16 Winterharde Bodembedekkers [FOTO’S]

 

De sterke Ooievaarsbek, de wintergroene Struikklimop en het laag blijvende Bijenkorfje zijn voorbeelden van winterharde bodembedekkers tegen onkruid. Alle winterharde bodembedekkers in deze lijst komen in bloei én helpen bij het onderdrukken van onkruid in de tuin.

 

1. Aster divaricatus (Sneeuwsteraster)

Aster divaricatus (Sneeuwsteraster)

Sneeuwsteraster is een populaire winterharde bodembedekker en bloeit laat in het jaar. Je komt ze wel eens tegen in openbaar groen. De wolken aan witte bloemetjes bloeien van augustus t/m oktober en druipen van de nectar. Fijn voor de bijen en andere insecten! Sneeuwsteraster wordt zo’n 50-60m hoog en groeit bossig en in de breedte. Onkruid maakt zo weinig kans. Deze vaste plant doet niet moeilijk over zon of schaduw en groeit overal prima. Let wel op met te drassige grond. Natte voeten vind ze minder fijn!

 

2. Brunnera macrophylla ‘Alexander's Great’ (Kaukasische vergeet-me-niet)

Brunnera macrophylla ‘Alexander's Great’ (Kaukasische vergeet-me-niet)

De Kaukasische vergeet-me-niet is een fijne winterharde bodembedekker voor in de schaduwrijke tuin. Deze kleine vaste plant is één van mijn persoonlijke favorieten uit deze lijst. De witte tekening van het blad oogt haast kunstig en geeft je schaduwtuin net dat beetje meer. Van juni t/m juli ontstaan de kleine lichtblauwe bloemetjes die fier boven het blad uitsteken. De Kaukasische vergeet-me-niet is een vaste plant van 30-40cm hoog en behoud bij een milde winter zijn blad.

 

3. Campanula portenschlagiana (Klokjesbloem)

Campanula portenschlagiana (Klokjesbloem)

Klokjesbloem is een laagblijvende winterharde bodembedekker en plant je het best vooraan in een border. Zo zie je de lieflijke paarse bloemetjes extra goed! Die bloeien de gehele zomer lang: van juni t/m september. Klokjesbloem blijft laag bij de grond en groeit bossig, maar wordt niet hoger dan zo’n 10cm. Dat maakt Klokjesbloem een goede keuze voor het onderdrukken van onkruid. Klokjesbloem is groenblijvend in de winter en staat graag op een zonnig plekje.

 

4. Ceratostigma plumbaginoides (Loodkruid)

Ceratostigma plumbaginoides (Loodkruid)

Zó blauw zie je planten zelden! Geen enkele foto doet recht aan de intensiteit van de kleur van de bloemen van dit Loodkruid. De donkerrode accenten in het blad en de rest van de plant maken Loodkruid tot een pareltje voor in je border. Deze winterharde bodembedekker blijft laag bij de grond en wordt zo’n 20-30cm hoog. Het is een vaste plant, maar niet wintergroen. Voor het aanplanten van grote vlakten maakt ze dat minder geschikt. Wel is Loodkruid erg leuk langs de randen van je border en langs paden.

 

5. Geranium ‘Rozanne’ (Ooievaarsbek)

Geranium ‘Rozanne’ (Ooievaarsbek)

Geranium ‘Rozanne‘ zou wel eens de meest populaire tuinplant van het moment kunnen zijn. Dat is ook niet verwonderlijk, want deze winterharde bodembedekkende plant bloeit bizar lang en rijkelijk. Van mei t/m oktober (!!) bloeit deze Geranium met intens paarse bloemen die erg geliefd zijn bij bijen en andere insecten. Geranium ‘Rozanne‘ is steriel, wat betekent dat ze geen zaad ontwikkelt en zich zo niet kan vermeerderen. De uiteindelijke hoogte is zo’n 30cm en groeit vrolijk door op iedere standplaats, van zonnig tot schaduwrijk.

 

6. Geranium pratense (Beemdooievaarsbek)

Geranium pratense (Beemdooievaarsbek)

Beemdooievaarsbek is een sterke winterharde bodembedekkende tuinplant. Op het eerste oog lijkt de plant misschien verdacht veel op Geranium ‘Rozanne‘, maar ze is wezenlijk anders en zeer de moeite waard. Het verschil tussen beiden zit ‘m in een aantal eigenschappen. Beemdooievaarsbek is inheems, wat betekent dat ze van nature in ons land voorkomt. Winters overleven is dus geen enkel probleem voor de Beemdooievaarsbek. Met zo’n 90cm planthoogte brengt Beemdooievaarsbek een stuk meer hoogte in je border dan de Geranium ‘Rozanne‘. De violetpaarse bloemen bloeien van juni t/m augustus en worden bezocht door wilde bijen, hommels, zweefvliegen, dag- en nachtvlinders en allerhande andere soorten insecten.

 

7. Hedera helix arborescens (Struikklimop)

Hedera helix arborescens (Struikklimop)

Struikklimop is een sterke wintergroene én winterharde bodembedekker. Onkruid maakt geen schijn van kans met deze struik in de buurt. De dichte, donkere groeistructuur van Struikklimop haalt veel licht weg van de bodem, waardoor onkruid bijna niet kan ontkiemen en groeien. Ondanks dat Struikklimop familie is van de welbekende klimop groeit deze variant niet omhoog, maar in de breedte. En een eigenschap die niet veel andere planten hebben is dat deze bodembedekker groeit op alle plekken: van zon tot dichte schaduw, van droge tot natte grond. Oja, en ook heel fijn: met het aanplanten van Struikklimop help je de bijen en andere nectarslurpers in een periode waarin de voedselschaarste toeslaat. Aan het eind van het jaar, in oktober bloeit Struikklimop namelijk met talloze groengele bolletjes die druipen van de nectar. Insecten zijn er verzot op!

 

8. Lamiastrum galeobdolon (Gele Dovenetel)

Lamiastrum galeobdolon (Gele Dovenetel)

Gele Dovenetel is een winterharde bodembedekker die perfect past in een schaduwrijke bostuin onder bomen en struiken. Fantastische eigenschap van Gele Dovenetel is dat de gele bloemetjes graag bezocht worden door hommels en andere insecten. Bloeit van mei t/m juni. Fijne bijkomstigheid van Gele Dovenetel als bodembedekker is dat ze wintergroen is. Zo zit je ‘s winters niet tegen een kaal stukje grond te kijken.

 

9. Pachysandra terminalis (Dikkemanskruid)

Pachysandra terminalis (Dikkemanskruid)

Dikkemanskruid is een sterke winterharde bodembedekker en kan wel tegen een stootje. Dikkemanskruid is perfect voor de begroeiing van grote oppervlakten in de schaduw of halfschaduw, blijft laag bij de grond en is wintergroen. Goed ook voor een standplaats onder heesters en bomen. Van maart t/m mei bloeit Dikkemanskruid met kleine witte bloemetjes.

 

10. Prunella vulgaris (Bijenkorfje)

Prunella vulgaris (Bijenkorfje)

Het Bijenkorfje is inheems (en dus winterhard!), bodembedekkend en aller schattigst. Staat graag in de zon en bloeit de hele zomer lang, van mei t/m september. De paarse bloemen zijn populair bij hommels en bijen. Het Bijenkorfje blijft laag bij de grond en wordt slechts 10-20cm hoog.

 

11. Pulmonaria ‘Trevi Fountain’ (Longkruid)

Pulmonaria ‘Trevi Fountain’ (Longkruid)

Longkruid is een onmisbare vaste plant voor de schaduwrijke tuin. Longkruid is bodembedekkend én winterhard. ‘s Winters sterft de plant tot boven de grond af. In het voorjaar loopt de plant weer uit met langwerpig blad vol witte stippen. Uniek! Van maart t/m mei bloeit Longkruid met blauwe, paarse en roze bloemetjes die veelvuldig bezocht worden door bijen en andere insecten. Longkruid wordt 30-40cm hoog en groeit graag op redelijk vochtige grond.

 

12. Silene vulgaris (Blaassilene)

Silene vulgaris (Blaassilene)

Blaassilene is veruit de meest lieflijke bodembedekker in deze lijst. Blaassilene is een fijne bodembedekker voor de kale plekjes in je border. En hoe fragiel ze er misschien ook uit ziet, Blaassilene komt van nature voor in ons land en is dus hartstikke winterhard! In de winter sterft deze vaste plant boven de grond af om in de lente met fris nieuw blad weer uit te lopen. De bijzondere bloemetjes lijken op ballonnetjes en bloeien lekker lang, van mei t/m september.

 

13. Thymus serpyllum (Kruiptijm)

Thymus serpyllum (Kruiptijm)

Kruiptijm is een originele bodembedekker voor fijnproevers. Want anders dan de andere bodembedekkers in deze lijst, groeit Kruiptijm het liefst tussen de voegen en kieren van je bestrating en stenen muurtjes. Wanneer je er overheen loopt komt de geur vrij, waardoor je je zo in Italië waant. Op een droge, zonnige plek is Kruiptijm super winterhard én wintergroen. Van mei t/m juli bloeit Kruiptijm met kleine roze bloemetjes die boven het plantje uit steken. Kruiptijm is ook erg goed voor bijen.

 

14. Tiarella ‘Spring Symphony’ (Schuimbloem)

Tiarella ‘Spring Symphony’ (Schuimbloem)

In de schaduwrijke tuin is Schuimbloem je beste vriend. Schuimbloem is een vaste plant, winterhard, wintergroen en goed bodembedekkend. Van april t/m juli bloeit Schuimbloem met kleine witte bloemetjes die als wolkjes boven de plant uitsteken. De totale plant blijft vrij laag: max. 25cm hoog. Past en groeit daardoor ook prima onder heesters of bomen, zolang de grond er niet al te droog is.

 

15. Vinca minor ‘Hawaii’ (Kleine Maagdenpalm)

Vinca minor ‘Hawaii’ (Kleine Maagdenpalm)

Kleine Maagdenpalm is een sterke winterharde bodembedekker die je overal in de tuin kwijt kunt. Ze groeit namelijk zowel in de zon als in de schaduw! Zet je ze op een zonnig plekje dan krijg je vanzelf meer bloemetjes. De violet paarse bloemetjes bloeien lekker lang: van april t/m augustus. Kleine Maagdenpalm wordt max. zo’n 15cm hoog en blijft de gele winter groen.

 

16. Waldsteinia ternata (Gele Aardbei)

Waldsteinia ternata (Waldsteinia)

Met een hoogte van slechts 10cm is Gele Aardbei een ideale laagblijvende winterharde bodembedekker. De vrolijk gele bloemetjes bloeien in het voorjaar, van april t/m mei. Anders dan zijn naam doet vermoeden komen er geen vruchten aan de Gele Aardbei. Zijn naam heeft ‘ie te danken aan de vorm van de bloem en het blad, dat wat weg heeft van de echte aardbei. Gele Aardbei groeit het liefst in de zon of in de halfschaduw en vormt dan een sterk, dicht tapijtje. Fijne eigenschap van de Gele Aardbei is dat ze wintergroen is.

Scheidslijn met bij.

Wat zijn winterharde bodembedekkers?

Winterharde bodembedekkers zijn planten die goed bestand zijn tegen koude temperaturen en vorst. Ze worden gebruikt om de grond te bedekken en geven bescherming tegen bodemerosie. Winterharde bodembedekkers zijn ideale planten voor de onderhoudsvriendelijke tuin, omdat ze onkruid onderdrukken.

Hoe verzorg je jouw winterharde bodembedekkers?

Alle winterharde bodembedekkers in deze plantlijn zijn vaste planten en daarmee zeer onderhoudsvriendelijk. Winterharde bodembedekkers die goed gesetteld zijn hebben zelfs amper verzorging nodig. Maar zoals bij alle nieuwe aanplant, is het ook verstandig om je winterharde bodembedekkers in de gaten te houden gedurende het eerste groeiseizoen.

Hier zijn een aantal tips om jouw winterharde bodembedekkers goed te verzorgen en een goede start te geven:

  • Plant de winterharde bodembedekkers in goede, humusrijke tuingrond of compost.

  • Doordrenk de bodem met water, direct na het aanplanten.

  • Geef de planten voldoende water tijdens droge periodes.

  • Gebruik organische meststoffen om de bodem voedingsstoffen te geven.

  • Houd in het eerste groeiseizoen de bodem vrij van onkruid om concurrentie met de bodembedekkers te voorkomen. Zodra de bodembedekkers de bodem bedekt hebben maakt onkruid geen kans meer. Tot die tijd is zo nu en dan wieden een goed idee.

Dat gezegd hebbende is het altijd verstandig om al je tuinplanten in de gaten te houden bij extreme weersomstandigheden. Zo ook je winterharde bodembedekkers. Droogte, hittegolven en (langdurig) overstroomde grond zijn uitdagend, zelfs voor de sterkste tuinplanten.

Welke grond gebruik je voor het aanplanten van winterharde bodembedekkers?

Iedere plantsoort heeft zijn eigen voorkeur voor de samenstelling van de grond waar hij in groeit. De ene winterharde bodembedekker is kieskeurig over de grondsoort, de ander niet. Maar met goede donkere tuinaarde of compost vol humus doe je de meeste planten een plezier. Echter is Kruiptijm hierop de uitzondering. Dit mediterrane kruid kan slecht tegen te veel voedingsstoffen en een langdurig vochtige bodem. Kruiptijm plant je het best aan met veel grind, perliet en/of zand.

 

In deze blog vind je verschillende links naar de webshop van onze partner. Als je een aankoop doet via één van deze links, krijgt Wildi hiervoor een kleine vergoeding. Met deze vergoeding wordt deze website onderhouden. Dus mocht je bij willen dragen aan de groene missie van Wildi, dan kun je dat direct doen door een aankoop te doen via de links in deze blog. Geen zorgen, dit kost jou niets extra’s, maar je steunt ons project wel mee! 🙂

 

Dit vind je misschien ook interessant

 
Noor

Noor is de auteur van tuinblog Wildi en liefhebber van ecologisch tuinieren, wildlife, unieke, zeldzame en doodgewone plantensoorten. Met een steeds groter groeiende collectie planten (haha, get it?) kan er steeds meer over worden geleerd en gedocumenteerd.

https://www.wildi.nl/
Vorige
Vorige

13 Planten waar Slakken Niet van Houden [FOTO’S]

Volgende
Volgende

10 Beste Bijenplanten in het Najaar [FOTO’S]