12 Langbloeiende Planten voor Hommels en Bijen [FOTO’S]

 
Hommel op roze bloemen van Verbena bonariensis.

Je ontdekt hier zowel vaste planten als eenjarigen met allemaal extra lange bloeiperiodes. Alle planten in deze lijst zijn magneten voor bijen en hommels.


De bijenplanten in deze lijst zijn gebaseerd op tips van bijenexpert en hoogleraar Dave Goulson. Als iemand de juiste bijenplanten aan kan wijzen, dan is hij het wel!

Pro tip! Voor een extra lange bloei

Een extra lange bloei kun je stimuleren door uitgebloeide bloemhoofdjes weg te snoeien. De plant vormt zo geen zaad en maakt daardoor nieuwe bloemen aan. Fijn voor de bijen en jezelf!

 

1. Aster ageratoides ‘Asran’ (Aster)

Paarse bloemen van Aster ageratoides ‘Asran’ (Aster)

Voor de liefhebbers van een lange en uitbundige bloei is er de Aster. Van augustus tot aan de eerste vorst, meestal in november, geniet je van deze lichtpaarse wolk aan bloemetjes. Plant ‘m in een pot of in de volle grond en de kans is groot dat je er Groefbijen en Honingbijen op zult spotten. Aster is een vaste plant en staat graag op een zonnige plek in een ietwat droge grond.

 

2. Cosmos bipinnatus (Cosmos)

Roze bloemen van Cosmos bipinnatus (Cosmea)

Cosmos is een fantastische eenjarige plant die dient als voedselbron voor hommels, bijen en vlinders. In mijn eigen tuin spotte ik er onder meer Akkerhommel, Aardhommel en natuurlijk de Honingbij. Het fijne aan deze zomerbloeier is dat ze onuitputtelijk lang doorbloeit van juli tot aan de eerste vorst in november. Hoe armer in voeding de grond is, hoe meer bloemen deze plant produceert. Goed om rekening mee te houden voor de bijen!

 

3. Helleborus niger (Kerstroos)

Witte bloemen van Helleborus niger (Kerstroos)

Helleborus zijn het wonder van de winter. Wonderbaarlijk genoeg vormen de grote bloemen vol nectar en pollen zich in de donkerste dagen van het jaar. Van januari t/m april bloeit Helleborus onophoudelijk.

En dat is maar goed ook! Door de vroege bloeiperiode zijn Helleborus een welkome toevoeging aan je tuin. Want wanneer de winters mild zijn ontwaken sommige wilde bijen nog wel eens te vroeg uit hun winterslaap. Als ze op dat moment geen bloemen in bloei kunnen vinden zullen ze verhongeren. Helleborus is de redder in nood. Absolute must voor de bijvriendelijke tuin.

 

4. Leucanthemum vulgare (Gewone Margriet)

Witte bloemen met geel hart van Leucanthemum vulgare (Gewone Margriet)

Gewone Margriet is één van de langst bloeiende bijenplanten uit deze lijst. De gehele zomer, van mei t/m augustus is het genieten geblazen van de vrolijke witte bloemhoofdjes. Een super plant voor wilde bijen met een kortere tong, zoals groefbijen, maskerbijen, grasbijen en een aantal hommels.

De Gewone Margriet is een inheemse vaste plant, wat betekent dat ze van nature in ons land voorkomt. Deze plant is dus prima winterhard en groeit gemakkelijk. Op redelijk droge locaties in de volle zon groeit de deze vrolijke plant uit tot een hoogte van zo’n 60cm.

 

5. Nepeta faassenii ‘Walker's Low’ (Kattenkruid)

Honingbij op Nepeta faassenii ‘Walker's Low’ (Kattenkruid)

Deze heerlijk geurende plant trekt hommels, bijen en vlinders aan én bloeit de hele zomer lang! De lilapaarse bloemetjes bloeien van juni t/m oktober. Kattenkruid plant je op een plekje in de zon op goed waterdoorlatende grond. Na de eerste bloei in mei kun je de plant bijna tot de grond toe wegsnoeien. Dit stimuleert de tweede bloei later in de zomer.

 

6. Pulmonaria ‘Trevi Fountain‘ (Longkruid)

Paarse en roze bloemen van Pulmonaria ‘Trevi Fountain‘ (Longkruid)

Longkruid is een waardevolle bijenplant voor de vroege bijensoorten. Longkruid bloeit drie maanden lang, van maart t/m mei met roze, paarse en blauwe bloemen die graag bezocht worden door hommelkoninginnen. De bloemetjes van Longkruid beginnen allemaal roze, maar kleuren daarna langzaamaan steeds blauwer. Als de plant uitgebloeid is blijft het bijzondere gestippelde blad over. De rest van het jaar kun je dus blijven genieten van dit bodembedekkende pareltje.

 

7. Rubus ‘Autumn First’ (Herfstframboos)

Bloesem van Rubus ‘Autumn First’ (Herfstframboos)

Wat mij betreft is de Frambozenplant een onderschatte bijenplant. Zeker als je je bedenkt dat de Frambozenplant enorm lang bloeit! Op de ‘Autumn Bliss‘ spotte ik er zelf eens een Steenhommel, maar veel vaker Akkerhommels en Weidehommels. De eerste bloemetjes ontstaan in mei. Als je het fruit blijft plukken blijft de Frambozenstruik de hele zomer nieuwe bloemen maken. Dat is dus lekker veel nectar voor de bijen en veel frambozen voor jezelf!

 

8. Salvia ‘Amistad’ (Salvia)

Paarse bloemen van Salvia 'Amistad'

Salvia ‘Amistad‘ zou wel eens de meest populaire Salvia kunnen zijn die er bestaat. En niet alleen bij ons, maar zeker ook bij bijen, hommels en vlinders. Amistad heeft een bizar lange bloeiperiode, van juni t/m de eerste vorst, meestal in november. Deze Salvia staat graag een beetje beschut. Een plekje naast een muur in de zon doet ‘m goed.

 

9. Silene dioica (Dagkoekoeksbloem)

Roze bloemen van Silene dioica (Dagkoekoeksbloem)

De Dagkoekoeksbloem wil ik je van harte aanbevelen als je specifiek op zoek bent naar langbloeiende bijenplanten. Bijen, hommels, dag- en nachtvlinders én allerlei andere insecten: allemaal zijn ze fan van de Dagkoekoeksbloem! Deze inheemse plant bloeit met felroze bloemen voor een bijzonder lange periode: van mei tot oktober. Plant dit roze pareltje in de zon op voedselrijke grond (vol humus) en dan komt deze vaste plant ieder jaar terug. Dagkoekoeksbloem wordt zo’n 40-90cm hoog.

 

10. Succisa pratensis (Blauwe Knoop)

Succisa pratensis (Blauwe Knoop)

Bijenexpert Dave Goulson is laaiend enthousiast over Blauwe Knoop als bijenplant. Maar niet alleen bijen en hommels bezoeken deze lichtpaarse veldbloemen graag. Ook vlinders, zweefvliegen en kevers drinken graag van de nectar van deze inheemse plant. Blauwe Knoop bloeit lekker lang. Van juli tot aan de eerste vorst wapperen deze blauwe bloembolletjes vrolijk door de wind.

 

11. Tropaeolum majus (Oost-Indische kers)

Oranje en witte bloemen van Tropaeolum majus (Oost-Indische kers)

Oost-Indische Kers is een populaire plant voor in de moestuin, maar blijkt ook een belangrijke bijenplant te zijn. Deze vrolijke plant bloeit de hele zomer lang, van juli t/m september met gele, oranje en rode bloemen. Oost-Indische Kers is eenjarig en zaait zichzelf gemakkelijk uit.

 

12. Verbena bonariensis ‘Lollipop’ (IJzerhard)

Honingbij op roze bloemen van Verbena bonariensis ‘Lollipop’ (IJzerhard)

IJzerhard is een populaire bijenplant die je op veel lijstjes met bijenplanten tegen zult komen. En dat is terecht! IJzerhard is echt een magneet voor bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders. Deze variant heet ‘Lollipop‘ en wordt zo’n 60cm hoog. Fijne maat voor in de volle grond, maar ook voor in potten. Verbena is een vaste plant en een echte zonaanbidder. Bloeit lekker lang, van juli t/m oktober.

Scheidslijn met bij

⚠️ Bijvriendelijk kan alleen maar biologisch zijn

Bij iedere plant in deze lijst vind je een link naar de betreffende plant in de plantenwebshop van Sprinklr. Deze toppers verkopen enkel biologisch gekweekte planten. En dat is cruciaal als je bijen wilt helpen! Hoe dat precies zit én hoe je een ramp in je tuin voorkomt ontdek je in het artikel hieronder:

 

In deze blog vind je verschillende links naar de webshop van onze partner. Als je een aankoop doet via één van deze links, krijgt Wildi hiervoor een kleine vergoeding. Met deze vergoeding wordt deze website onderhouden. Dus mocht je bij willen dragen aan de groene missie van Wildi, dan kun je dat direct doen door een aankoop te doen via de links in deze blog. Geen zorgen, dit kost jou niets extra’s, maar je steunt ons project wel mee! 🙂

 

Dit vind je misschien ook interessant:

 
Noor

Noor is de auteur van tuinblog Wildi en liefhebber van ecologisch tuinieren, wildlife, unieke, zeldzame en doodgewone plantensoorten. Met een steeds groter groeiende collectie planten (haha, get it?) kan er steeds meer over worden geleerd en gedocumenteerd.

https://www.wildi.nl/
Vorige
Vorige

11 Beste Bijenplanten in het Voorjaar [FOTO’S]

Volgende
Volgende

6 Bloembollen voor Schaduw [FOTO’S]