6 Bloembollen voor Schaduw [FOTO’S]

 

Welke bloembollen groeien goed in schaduw? Dat ontdek je hier. Met deze bloembollen voor schaduw tover jouw schaduwrijke tuin om naar een vrolijke bloementuin.

Groepje Krokussen in de schaduw

Schaduw kan een uitdagende plek zijn voor alle planten, dus ook voor bloembollen.

Maar uitdagend betekent niet onmogelijk!

Er zijn namelijk een aantal bloembollen die wél goed groeien in schaduw.

Je moet ze alleen wel even vinden.
En gelukkig heb je dat zojuist gedaan :)

In dit artikel ontdek je een aantal speciaal geselecteerde bloembollen waarmee je de donkere hoekjes in de tuin opvrolijkt met de mooiste bloemen.

Maar voordat we aan de plantenlijst beginnen wil ik eerst met je delen waar je op moet letten als je in schaduw wilt planten.

 

Welke soort schaduw heb je in jouw tuin? 

Voor het grootste succes en de sterkste planten is het belangrijk om nog even naar buiten te kijken. Met wat voor soort schaduw heb je daar te maken?

Heb je in jouw tuin te maken met schaduw of halfschaduw

Halfschaduw betekent dat de plant max. 4 uur per dag in de volle zon kan staan en daarnaast beter in (lichte) schaduw staat. 

Schaduwplanten verdragen per dag max. 2 uur volle zon. De rest van de dag staan ze graag in de schaduw.

Tuin met boom en halfschaduw

Schaduw én zon onder bomen

Dit soort schaduw onder bomen valt onder halfschaduw en heet in het Engels dappled shade.

En dan denk je nu misschien: waarom moet ik dit weten?

Nou, een te groot gebrek aan licht maakt planten zwak en vatbaar voor ziekten en plagen. Een lichtgebrek betekent dat planten niet langer genoeg voedingsstoffen binnen krijgen en uiteindelijk verwelken.

Tja, daar gaat je investering…

Beoordeel dus goed in welk soort schaduw je de bloembollen wilt planten.

De bloembollen in de plantenlijst hieronder staan op volgorde van planten die de meeste schaduw verdragen, tot wat minder.

 

1. Crocus tommasinianus 'Ruby Giant' (Boerenkrokus)

Crocus tommasinianus 'Ruby Giant' (Boerenkrokus)

Een klassieker onder de crocussen: Ruby Giant. Als je dit paarse pareltje voor het eerst ziet weet je zeker: hier wil ik er meer van! En dat komt mooi uit, want het leuke van deze bloembol is dat ‘ie zelf vermeerdert en verwildert over de jaren. Geen zorgen, het is absoluut geen woekeren, maar gewoon wat groepjes paarse schoonheden in je schaduwtuin.

Deze crocus wordt zo’n 10cm hoog en bloeit in hartje winter, van februari t/m begin maart. En niet geheel onbelangrijk: de bijen zijn ook erg blij met deze vroege voedselbron.

 

2. Chionodoxa forbesii 'Blue Giant' (Sneeuwroem)

Chionodoxa forbesii 'Blue Giant' (Sneeuwroem)

Van Sneeuwroem kun je lekker lang genieten. Dit bloembolletje bloeit namelijk bijna twee (!) maanden lang, van maart t/m april. En net zoals de Boerenkrokus verwildert ook Sneeuwroem zich met de jaren. Dit laag blijvende plantje stelt weinig eisen aan de grondsoort en is gemakkelijk om te groeien. Sneeuwroem is een plant voor liefhebbers van unieke kleuren. De combinatie van het ijsblauwe bloemetje in combinatie met de dieprode stengels komt niet veel voor. Werkelijk een zonnetje voor je tuin!

 

3. Chionodoxa luciliae 'Alba' (Grote witte sneeuwroem)

Chionodoxa luciliae 'Alba' (Grote witte sneeuwroem)

Naast de blauwe Sneeuwroem is deze witte cultivar ook een mooie toevoeging aan je schaduwtuin. Voor schaduw is een witte bloem een fantastische keuze. Donkere schaduw wordt letterlijk opgelicht door de spierwitte bloemhoofdjes. Zo lijkt je tuin zelfs optisch groter! Net zoals haar blauwe zusje bloeit deze ‘Alba’ lekker lang, van maart t/m april. Alleen blijft deze plant net iets kleiner, ze wordt slechts 10cm hoog.

 

4. Narcissus 'Sailboat' (Narcis)

Narcissus 'Sailboat' (Narcis)

Als we het hebben over bloembollen dan kan een goede Narcis toch niet ontbreken? 

Narcissus ‘Sailboat’ is een betrouwbaar Narcisje dat prima groeit in schaduw tot half-schaduw. De crèmewitte bloembladeren staan een beetje naar achteren gebogen en het helder gele trompetje heeft een golvend randje. Erg fraai! Ze groeien tegelijkertijd met de Sneeuwroem van zojuist, van maart t/m april en wordt 30cm hoog. De bloembol verwildert met de jaren, maar woekert niet. Laat ze dus lekker groeien en je wordt vanzelf beloond met nóg meer dit fijne plantje.

 

5. Camassia leichtlinii 'Caerulea' (Indianenbloem)

Camassia leichtlinii 'Caerulea' (Indianenbloem)

De Nederlandse naam Indianenbloem verraadt de afkomst van deze bloembol… Yes, deze blauwe bloementoorts komt inderdaad uit Amerika. Van origine staan ze in drassige graslanden en pal in de zon, maar deze ‘Caerulea’ kan wel wat halfschaduw hebben. Heb je dus een schaduwrijk stukje tuin in de buurt van een vijver? Dan is dat de ideale plek voor deze Camassia.

Hoogte is altijd fijn in een border en deze Camassia wordt zo’n 70cm hoog. Ze bloeit in mei en de kleine meeldraden met fel gele pollen contrasteren mooi op de lichtpaarse/blauwe bloemen. Goed voor de tuinier die details waardeert!

 

6. Allium cowanii (Sierui)

Allium cowanii (Sierui)

Deze kleine sierui is een delicate toevoeging aan je schaduwrijke border. Alle Alliums zijn populaire tuinplanten om hun spectaculaire vorm. Allium cowanii blijft klein en wordt slechts 30cm hoog. De rechte steel eindigt in een perfect rond bolletje en zit vol met spierwitte kleine bloemetjes. Allium cowanii bloeit in juni, wat enorm fijn is, omdat er in deze maand relatief weinig andere planten in bloei staan. Met het aanplanten van deze Allium verzeker je de wilde bijen, vlinders en andere nuttige insecten van een geliefde voedselbron in deze periode.

 

Heb je meer tips voor bloembollen die goed in de schaduw groeien of wil je ervaringen delen? Schrijf het in de comments. Ik ben benieuwd! :)

 

Dit vind je misschien ook interessant

 
Noor

Noor is de auteur van tuinblog Wildi en liefhebber van ecologisch tuinieren, wildlife, unieke, zeldzame en doodgewone plantensoorten. Met een steeds groter groeiende collectie planten (haha, get it?) kan er steeds meer over worden geleerd en gedocumenteerd.

https://www.wildi.nl/
Vorige
Vorige

12 Langbloeiende Planten voor Hommels en Bijen [FOTO’S]

Volgende
Volgende

24 Planten voor een Voedselbos in Eigen Tuin