19x Wilde Bloemen Herkennen [FOTO’S]

 

Herken de wilde bloemen langs de weg met deze lijst van 19 inheemse bloemen en planten in Nederland.

Wilde bloemen herkennen

Je ziet het gelukkig steeds vaker: Wilde bloemen en planten langs wegen en in ander openbaar groen. Mooi! Maar welke bloemen en planten staan daar dan precies? Tja, achterhaal dat maar eens.

Gelukkig heb ik je al wat werk uit handen genomen en een opsomming gemaakt van veel voorkomende inheemse bloemen.

Scroll door de foto’s in dit artikel en check of de wilde bloem die jij zoekt ertussen staat!

 

1. Euphorbia amygdaloides (Amandelwolfsmelk)

Euphorbia amygdaloides (Amandelwolfsmelk)

Amandelwolfsmelk bloeit in april en mei met kleine geelgroene bloemen en wordt 30 tot 100 cm hoog. Er zijn verschillende variëteiten Wolfsmelk, maar allen hebben de kenmerkende bloembladeren. Alle Wolfsmelk zijn herkennen aan het witte giftige melksap dat vrijkomt als je de stengels doorbreekt. Het sap heeft een bijtend en branderig effect, met name voor huid en ogen. Amandelwolfsmelk is een bosplant en staat graag op licht beschaduwde, vochtige plaatsen.

 

2. Senecio inaequidens (Bezemkruiskruid)

Senecio inaequidens (Bezemkruiskruid)

Bezemskruid is een steeds meer geziene bermplant van 20 tot wel 120cm hoog. Voertuigen zorgen voor verdere verspreiding van de zaden langs wegen. De plant komt van oorsprong uit Zuid-Afrika en is rond 1939 met wol in Europa aangevoerd. Wil je ‘m in je tuin planten? Geef Bezemskruid dan een zo zonnig mogelijk plekje. Hoe meer zon, hoe meer bloemen!

 

3. Tanacetum vulgare (Boerenwormkruid)

Tanacetum vulgare (Boerenwormkruid)

Een bijzonder uitziende plant, veelal aangetroffen in bermen en op taluds van autowegen. Kleine insecten zijn dol op de bloemhoofdjes. De gehele plant wordt 60 tot 120 cm hoog. Boerenwormkruid verwelkt niet snel en bloeit tot ver in de herfst. Een aanwinst voor je wildlife tuin. Let op, de plant is giftig voor vee.

 

4. Cirsium arvense (Akkerdistel)

Cirsium arvense (Akkerdistel)

Een zeer harde plant die zowel op droge, vochtige, voedselarme, voedselrijke, zanderige en zelfs licht zoute bodems bloeit. Akkerdistels worden 120cm hoog en hebben lila tot lichtpaarse bloemhoofdjes. Door het breed uitlopende wortelgestel ontstaan er op verschillende plaatsen omhoogschietende stengels. Een nachtmerrie voor landbouwers. Maar wel mooi!

 

5. Achillea millefolium (Duizendblad)

Achillea millefolium (Duizendblad)

Het zeer veel voorkomende Duizendblad dankt zijn naam aan de talloze bloemetjes die tezamen bloemschermen vormen. Deze bloemen zijn zeer geliefd bij de kleinere insecten, zoals zweefvliegen en sluipwespen. Beiden zeer welkom in iedere tuin, omdat zij o.a. bladluizen bestrijden. Duizendblad wordt 15 tot 50 cm hoog en kan goed tegen droogte en volle zon.

 

6. Tragopogon pratensis subsp. orientalis (Oosterse morgenster)

Tragopogon pratensis subsp. orientalis (Oosterse morgenster)

Oosterse Morgenster is in het wild vrij zeldzaam en heeft grote, stralend gele bloemen. De planthoogte bedraagt 20 tot 90 cm en bloeit van mei tot juli. De 5 cm grote bloemhoofden zijn bij zonnig weer tot in de middag geopend, maar ‘s avonds gesloten. Na de bloeit vormen zich grote herkenbare pluizenbollen. Een blaasbloem 2.0!

 

7. Prunella vulgaris (Gewone brunel)

Prunella vulgaris (Gewone brunel)

Een laag blijvende plantensoort (7 tot 45 cm hoog) met paarse tot blauwpaarse bloemetjes. Heeft een lange bloeiperiode van mei tot ver in de herfst. De Gewone Brunel staat in graslanden en bermen op redelijk voedselrijke bodems. Kan zowel staan in de volle zon, maar ook op beschaduwde plekken.

 

8. Oenothera erythrosepala (Grote teunisbloem)

Oenothera erythrosepala (Grote teunisbloem)

Een opvallende, stevige en grote plant, die van origine uit Noord-Amerika komt en in Europa is geïntroduceerd als sierplant. Tegenwoordig te vinden in stedelijke gebieden en duingebieden van Zeeland en Holland. De Grote Teunisbloem wordt 50 tot 150 cm hoog en bloeit vanaf juni tot en met september met grote geurende bloemen. De individuele bloemen bloeien zeer kort: slechts 1 á 2 dagen. Maar in die tijd neemt ‘ie het ervan! Grote Teunisbloem is een waardevolle insectenplant en wordt ‘s nachts veelvuldig bezocht door een scala aan nachtvlinders.

 

9. Trifolium arvense (Hazenpootje)

Trifolium arvense (Hazenpootje)

Door zijn unieke verschijning een persoonlijke favoriet: het Hazenpootje. De hoofdjes zijn cilindervormig en zeer zacht, gelijk aan echte hazenpootjes. De soort blijft laag (5 tot 30 cm) en verspreid zich vooral in de breedte. Hazenpootjes zijn zeer nuttig als groenbemesting voor (bijna) uitgeputte moestuin gronden. De wortels komen tot wel 50 cm diep en brengen de broodnodige stikstof terug in de grond.

 

10. Sinapis arvensis (Herik)

Sinapis arvensis (Herik)

Herik staat graag op voedselrijke, vochtige bodems zoals akkers, bermen en dijkhellingen. Bloeit van mei tot augustus en wordt 25 tot 90 cm hoog. Het zaad van de Herik blijft lang kiemkrachtig, waardoor deze plant na bouwwerkzaamheden plots in grote getale tevoorschijn kan komen.

 

11. Matricaria chamomilla (Echte Kamille)

Matricaria chamomilla (Echte Kamille)

Uitbundig bloeiend van mei tot oktober met kleine, heerlijk geurende bloemhoofdjes. Van deze gedroogde bloemhoofdjes maak je gemakkelijk je eigen thee. Verspreid zich gemakkelijk in de breedte en wordt slechts 20 tot 40 cm hoog. Staat graag in de zon, op zowel droge als natte grond en vooral op omgewerkte grond.

 

12. Cota tinctoria (Gele kamille)

Cota tinctoria (Gele kamille)

Anders dan de naam doet vermoeden is de Gele Kamille geen familie van de hierboven besproken Echte Kamille. Wel is ze familie van de zonnebloem. En dat terwijl de bloemhoofdjes maar enkele centimeters groot zijn! Deze bloemhoofdjes werden vroeger gebruikt als kleurstof voor textiel. Tegenwoordig is Gele Kamille zeldzaam in het wild. De plant word 30 tot 60 cm hoog en bloeit van juni t/m september. Gele Kamille wordt in stedelijk gebied vaak aangeplant op taluds, nieuwe bermen en zandterreinen om de zand bindende werking van de wortels.

 

13. Papaver rhoeas (Klaproos)

Papaver rhoeas (Klaproos)

De Klaproos verschijnt op omgewerkte grond. Zodra de grond met rust gelaten wordt, verdwijnt deze plant weer van het toneel. De plant bloeit van mei tot juli en wordt 20 tot 60 cm hoog. Na de bloeit vormen de bekende papaverhoofden. Het zaad ligt los in de zaaddoos en is gemakkelijk te winnen.

 

14. Centaurea cyanus (Korenbloem)

Centaurea cyanus (Korenbloem)

Een alom geliefde plant. Is gemakkelijk te herkennen aan zijn fel hemelblauwe kleur en weelderige bloembladen. Bloeit van juni tot augustus en wordt 30 tot 60 cm hoog. Korenbloemen produceren veel nectar, wat ze geliefd maakt bij insecten. De bloem dankt zijn naam aan zijn vroegere vele voorkomen op akkers. Helaas heeft de intensieve landbouw de soort ver teruggedrongen. Maar gelukkig word de Korenbloem door zijn prachtige verschijning nog veel aangeplant.

 

15. Leucanthemum vulgare (Margriet)

Leucanthemum vulgare (Margriet)

Een klassieker: de Margriet! Deze plant bloeit rijkelijk van mei tot oktober met vrij grote witte bloemen en een geel hart. De hoogte bedraagt 30 tot 60 cm. De bloemen zijn geliefd bij bijen, vlinders en ook zweefvliegen. Staat graag zonnig op matig droog tot vochtige grond.

 

16. Malva moschata (Muskuskaasjeskruid)

Malva moschata (Muskuskaasjeskruid)

Muskuskaasjeskruid heeft opvallend grote roze bloemen en wordt 30 tot 70 cm hoog. De hartvormige kroonbladen van de bloem hebben duidelijk zichtbare gekleurde strepen. Ze heeft een voorkeur voor vochtige, licht voedselrijke en iets beschaduwde grond.

 

17. Echium vulgare (Slangenkruid)

Echium vulgare (Slangenkruid)

Deze opvallende plant is zeer geliefd bij bijen, vlinders en andere insecten. Bloeit van mei t/m september op matig voedselrijke grond en wordt 30 tot 100 cm hoog. Slangenkruid dankt zijn naam aan zijn wortels, dat tegen slangengif zouden werken.

 

18. Chelidonium majus (Stinkende gouwe)

Chelidonium majus (Stinkende gouwe)

Stinkende Gouwe bloeit van mei tot oktober en word 30 tot 90 cm hoog. De plant heeft kenmerkende rond gekartelde bladeren. De citroengele bloemen worden gevormd door 4 kroonbladen en ver uitstekende meeldraden. Het is een redelijk veel voorkomende plantensoort in Nederland.

 

19. Cichorium intybus (Wilde chichorei)

Cichorium intybus (Wilde chichorei)

De blauwe lila kleur van de Wilde Chirchorei is in één woord: wonderschoon. Qua kleur ken ik geen gelijke van deze bloemen en zodra ik ze in het wild zie, krijg ik mijn ogen er niet van af. De plant is 30-120 cm hoog en heeft een sterk vertakte stengel, waardoor de Wilde Chichorei doet denken aan een kleine struik. De takken bevatten weinig bladeren, waardoor de vele bloemen nóg meer opvallen. Chicorei is ook zeer geliefd als voedselbron voor kleine bestuivers. Een aanwinst voor je tuin!

 

Staat de bloem die je zoekt er niet tussen? Check dan Wildebloemen.info: een enorme database aan inheemse planten en bloemen, te selecteren op kleur en bloeiperiode.

Dit vind je misschien ook interessant

Top-10-Beste-Bijenplanten-TheWritingGardener-Tuinblog.jpg

Top 10 Beste Bijenplanten volgens Wetenschappers

Bekijk de bewezen beste bijenplanten in deze verrassende lijst.

 
Noor

Noor is de auteur van tuinblog Wildi en liefhebber van ecologisch tuinieren, wildlife, unieke, zeldzame en doodgewone plantensoorten. Met een steeds groter groeiende collectie planten (haha, get it?) kan er steeds meer over worden geleerd en gedocumenteerd.

https://www.wildi.nl/
Vorige
Vorige

Snoeihout Composteren [INFOGRAPHIC]

Volgende
Volgende

20 Sterke Balkonplanten [FOTO'S]