Top 10 Bessenstruiken voor Vogels [FOTO’S]

 

Lok meer vogels naar je tuin met de mooie inheemse bessenstruiken uit deze lijst. Meer vogels naar je tuin trekken is niet alleen leuk voor jezelf, maar je helpt er ook de vogels mee de winter door.

Vogel in bessenstruik Lijsterbes

Zelfs een kleine tuin kan het gehele jaar door natuurlijke voedselbronnen bieden aan vogels. En dat is hard nodig! Want vanaf de herfst krijgen vogels het steeds moeilijker om voedsel te vinden.

Om tuinvogels te helpen kun je natuurlijk vetbollen ophangen, maar veel efficiënter is het planten van bessenstruiken. Daar heb je veel minder omkijken naar, zijn prachtig om te zien en zijn bovendien goedkoper dan al die vetbollen!

Bessenstruiken bieden waardevol voedsel voor een breed scala aan vogelsoorten. De beste bessenstruiken zijn inheemse varianten: Soorten die van nature ook in Nederland voor komen. Onze vogels zijn samen met deze bessenstruiken geëvolueerd en zijn er verzot op.

Top 10 Bessenstruiken voor Vogels Infographic

Weten welke struik(en) je moet kiezen voor in jouw tuin? Speciaal om het overzicht te bewaren over al die struiken met bloei- en vruchtgegevens heb ik een Kalender Bessenstruiken voor Vogels geïllustreerd, zie hierboven. Zo maak je gemakkelijk je keuze voor de beste bessenstruik voor jouw tuin!

 

1. Amelanchier Lamarckii (Krentenboompje)

Amelanchier Lamarckii (Krentenboompje)

Het Krentenboompje is een veelzijdige heester voor in de tuin en erg geliefd bij vogels door de paarse, sappige vruchten. Het Krentenboompje groeit uit tot zo’n 5 meter hoogte. De naam Krentenboompje komt van het gebruik van de vruchten in plaats van krenten in gebak. De paarse, sappige vruchten zijn dus eetbaar voor mensen, maar zijn ook zeer geliefd bij vogels. In april en mei bloeit het Krentenboompje rijkelijk met heerlijk geurende witte bloesem.

 

2. Cornus mas (Gele Kornoelje)

Cornus mas (Gele Kornoelje)

Gele Kornoelje is een fantastische inheemse struik met vruchten waar de vogels dol op zijn. Deze winterbloeier bloeit met gele bloemen in februari en maart. Fijn ook voor de vroege hommels en andere nectarslurpers. Na de bloei verschijnen groene vruchten die langzaamaan naar donkerrood verkleuren. Gele Kornoelje groeit het best op een zonnige, vochtige standplaats en wordt tussen de 4 en 8 meter hoog.

 

3. Cornus sanguinea (Rode Kornoelje)

Cornus sanguinea (Rode Kornoelje)

Rode Kornoelje is een waanzinnig gave struik van zo’n 3 meter hoogte. Die populariteit is niet verwonderlijk: De kale vuurrode takken geven een uniek winterbeeld aan je tuin. En buiten die hoge sierwaarde in de winter, geeft Rode Kornoelje in juni ook elegante witte bloemen. In augustus en september rijpen de zwarte bessen af en worden ze gegeten door de vogels.

 

4. Euonymus europaeus (Wilde Kardinaalsmuts)

Euonymus europaeus (Wilde Kardinaalsmuts)

De Kardinaalsmuts heeft zonder twijfel de meest spectaculaire vruchten van alle bessenstruiken in deze lijst. Dat, in combinatie met de rode bladeren in de herfst geeft deze struik een extra hoge sierwaarde. In mei en juni verschijnt de groengele bloesem, dat in august t/m oktober voor de bijzondere bessen zorgt. De vruchten zijn giftig voor mensen, maar vogels eten ze graag. Kardinaalsmuts is een middelgrote struik of kleine boom van 3 tot 6 meter hoogte. Het wortelgestel is zeer dicht, wat onderbegroeiing (zoals ongewenst onkruid) weinig kans geeft. De struik is goed winterhard en is zowel bestand tegen droogte als tegen natte standplaatsen én zelfs ook (zee)wind. Een bijzondere en zeer goed toepasbare bessenstruik dus!

 

5. Prunus avium (Zoete Kers)

Prunus avium (Zoete Kers)

Met een Zoete Kers in je tuin maak je de bijen, de vogels én jezelf blij. Want de vruchten van deze Zoete Kers zijn hartstikke lekker. Eind april bloeit deze inheemse kleine boom met witte bloesem die dan veelvuldig bezocht worden door hordes bijen. Zoete Kers laat zich gemakkelijk snoeien, waardoor je ‘m ook goed toe kunt passen in een haag.

 

6. Rhamnus frangula (Sporkehout of Vuilboom)

Rhamnus frangula (Sporkehout of Vuilboom)

Sporkehout is de langst bloeiende struik uit deze lijst. Van mei tot en met september (!) bloeit deze inheemse topper met witte bloemetjes vol nectar. Dat maakt Sporkehout allereerst een waardevolle voedselbron voor allerhande bijen en andere insecten. De donkerpaarse bessen ontstaan iets later en worden gegeten door vogels als Merels en Lijsters. Let op, voor ons zijn de besjes giftig.

 

7. Rosa rubiginosa (Egelantier)

Rosa rubiginosa (Egelantier)

Egelantier is een rozenstruik die van nature voorkomt in ons land. En dat is goed nieuws! Want dat betekent dat een heel scala aan onze insecten en vogels evolutionair zijn aangepast op het verorberen van de nectar, pollen en rozenbottels van deze struik. De roze bloemen bloeien in juni-juli en zijn enkelbloemig, waardoor de pollen en nectar goed bereikbaar zijn voor allerhande insecten. Vanaf augustus verschijnen de rozenbottels waar vogels als Merels, Lijsters en Putters op af komen. Egelantier groeit uit tot een struik van 2 meter hoog en breed en werkt ook goed als een haag.

 

8. Sambucus nigra (Gewone vlier)

Sambucus nigra (Gewone vlier)

De Gewone vlier is een grote struik die je van nature vaak in bosrijke omgevingen tegenkomt. De witte bloemschermen bloeien in mei en juni en lokken veel verschillende insecten en vogels. Zo zou je zomaar een Merel, Lijster, Zwartkop of Spreeuw kunnen zien eten van de zwarte besjes. Zelf kun je de besjes beter niet rauw eten. Rauw zijn ze licht giftig. Maar verwerkt tot bijvoorbeeld jam zijn ze hartstikke goed te verorberen en bovendien erg lekker!

 

9. Sorbus aucuparia (Wilde Lijsterbes)

Sorbus aucuparia (Wilde Lijsterbes)

Wilde Lijsterbes is een grote struik of kleine boom tot ong. 9 meter hoogte en heeft herkenbare fel oranjerode bessen in augustus en september. De Lijsterbes dankt zijn naam aan -verrassing- de Lijster, die net als vele andere vogels dol is op de bessen van deze boom. Maar naast het eten van de bessen, gebruiken vogels deze struik/boom ook om in te broeden door de dichte takkenstructuur. In de maanden mei en juni trekt de Wilde Lijsterbes ook een heel scala aan insecten aan met de witte bloesem. Een Wilde Lijsterbes is dus een zeer geschikte soort voor het diervriendelijker maken van je tuin.

 

10. Viburnum opulus (Gelderse Roos)

Viburnum opulus (Gelderse Roos)

Gelderse Roos is een tot 4 meter hoge struik die in juni bloeit met Hortensia-achtige bloemschermen. Gelderse Roos wortelt ondiep en graag op vochtige, maar goed gedraineerde grond. Vogels zoals Lijsters en Pestvogels eten de bessen enkel als de vorst eroverheen is geweest. Zonder vorst zijn de bessen nog erg bitter en zullen onaangeraakt aan de struik blijven hangen. De vruchten vormen zich in augustus en zijn tot en met februari beschikbaar voor de vogels.

Help de vogels met een haag

Een gemengde haag is een top idee als je de vogels in jouw tuin wilt helpen aan voedsel en beschutting. Hoe hoger de diversiteit aan soorten bessenstruiken, hoe meer verschillende vogels (en insecten!) je helpt. Alle bessenstruiken uit deze lijst lenen zich bijzonder goed voor aanplant in een haag.

Gebruik de infographic om te checken welke bessenstruiken tegelijk of opeenvolgend bloeien. Wil je sneller aan de slag? Bekijk dan eens het speciaal samengestelde pakket bessenstruiken dat plantenwebshop Sprinklr samenstelde via de button hieronder. Veel plezier met het plannen van jouw bessenparadijs!

In deze blog vind je verschillende links naar de webshop van onze partner. Als je een aankoop doet via één van deze links, krijgt Wildi hiervoor een kleine vergoeding. Met deze vergoeding wordt deze website onderhouden. Dus mocht je bij willen dragen aan de groene missie van Wildi, dan kun je dat direct doen door een aankoop te doen via de links in deze blog. Geen zorgen, dit kost jou niets extra’s, maar je steunt ons project wel mee! 🙂

 

Dit vind je misschien ook interessant

 
Noor

Noor is de auteur van tuinblog Wildi en liefhebber van ecologisch tuinieren, wildlife, unieke, zeldzame en doodgewone plantensoorten. Met een steeds groter groeiende collectie planten (haha, get it?) kan er steeds meer over worden geleerd en gedocumenteerd.

https://www.wildi.nl/
Vorige
Vorige

Top 10 Inheemse Planten voor Bijen [FOTO’S]

Volgende
Volgende

20 Vaste Planten voor Droge Schaduw [FOTO’S]