22 Bloeiende Vaste Planten voor Schaduw [FOTO’S]
Welke vaste planten kunnen in de schaduw en komen in bloei? Dat zijn Wilde Akelei, Daslook en Klimhortensia. Maar er zijn er meer! In deze lijst ontdek je 22 bloeiende vaste planten die goed in schaduw groeien.
Bloeiende vaste planten geven met hun bloemen kleur aan plekken waar weinig zonlicht doordringt. Door de juiste soorten te kiezen en te combineren verfraai je jouw schaduwtuin het hele jaar door. En daar help ik je graag mee. 😃
1. Ajuga reptans (Kruipend Zenegroen)
Kruipend Zenegroen is een fijne vaste plant die zelfs in bloei komt op een schaduwrijke plek. Van mei t/m juni bloeit Kruipend Zenegroen met paarse bloemetjes waar hommels en bijen dol op zijn. Deze inheemse plant blijft laag bij de grond, is bodembedekkend en vermeerdert zichzelf gemakkelijk via lange scheuten die zich over de grond uitstrekken. Maar geen zorgen, het is geen woekeraar! Je houdt ‘m gemakkelijk in bedwang.
2. Alchemilla mollis (Vrouwenmantel)
Vrouwenmantel is een vaste plant voor in de schaduw en bloeit van mei t/m september met limoengroene, tot gele bloemetjes. Naast de schaduw is de Vrouwenmantel ook geschikt voor zonnige standplaatsen, waardoor het een veelzijdige toevoeging is aan elke tuin. De plant heeft een voorkeur voor een vochtige, humusrijke bodem en is een uitstekende bodembedekker. En mocht je last hebben van een overdaad aan slakken in je tuin, dan is Vrouwenmantel een extra goede keus. Slakken houden namelijk niet van Vrouwenmantel en laten de plant met rust.
3. Allium ursinum (Daslook)
Daslook is een bloeiende vaste plant voor in de schaduw. Van nature komt Daslook voor op humusrijke bosgrond, waardoor deze plant gewend is aan donkere schaduw en halfschaduw. Daslook is familie van de ui en het blad is een smakelijk alternatief voor de bekende knoflook. Van april t/m mei bloeit Daslook met kleine witte bloemetjes. Hiermee verlicht je zelfs de donkerste schaduwhoekjes in je tuin. De bloemetjes staan in een bolvorm op een lange steel. Erg decoratief! De bijen zijn er ook dol op.
4. Anemone tomentosa ‘Robustissima’ (Herfstanemoon)
Herfstanemoon is een echte najaarsbloeier en bloeit met open, roze bloemen van juli t/m augustus. Deze vaste plant wordt tussen de 50-100cm hoog. De roze bloemen staan op steeltjes en steken boven het blad uit. In mijn eigen tuin spot ik vooral veel zweefvliegen op de bloemen. En zweefvliegen zijn een fijne verrijking van je tuin! Die eten namelijk bladluizen. Herfstanemoon behoort tot één van de weinige goed groeiende planten op droge grond en in schaduw. Wat veruit de meest uitdagende plek is om aan te planten.
5. Aquilegia vulgaris (Wilde Akelei)
Wilde Akelei is een vaste plant die van nature groeit in de schaduw van bomen en struiken. De paarse bloemen bloeien van mei t/m juni en steken op hoge steeltjes boven het blad uit. En ondanks dat Wilde Akelei wellicht exotisch lijkt, is dit toch echt een inheemse plant die van nature in ons land voorkomt. De bijen en hommels zijn dol op de nectar. Wilde Akelei is één van de planten waar slakken niet van houden. Door verschillende toxines is deze licht giftig, wat de reden zou kunnen zijn waardoor slakken geen fan van deze vaste plant zijn.
6. Astilbe chinensis ‘Pumila’ (Pluimspirea)
Pluimspirea is een uniek bloeiende vaste plant voor je schaduwtuin. Het is een bosplant die van nature op een plek staat in de halfschaduw in de buurt van bomen en struiken. Deze unieke bloempluim bestaat uit talloze roze kleine bloemetjes en bloeit van juni t/m juli. Wat een fijne bloeiperiode is om je tuin mee aan te vullen, gezien deze periode berucht is om het gebrek aan bloeiende planten. Met het aanplanten van Pluimspirea maak je de lokale bijenpopulatie ook blij, gezien zij afhankelijk zijn van bloeiende planten voor hun voedsel. Pluimspirea wordt zo’n 40cm hoog en in de herfst kleurt het blad naar een fraaie oranje kleur.
7. Bergenia cordifolia (Schoenlappersplant)
Schoenlappersplant een fraaie vaste plant die je donkere schaduwtuin zelfs in de winter opvrolijkt met intens groen blad. Van maart t/m mei bloeit Schoenlappersplant met roze bloemetjes die pronken op vuurroze stengels boven het blad. Met deze plant beleef je de herfst nog iets extra, omdat het blad dan verkleurt naar fraaie roodtinten. Heb je geen plekje in de schaduw, dan groeit Schoenlappersplant ook prima in de zon, op voorwaarde dat de grond goed nat blijft. In de buurt van je vijver bijvoorbeeld.
8. Brunnera macrophylla ‘Alexander's Great’ (Kaukasische vergeet-me-niet)
De Kaukasische vergeet-me-niet is een vaste plant die bloeit in de schaduw. Daar bovenop is hij ook nog eens winterhard én bodembedekkend. Een echte must voor je schaduwrijke tuin wat mij betreft. De witte tekening van het blad is een kunstwerkje en geeft je schaduwtuin nét dat beetje meer. De kleine lichtblauwe bloemetjes steken fier boven het blad uit en bloeien van juni t/m juli. De gehele plant wordt zo’n 30-40cm hoog en behoud bij een milde winter zijn blad.
9. Dicentra spectabilis (Gebroken hartje)
Dat zie je goed! Deze vaste plant bloeit écht met hartvormige bloemen. Het Gebroken Hartje is een vaste plant die goed bloeit in de schaduw en halfschaduw. Van mei t/m juni staat ze in bloei. Deze elegante plant verschijnt al vroeg in het jaar: as één van de eerste vaste planten piept het blad de grond uit met vers, nieuw blad. Gebroken Hartje is een echte eye-catcher en bloeit ook goed in een pot op je balkon (uit de wind) of vooraan in een border.
10. Digitalis purpurea (Vingerhoedskruid)
Vingerhoedskruid is inheems en komt van nature voor in ons land. Op de Veluwe zag ik ze in de bossen, precies op de plekken waar de zon tussen de bomen door piepte. Diepe schaduw heeft dus niet de voorkeur van deze plant, maar een plekje in de halfschaduw is perfect. Vingerhoedskruid is ook een goede vaste plant voor een schaduwrijke plek op droge grond. Vingerhoedskruid is een tweejarige plant, die in het eerste jaar uitgroeit tot een rozet van groen blad. In het tweede jaar verschijnt de lange bloemaar met talloze roze tot witte bloemetjes die bloeien in juni en juli. En met een beetje geluk heb je in september nog een tweede bloei. Met het aanplanten van Vingerhoedskruid maak je ook de hommels in je tuin erg blij. Het kenmerkende gezoem van de vleugels in de bloemkelken is een geluid dat ik niet kan missen in mijn tuin.
11. Geranium phaeum (Donkere Ooievaarsbek)
Donkere Ooievaarsbek is een vaste plant die bloeit in de schaduw en halfschaduw. Het is een sterke plant. Zelfs op de meest uitdagende standplaats -die van droge grond in de schaduw- bloeit ‘ie vrolijk door. Deze plant is inheems en bloeit van mei t/m augustus. En niet alleen wij zijn verzot op de fantastische diep donkerpaarse, rode bloemetjes, maar ook de bijen en hommels zijn er weg van. Toch houden niet alle beestjes van Donkere Ooievaarsbek. De slakken blijven weg van het sterk geurende, licht behaarde blad. Maar dat vinden we niet zo erg, toch? 😃
12. Geranium ‘Rozanne’ (Ooievaarsbek)
Geranium ‘Rozanne‘ is veruit de meest populaire Ooievaarsbek ooit. En dat is niet zo gek. Deze variëteit behoort namelijk tot de weinige planten met een extreem lange bloeiperiode. Van mei t/m november (!) geniet je non-stop van de lilapaarse bloemen. Deze worden overigens ook bezocht door allerlei bijen. Maar net zoals bij Geranium phaeum blijven de slakken erbij uit de buurt van het sterk geurende blad. ‘Rozanne’ is een vaste plant en bloeit het best op een zonnige standplaats, maar groeit ook probleemloos in de schaduw. Wel is de bloei dan een tikje minder uitbundig, maar desalniettemin rijkelijk.
13. Hedera helix arborescens (Struikklimop)
Struikklimop lijkt op het eerste oog een beetje basic. Maar vergis je niet: Struikklimop is een fantastische vaste plant die bloeit in de schaduw. Struikklimop is wintergroen, wat betekent dat deze plant zijn diep donkergroene blad ‘s winters behoud. Dat geeft wat structuur aan je tuin in een periode waar veel planten bovengronds zijn verdwenen. Struikklimop is een winterharde bodembedekkende plant en onmisbaar voor bijen in het najaar. Met het aanplanten van Struikklimop help je de bijen en andere nectarslurpers in een periode waarin de voedselschaarste toeslaat. Aan het eind van het jaar, in oktober bloeit Struikklimop namelijk met talloze groengele bolletjes die druipen van de nectar. Insecten zijn er verzot op!
14. Hosta ‘Elegans’ (Hartlelie)
Tja, in een plantlijst met bloeiende planten voor schaduw kan een Hosta toch niet ontbreken! Hosta ‘Elegans’ is een klassieke Hosta en bloeit van juli t/m augustus met paarse bloemetjes die in trosjes boven de plant uitsteken. Hosta houdt niet van zon. Van verkleurt het blad en verliest de plant zijn mooie groene kleur. Een Hosta wil je in je schaduwtuin om de enorme bladeren. Ze vullen je schaduwrijke border heerlijk op!
15. Hydrangea anomala ‘Petiolaris’ (Klimhortensia)
Deze Klimhortensia mag niet ontbreken in de lijst van vaste planten die bloeien in de schaduw. Hydrangea anomala ‘Petiolaris‘ is een sprookjesachtige plant die bloeit met witte bloemschermen van juni t/m juli. Precies in een periode waarin weinig andere planten bloeien. Klimhortensia kan tot wel 7 meter hoog en breed groeien, maar laat zich ook gemakkelijk snoeien. In, of beter gezegd: aan mijn ouderlijk huis groeide deze Klimhortensia ook. Met een snoeibeurt na de bloei bleef deze altijd max. 2 meter hoog en breed. Ik kan mij herinneren dat er ook een stel merels was dat graag in deze klimplant nestelde. De bloemen zijn geliefd bij de bijen en de gehele plant zal dan ook vibreren van al het gezoem.
16. Mentha spicata ‘Maroccan’ (Marrokaanse munt)
De meeste kruiden groeien in de volle zon, maar een aantal groeien en bloeien ook in de schaduw. De Marrokaanse munt is daar een goed voorbeeld van. Deze vaste plant ken je natuurlijk van zijn smakelijke blad dat in muntthee wordt gebruikt. Maar wist je ook dat Marrokaanse munt bloeit? Deze schaduwplant bloeit van juni t/m augustus met kleine blauwroze bloemaren. Allerlei kleine insecten zijn er dol op. In mijn eigen tuin spot ik er altijd talloze muntvlindertjes bij in de buurt. Als je Marrokaanse munt (of elke andere muntsoort) in de volle grond plant heb je in no-time een voorraad munt waar je de hele stad van kunt voorzien. Mocht dat niet je ambitie zijn dan kun je ‘m het beste in een pot planten. Zo kan ‘ie onmogelijk gaan woekeren en kun jij er volop van genieten!
17. Pachysandra terminalis (Dikkemanskruid)
Dikkemanskruid is een vaste plant en perfect voor de begroeiing van grote oppervlakten in de schaduw of halfschaduw. Maar geen zorgen, het is geen woekeraar. Dikkemanskruid vermenigvuldigd zich via oppervlakkige uitlopers in de grond. Als het te veel wordt knip je ze eenvoudig af. Dikkemanskruid blijft laag bij de grond en is zowel winterhard als wintergroen. Van maart t/m mei bloeit Dikkemanskruid met kleine witte bloemetjes.
18. Pulmonaria ‘Trevi Fountain’ (Longkruid)
Longkruid is een vaste plant voor in de schaduw én bloeit van maart t/m mei met roze, paarse en blauwe bloemetjes. Deze worden graag bezocht door de eerste hommelkoninginnen van het jaar. Door de vroege bloeiperiode is Longkruid een van de beste bijenplanten in het voorjaar. De bloemetjes van Longkruid beginnen allemaal roze, maar kleuren daarna steeds blauwer. Als de plant uitgebloeid is blijft het bijzondere gestippelde blad over. De rest van het jaar kun je dus blijven genieten van deze bodembedekkende vaste plant.
19. Symphytum officinale (Smeerwortel)
Smeerwortel is een inheemse bloeiende vaste plant voor in de schaduw, maar groeit ook prima in de halfschaduw of zelfs in de zon. Hommels en bijen zijn verzot op de witte, lila en paarse bloemetjes die bloeien van april t/m mei. Smeerwortel groeit het best op een vochtig plekje. In de buurt van een vijver of sloot bijvoorbeeld. De plant wordt zo’n 40cm hoog en is bodembedekkend.
Smeerwortel is echt een onmisbare tuinplant voor de ecologische tuinier. Het fantastische aan Smeerwortel is dat deze tuinplant een hoog gehalte bevat aan alle essentiële voedingsstoffen voor plantengroei: stikstof, fosfor en kalium (NPK). Door het blad te snoeien, onder te dompelen in water en dit goedje 3 weken te laten staan ontstaat er een sterk donkerbruin goedje. Neem hiervan een dopje en meng dit met water in een gieter. Zeker je potplanten krijgen hiervan een boost!
20. Tiarella cordifolia ‘Spring Symphony’ (Schuimbloem)
In een schaduwrijke tuin is Schuimbloem de perfecte keuze. Deze vaste plant is winterhard, wintergroen en biedt uitstekende bodembedekking. Van april t/m juli zal Schuimbloem prachtig bloeien met kleine, witte bloemetjes die als wolkjes boven de plant uitsteken. De totale hoogte van deze vaste plant blijft beperkt tot 25 cm, wat betekent dat deze perfect past onder heesters of bomen, zolang de grond niet te droog is.
21. Vinca minor ‘Hawaii’ (Kleine maagdenpalm)
Als je op zoek bent naar een bloeiende vaste plant die ook nog een laag bij de grond blijft, is Vinca minor ‘Hawaii‘ een top keuze. Deze laagblijvende bodembedekker kun je overal in je tuin kwijt, zowel in de zon als in de schaduw. Hoewel er meer bloemetjes bloeien als je ‘m in de zon plant, bloeit Kleine Maagdenpalm ook in de schaduw. En bloeien doet ‘ie lekker lang! Van april t/m augustus geniet je van de paarsblauwe bloemetjes.
22. Waldsteinia ternata (Gele aardbei)
Gele Aardbei is een vaste plant voor in de schaduw en bloeit met gele bloemetjes van april t/m mei. Gele Aardbei is een fijne winterharde bodembedekker die ook nog eens wintergroen is. Zit je niet tegen die kale grond aan te kijken. Fijn toevoeging aan je tuin dus! Anders dan zijn naam doet vermoeden komen er geen vruchten aan de Gele Aardbei. Zijn naam heeft ‘ie te danken aan de vorm van de bloem en het blad, dat wat weg heeft van de echte aardbei.
Dit vind je misschien ook interessant