Wildi

View Original

20 Vaste Planten voor Droge Schaduw [FOTO’S]

Welke planten groeien er in droge grond én schaduw? Onder bomen of langs muren lijken misschien onmogelijke plekken voor planten om te groeien en bloeien. Maar niets is minder waar!

Ontdek de prachtige planten in deze lijst, speciaal geselecteerd voor droge schaduw. Ze gedijen prima in deze lastige omstandigheden, zolang je ze maar verzorgd terwijl ze zich vestigen.

En dat is vrij eenvoudig.


Help je droogte resistente en schaduwminnende planten op weg met deze 3 simpele stappen:

  • Werk voor het aanplanten wat compost door de grond om de structuur te verbeteren en nutriënten toe te voegen. Dit zal ook helpen in het vasthouden van vocht.

  • Top de bodem na het aanplanten af met een laag mulch. Dat zorgt ervoor dat de bodem niet snel uitdroogt.

  • Geef je plant(en) tot slot regelmatig water tot je nieuwe groei ziet. Dan weet je zeker dat je plant succesvol aangeslagen is en sterk genoeg is om voor zichzelf te zorgen.

Hieronder volgt de lijst met de 16 droogte resistente en schaduwminnende vaste planten voor in iedere tuin.

1. Astrantia (Zeeuws Knoopje)

Over deze plant raak ik niet uitgepraat. Wat een pracht van een bloem. Zeeuws Knoopje is bijzonder in trek bij de kleinere insecten, zoals zweefvliegen en sluipwespen. Beiden roven op bladluis en zijn dus zeer welkom in de tuin! Zeeuws Knoopje is verkrijgbaar in witte tot diep donkerroze kleuren, wordt ong. 50-70cm hoog en bloeit van mei t/m juli. Met regelmatig verwijderen van de uitgebloeide bloemhoofdjes rek je de bloeiperiode gemakkelijk tot oktober.

Bij het Zeeuws Knoopje is het belangrijk dat je in droge schaduw een goede laag mulch toevoegt aan de voet van de plant. Hierdoor verdampt het aanwezige vocht minder snel.

2. Anemone nemorosa (Bosanemoon)

Bosanemoon is inheems en komt van nature voor in -je raad het al- het (Nederlandse) bos. Hierdoor heeft deze plant zich aangepast aan droge grond (boomwortels die al het water onttrekken) en schaduw (bladerdekken van de bomen). Door deze locatie houdt deze plant ook van veel humus in de bodem. Werk bij de aanplant dus wat extra compost door de grond. Bosanemoon bloeit met witte bloemen in maart t/m mei en de uiteindelijke hoogte is 20-30cm hoog. Erg leuk plantje voor ‘ertussen‘.

3. Dryopteris (Varen)

De varen. Klassieke onderbegroeiing in vele Nederlandse bossen en een geweldige textuurplant voor in de tuin. Een echte oerplant met zijn uitvouwende toppen en opgekrulde scheuten. Er zijn verschillende variëteiten binnen de soort Dryopteris met hoogtes variërend tussen 30-120cm.

4. Hydrangea macrophylla (Hortensia)

Eens werd deze plant gezien als een ouderwetse heester, maar is nu weer helemaal hip! De hortensia: Bloemenweelde van de schaduw. Hortensia’s bloeien uitbundig met grote bloemen in een kleurenpalet van wit, lime, blauw, roze tot diep donkerroze in de maanden juni t/m september. Hydrangea macrophylla worden tussen de 100-160cm hoog en groeien in alle humusrijke (soms een tikje zure) grondsoorten.

5. Convallaria majalis (Lelietje-van-Dalen of Meiklokje)

Het Lelietje-van-Dalen of ook wel Meiklokje genoemd, bloeit met kleine witte bloemetjes in de maanden april en mei. De plant geurt en past dus mooi op plaatsen waar men geregeld langsloopt of zit. De uiteindelijke hoogte is 15-20cm. Een klein pareltje.

6. Cyclamen

Wellicht de sterkste plant van deze lijst. Geen plek lijkt te droog en te schaduwrijk voor deze vrolijke bloemetjes. Met wit, rode, roze tot diep donkerroze bloemen bloeiend in de herfstmaanden augustus t/m oktober. Ze is wintergroen en wordt slechts 10-15cm hoog.

7. Viburnum (Sneeuwbal)

Het geslacht Viburnum heeft qua vorm wat weg van de Hortensia, maar staat toch echt op zichzelf. Viburnum zijn zeer geliefd bij allerlei insecten, bijen en vlinders en geurt heerlijk! Zijn Nederlandse naam Sneeuwbal dankt de plant aan zijn bolvormige witte tot roze bloemclusters. De familie Viburnum bestaat uit soorten die zowel in de wintermaanden (zoals Viburnum tinus) als in de zomermaanden (zoals Viburnum odoratissimum var. awabuki) bloeien. Deze heester wordt, afhankelijk van de variëteit, 100-150cm hoog.

8. Thalictrum (Ruit)

Ruit bloeit met een wolk aan kleine witte tot lila kleurige bloemetjes in de maanden mei t/m juli. De plant heeft een vrij open structuur, waardoor ze mooi past temidden van andere borderplanten. Ze weeft zich als het ware tussen de aangrenzende planten door. Mooi in combinatie ook met grassen. De hoogten verschillen per variëteit. Zo wordt de Thalictrum flavum ssp. glaucum tussen de 80-90cm hoog en de Thalictrum ‘Elin‘ bereikt zelfs een hoogte van 200-250cm!

9. Geranium phaeum (Donkere ooievaarsbek)

Alle Geraniums zijn mateloos populaire tuinplanten, maar Geranium phaeum overtreft al zijn familieleden wat mij betreft. Deze bosplant groeit namelijk prima op droge grond in schaduwrijke omgevingen. Daarbovenop weerstaat ze ook nog eens zoute wind, wat betekent dat je deze plant ook prima aan kunt planten in een tuin aan de kust. En natuurlijk wil het oog ook wat: de diep bordeauxpaarse kleur contrasteert heerlijk met het frisgroene blad. Deze Geranium wordt zo’'n 60cm hoog en sterft iedere winter tot de grond aan af. In de lente komt ze weer tevoorschijn met fris nieuw blad.

10. Galanthus (Sneeuwklokje)

Het Sneeuwklokje is een (inheemse) stinzenplant. Dat betekent dat dit een lente bloeiend bolgewas is die vanzelf verwilderd en zich verspreid. En wie wil dat nou niet met deze prachtige witte bloemetjes! Sneeuwklokjes worden slechts 15cm hoog, zijn zeer winterhard en bloeien met witte klokjes in februari en maart.

11. Skimmia Japonica

In de herfst staan de tuincentra bol van deze uniek bloeiende heester: Skimmia Japonica. Een echte wintergroene struik. Zoals de naam al zegt liggen de roots van deze plant in Japan. Wat betekent dat deze plant goed winterhard is. Afhankelijk van de variëteit worden Skimmia’s tussen de 40-120cm hoog. Bloeit in de maanden maart, april en/of mei met kleine wit roze bloemetjes. In de herfst vormen zich de bekende rode bloemknoppen (zie ook de foto). Skimmia groeit graag op ietwat zure (bos)grond. Werk bij het aanplanten dus wat tuinturf door de grond heen.

12. Epimedium (Elfenbloem)

Een sprookjesachtig mooie bodembedekker voor schaduwrijke plekken. Elfenbloem is een bosplant van origine. Zorg er dus wel voor dat je voldoende humusrijke compost toevoegt bij de aanplant. Vergeet na de aanplant ook niet te mulchen voor beter vochtbehoud! Het eironde blad van Elfenbloem is in de lente roodbrons, in de zomer groen en in de herfst rood. In de maanden april-mei bloeit deze Elfenbloem met tere, witte tot roze bloemetjes, die in trossen als klokjes aan de plant verschijnen. Het geheel wordt 20-30cm hoog.

13. Anemone (Herfstanemoon)

Herfstanemoon is het bloeiende lichtpuntje van de herfst. De hoog uitstekende bloemstelen dragen de witte of roze bloemen. Herfstanemoon wordt 90-100cm hoog en bloeit afhankelijk van de variëteit van juli t/m oktober. Maar het verwijderen van uitgebloeide bloemen stimuleert de aanmaak van verse bloemen, waarmee je de bloeiperiode verlengt. Geen overbodige luxe in de herfstperiode denk ik zo!

14. Hedera helix (Klimop)

Chris Baines, auteur van ‘Companion to Wildlife Gardening‘ omschrijft Klimop als misschien wel de meest waardevolle plant voor wildlife. Klimop bloeit met groengele bolvormige schermen in de maanden september t/m december is zeer populair bij talloze soorten insecten, waaronder bijen en (nacht)vlinders. Tevens zorgt de dichte begroeiing voor geschikte nestlocaties voor vogels en schuilplaatsen voor vleermuizen.

15. Helleborus (Kerstroos of Nieskruid)

Het lijkt haast niet te kloppen: Bloeiende bloemen in de donkerste en koudste wintermaanden. Maar toch is daar de Helleborus. Helleborus, ookwel Kerstroos of Nieskruid geheten, is een laag blijvende wintergroene plant. Deze 30-40cm hoge plant bloeit in de maanden december t/m maart. Bloemkleuren variëren van groen, wit, paars, roze, naar diep donkerroze. Helleborus groeien graag op humusrijke kalkhoudende bodems. Een handje kalk in het vroege voorjaar is dus gewenst.

16. Pyracantha (Vuurdoorn)

Vuurdoorn is een groenblijvende klim- of leiplant met een hoge sierwaarde. In het najaar en de winter hangt de plant vol met een enorme hoeveelheid geel tot rood gekleurde besjes. Deze trekken een heel scala aan vogels aan, maar vooral merels en kramsvogels zijn er gek op. De Vuurdoorn is dus een aanwinst voor je wildlife tuin. De plant bloeit in mei-juni met witte bloemetjes. Vuurdoorn is geen echte klimplant en heeft wat steun van een muur of gaaswerk nodig. Vuurdoorn is zeer geschikt als natuurlijk hekwerk, door de aanwezige doornen.

17. Acanthus mollis (Acanthus)

De architecturale Acanthus. Het wordt een flinke plant: van wel 150cm hoog. Van juli t/m september bloeit deze met witte bloemen rondom fel groen en purper blad. Acanthus verdraagt droogte en groeit prima in een niet te donkere schaduw. Let wel op met de aanplant van deze statige plant want ze woekert licht. Heb je een plekje in de tuin waar ‘ie kan groeien naast een muur of een plek waar je ‘m kunt begrenzen, dan is deze plant zeker de moeite waard.

18. Iris foetidissima (Stinkende lis)

Dan nu, de plant met de meest onaantrekkelijke naam van allemaal: de Stinkende lis! De ham-vraag is dan natuurlijk ook of deze iris echt zo stinkt als zijn naam doet vermoeden. Wees gerust, want de geur van deze plant valt enorm mee. Als je de plant snoeit en aan de gekneusde en afgesneden bladeren zou ruiken, ruik je inderdaad zwak waar ‘ie zijn naam aan te danken heeft. Is deze zwakke geur een reden om ‘m niet aan te planten? Zeker niet! Want van deze iris heb je twee keer plezier. De bloei start in mei en duurt t/m juli, waarna zich fel oranjerode zaden vormen die in het najaar de plant sieren. Als je op zoek bent naar een topper in het verdragen van droge grond en schaduw, dan is dit ‘m.

19. Symphoricarpos albus (Sneeuwbes)

Openbaar groen werd en wordt nog geregeld aangeplant met Sneeuwbessen. En niet zonder reden: de Sneeuwbes verdraagt droogte, gedijt op iedere grondsoort en zowel prima in de schaduw als in de zon. Deze struik is een goede kandidaat voor dat ene lastig te beplanten plekje in de tuin. En met deze besjes zou je denken dat je de vogels ook nog een beetje aan voedsel helpt, maar dat is niet het geval. De vogels laten ze hangen.

20. Digitalis purpurea (Vingerhoedskruid)

Wel eens op de Veluwe geweest in mei, juni? Dan heb je ze geheid zien staan in de bossen. De koning van het bos: het Vingerhoedskruid. Bijen zijn er gek op. Bloemetje voor bloemetje gaan ze een plant af. En zodra ze de buisvormige bloemen in vliegen hoor het kenmerkende extra harde vibrerende geluid van de vleugels. In hoogte kan deze plant nog al eens verschillen. Vingerhoedskruid schippert tussen de 30 t/m 150cm, afhankelijk van de groeicondities. Let wel op met Vingerhoedskruid. Alle delen van deze plant zijn (bij consumptie) giftig voor mens en huisdier.

Plant ook eens bloembollen in de schaduw

Wist je dat bloembollen de ideale droogte resistente planten zijn? In de zomer zijn de meeste bloembollen uitgebloeid en zijn ze in rust.

In de hete zomer van 2020 heb ik zelfs een heel stel bloembollen in kleine terra cotta potjes pal in de zon laten staan. Zonder te bewateren. De gehele zomer…

Oeps… Dacht ik.
Die bollen zijn vast om zeep…

Maar nee hoor! In 2021 bloeiden ze weer alsof er niets gebeurd was. Wonderbaarlijk sterk :)

Benieuwd naar welke bloembollen jij in op schaduwrijke plekjes kunt planten? Bekijk dan deze plantenlijst.

Dit vind je misschien ook interessant

See this gallery in the original post