je geen moestuin hebben, dan kun je het hout gebruiken als mulch of compost in je perken. En naar een goede bodemverbeteraar heeft iedere tuinier wel oren!
Voordelen van snoeiafval composteren
De langzame vertering is voor sommigen reden om er niet eens aan te beginnen, maar composteren van (snoei)hout heeft vele voordelen boven andere compostsoorten.
1. Langzame vertering
Een langzame vertering zorgt ervoor dat stikstof, koolstof en fosfor geleidelijk aan de bodem in komen. Zonder gevaar van uitspoeling of overbemesting.
2. Koolstof
Koolstof is in grote getale aanwezig in (snoei)hout en is cruciaal bij de vorming van humus. Dat op zijn beurt helpt andere voedingsstoffen vast te houden in de bodem.
3. Kraamkamer voor regenwormen
De onmisbare tractoren van de natuur planten zich graag voort in houtcompost.
4. Opslag van CO2 in de bodem
Bij het composteren van hout sla je CO2 op in de bodem. Bij verbranding zou de co² in de lucht terecht komen. En dat terwijl houtcompost de kwaliteit van je voedselproductie zeer ten goede komt.
5. Je hoeft zelf niets te doen!
Het enige dat de houtcomposthoop van jou vraagt is geduld. Het hout, het water en de tijd vormen na luttele maanden de grove mulch en/of compost waar je mee verder kunt.
6. Gratis warmtebron
Gratis warmtebron in het centrum van de houtcomposthoop. Bij een hoop van minstens 2m x 2m x 1,2m (lxbxh) loopt de temperatuur in de kern al snel op tot 60 °C. De hitte helpt de vertering van het hout en kan ook gebruikt worden voor het verwarmen van water en lucht. Zie hieronder meer daarover.
In 4 stappen een composthoop maken met snoeiafval
Een houtcomposthoop maken is eenvoudig. Alles dat je nodig hebt is een berg(je) snoeihout, een hakselaar, water, minstens 2m x 2m (ondoorlaatbaar) grondoppervlak en tijd.
1. Haksel al het snoeihout dat je hebt fijn. Dat maakt de vertering sneller en gemakkelijker.
2. Bouw de hoop op door een oppervlakte van minstens 2x2m te bestrooien met de houtsnippers.
3. Doordrenk deze laag met water. Water is cruciaal voor vertering van het hout.
4. Bouw de hoop zo verder op tot een hoogte van minimaal 1,2m is bereikt.
That's it!
Zorg er ten tijde van droogte wel voor dat je de houtcomposthoop water geeft. Uitdroging vertraagt en stopt het verteringsproces.
Gebruik van houtcompost voor je bodem en planten
Het mooie van hout en houtcompost is dat je het in alle stadia van vertering al kunt gebruiken. In welk stadium van vertering je het hout ook gebruikt, het zal altijd verder verteren en in de bodem opgenomen worden.
Niet gehakseld hout fungeert prima als zeer grove mulch.
Gehakselde takken dienen eveneens direct als mulch en als bedekking voor tuinpaden. Gehakseld is het aangezicht een stukje netter dan het niet gehakselde hout.
2 Maanden verteerd gehakseld hout is geschikt als grove mulch.
4 Maanden verteerd gehakseld hout is een grove compost. Het is bruikbaar als structuurverbeteraar voor de bodem.
7 Maanden verteerd gehakseld hout is een fijne compost. Door de langzame afgifte van de voedingsstoffen in het hout bevat goed verteerde houtcompost weinig voedingsstoffen. Perfect als bodemverbeteraar bij bomen, struiken en productieve gewassen.
Leidingen verwarmen met hitte van de composthoop
Houtcompost heeft een interessant restproduct: hitte. Dat brengt de mogelijkheid met zich mee om water en lucht te kunnen verwarmen. Gratis en voor niets!
Uitvinder en innovator Jean Pain ontwikkelde gedurende zijn leven de compostverwarming. Compost toverde hij om tot een bio-energiesysteem dat aan zijn volledige energiebehoeften voldeed. Met de houtcompost verwarmde hij water tot 60 °C met een snelheid van 4 liter per minuut. Dat zit aan de benedengrens van wat een reguliere besparende kraan aan water zou geven. Niet gek voor een berg rottend hout!
Benieuwd naar het gebruiken van de hitte uit de houtcompost voor het verwarmen van je eigen water en lucht?
Download dan het het boek ‘Another Kind of Garden‘ van Jean Pain hier. Gratis en voor niets!
Heb jij ervaringen met het maken van houtcompost en wil je iets aan dit artikel toevoegen? Laat het mij weten! Ik hoor graag van je.
Dit vind je misschien ook interessant