10 Beste Bijenplanten in het Najaar [FOTO’S]

 
Bijenplant voor het Najaar is de Dahlia.

Deze lijst bevat de beste najaarsbloeiende planten voor bijen. De vaste planten, eenjarigen en struiken in dit artikel trekken allemaal bijen en hommels aan. Geïnspireerd op de tips van bijenexpert en hoogleraar Dave Goulson.

Wilde bijen lok je met zo veel mogelijk verschillende bloemsoorten

Wist je dat we in Nederland wel 360 verschillende bijensoorten hebben? Een groot aantal daarvan zou je zomaar in je tuin kunnen spotten. De truc om zoveel mogelijk bijen te lokken is om zo veel mogelijk verschillende bloeiende planten in je tuin of op je balkon te groeien.

Wilde bijen zijn er namelijk in alle soorten en maten. Van kleine zwartglimmende Maskerbijtjes tot grote, harige Tuinhommels. En al die 360 verschillende soorten hebben de voorkeur voor een andere soort plant.

Dat komt mede omdat de ene bij een hele lange tong heeft en een andere bij weer een korte tong. Een bij met een lange tong kan de nectar drinken van een diepe bloemkelk, zoals bijvoorbeeld van Salvia. Terwijl een bij met een korte tong juist goed overweg kan met platte bloemen zoals Margrieten.

Zoveel bijen, zoveel bloemen!

Dus wil je jouw tuin verrijken met bijenplanten? Plant dan zo veel mogelijk verschillende soorten. Daar help je de de bijen het beste mee. 😃

 

1. Aster ageratoides ‘Asran’ (Aster)

Bijenplant voor het Najaar Aster ageratoides 'Asran' (Aster)

Aan bloemen hebben Asters geen gebrek! Van Augustus tot de vorst bestaat deze vaste plant uit een wolk van bloemen. Deze bijenplant staat graag op een zonnige plek in ietwat droge grond en wordt zo’n 60cm hoog. Fijn kleurtje heeft ‘ie ook.

 

2. Cosmos bipinnatus (Cosmos)

Bijenplant voor het Najaar Cosmos bipinnatus

Als je maar één bijenplant vanuit zaadjes zou kunnen groeien, dan wil ik je van harte Cosmos aanraden. Deze eenjarige plant is gemakkelijk te kweken en groeit in no-time uit tot een plant van 110cm hoog. Als je ze in maart zaait, heb je van begin juli tot aan de vorst een zee aan bloemen. Een fantastische toevoeging voor je tuin. En het allermooiste is dat de bijen er ook super blij van worden!

 

3. Dahlia ‘Impression Festivo’ (Dahlia)

Bijenplant voor het Najaar Dahlia Impression Festivo

Enkelbloemige Dahlia’s zijn top bijenplanten. Van origine komen Dahlia’s uit Mexico, maar de nectar en pollen zijn ook erg populair bij onze Nederlandse wilde bijen. Deze ‘Impression Festivo‘ is een pareltje met zijn intens dieprode kleur. De plant wordt zo’n 55cm hoog en staat graag op een zonnig plekje.

 

4. Eupatorium cannabinum (Koninginnekruid)

Bijenplant voor het Najaar Eupatorium cannabinum (Koninginnekruid)

Koninginnekruid is een indrukwekkend hoge bijenplant voor in het najaar. Deze tot 2 meter hoge plant bloeit van juli t/m september. De roze bloemschermen zijn een feestje voor bijen en vlinders.

 

5. Hedera helix arborescens (Struikklimop)

Bijenplant voor het Najaar Hedera helix arborescens (Struikklimop)

Klimop is een onmisbare bijenplant voor in het najaar. Van september t/m oktober bloeit deze Struikklimop met nectarrijke bloemen. Deze Struikklimop is klimt niet, maar vormt zich eerder tot een bol en als bodembedekker. Blijft ook de hele winter zijn donkergroene blad houden en groeit op alle soorten grond en in alle lichtcondities. Groeit dus zelfs in droge schaduw, wat doorgaans de meest uitdagende plek is om planten in te groeien. Een waardevolle heester dus!

 

6. Helenium 'Sahins Early Flowerer' (Zonnekruid)

Bijenplant voor het Najaar Helenium 'Sahins Early Flowerer' (Zonnekruid)

Helenium is een bijenplant die ik niet vaak in tuinen spot, maar die daar zeker wel een plaatsje in verdiend. Want kijk die vrolijke oranje bloemen. Blijheid gegarandeerd! En niet alleen wijzelf worden blij van deze plant, ook de bijen zijn er dol op. Helenium is als bijenplant ook extra waardevol door zijn late bloeiperiode. Namelijk van juli tot september. Deze vaste plant wordt zo’n 80 tot 100 cm hoog en brengt daarmee ook fijn wat hoogte aan je border.

 

7. Helianthus annuus (Zonnebloem)

Bijenplant voor het Najaar Helianthus annuus (Zonnebloem)

Wist je dat de vertrouwde oude Zonnebloem ook een fantastische bijenplant voor in het najaar is? Met zo’n groot bloemhart kun je heel wat bijen suikerrijke nectar voorschotelen. Zonnebloemen zijn eenjarig. Buiten plant je de zaden in mei, nadat de nachtvorsten definitief voorbij zijn. Maar je kunt ze ook in april al binnen voorzaaien in kleine potjes. Tip! Zaai een paar Zonnebloemen begin april, daarna een aantal in mei en tot slot een paar in juni. Zo hebben de bijen over een langere periode in het najaar plezier van de bloeiende Zonnebloemen.

 

8. Solidago gigantea (Guldenroede)

Bijenplant voor het Najaar Solidago gigantea (Guldenroede) in bloei
Bijenplant voor het Najaar Solidago gigantea (Guldenroede)

Guldenroede is naast een waardevolle bijenplant ook geliefd bij vlinders en andere insecten. Deze grote struik bloeit van augustus t/m oktober (!) en groeit uit tot zo’n 100-150cm hoog. Guldenroede is een echt multitalent voor je tuin. Naast dat ze geliefd is bij allerlei insecten, vind deze heester ook zijn weg naar menig voedselbos. Het blad is en van de bloemen zet je een geneeskrachtige thee. Daarnaast misstaat Guldenroede ook zeker niet in je winter siertuin. Waar de rijp op de uitgebloeide bloemen een sprookjesachtig beeld geeft.

 

9. Succisa pratensis (Blauwe Knoop)

Bijenplant voor het Najaar Succisa pratensis (Blauwe Knoop)

Bijenexpert Dave Goulson is laaiend enthousiast over Blauwe Knoop als bijenplant. Maar niet alleen bijen en hommels bezoeken deze lichtpaarse veldbloemen graag. Ook vlinders, zweefvliegen en kevers drinken graag van de nectar van deze inheemse plant. Blauwe Knoop bloeit ook lekker lang. Van juli tot aan de eerste vorst is het genieten geblazen.

 

10. Tropaeolum majus (Oost-Indische kers)

Bijenplant voor het Najaar Tropaeolum majus (Oost-Indische kers)

Misschien ken je Oost-Indische Kers wel als eetbare plant. Maar ze blijkt ook een goede bijenplant te zijn voor in het najaar. Deze eenjarige bloeit werkelijk overal uitbundig met rode, oranje en gele bloemen van juli t/m september. Daar kunnen de bijen en hommels dus lekker lang van eten!

Scheidslijn met bij
 

Dit vind je misschien ook interessant

 
Noor

Noor is de auteur van tuinblog Wildi en liefhebber van ecologisch tuinieren, wildlife, unieke, zeldzame en doodgewone plantensoorten. Met een steeds groter groeiende collectie planten (haha, get it?) kan er steeds meer over worden geleerd en gedocumenteerd.

https://www.wildi.nl/
Vorige
Vorige

16 Winterharde Bodembedekkers [FOTO’S]

Volgende
Volgende

30 Beste Bijenplanten in de Zomer [FOTO’S]