Wildi

View Original

13 Planten waar Slakken Niet van Houden [FOTO’S]

Is er een grotere ergernis dan slakkenvraat in de tuin? Als je deze blog leest heb je hier ongetwijfeld ervaring mee. Slakken kunnen grote schade aanrichten in je tuin. In no-time zijn je zaailingen verdwenen en worden je planten zoals hosta’s en dahlia’s totaal verruïneerd. Frustratie alom.


Je slakkenprobleem kun je het best bij de bron aanpakken. Kennelijk zijn je huidige tuinplanten favoriete snacks bij je lokale slakkenpopulatie. Tijd dus om dat menu te veranderen! Er zijn namelijk genoeg planten waar slakken niet op afkomen. Kweek de soorten uit deze lijst en de rust in je tuin zal snel weer terugkeren. 🙂

1. Alchemilla Mollis (Vrouwenmantel)

Vrouwenmantel is een slakresistente plant voor in de zon én schaduw. Slakken houden niet van het licht behaarde blad en laten Vrouwenmantel daardoor met rust. Regendruppels die op de zachte bladeren blijven liggen zien er geweldig uit en lenen zich uitstekend voor artistieke foto’s. Vrouwenmantel is een vaste plant en een goede bodembedekker. Van juni t/m september bloeit Vrouwenmantel met kleine gele tot limoengroene bloemetjes die als wolken boven de plant uitstijgen. Deze slakresistente plant wordt 60cm hoog en plaats je het best vooraan in je border. Tip: de plantcombinatie Vrouwenmantel en rozen werkt fantastisch.

2. Anemone 'Honorine Jobert' (Herfstanemoon)

Slakken houden niet van Herfstanemoon. Het blad van Herfstanemoon voelt licht ruw aan en de bloemstelen zijn licht behaard. Hier hebben slakken een hekel aan en dus glibberen ze Herfstanemoon gewoon voorbij. Het sap van de plant bevat Protoanemonine, wat licht giftig is voor mensen en bij inname braken en andere ongemakken veroorzaakt. Wellicht heeft deze stof ook effect op slakken. Mocht je dit lezen en hier een antwoord op weten, laat het weten in de comments!

Herfstanemoon is een echte herfstbloeier en bloeit van augustus t/m oktober met witte openstaande bloemen. In mijn eigen tuin komen er altijd veel zweefvliegen op af. De bloemen staan op hoge steeltjes die charmant boven het bladerdek uitsteken. De plant groeit uit tot een fors exemplaar van wel 100cm hoog. Je plant deze Herfstanemoon het best op een plekje in de zon. Daar vormt ze de meeste bloemen. Maar ook in de schaduw groeit Herfstanemoon prima.

3. Aquilegia vulgaris (Wilde akelei)

Slakken houden niet van Wilde Akelei. Wilde Akelei is door verschillende toxines licht giftig, wat de reden zou kunnen zijn waardoor slakken geen fan van deze vaste plant zijn. Wilde Akelei is een prachtige sprookjesachtige plant die je zonder problemen in je tuin kunt kweken. De Wilde Akelei is een inheemse plant en komt van nature nog zeer zeldzaam voor in Limburg. De paarse bloemetjes bloeien van mei t/m juni en steken fier boven de plant uit. Wilde Akelei blijft vrij laag, de plant wordt slechts 40cm hoog en groeit het best in de halfschaduw.

4. Bergenia cordifolia (Schoenlappersplant)

Schoenlappersplant is ook een goed voorbeeld van een plant waar slakken niet van houden. De grote ronde bladeren zijn dik, sterk en voelen haast rubberachtig aan, waardoor de weke slak de Schoenlappersplant negeert. En daarnaast is Schoenlappersplant een beeldige vaste tuinplant die je donkere schaduwtuin zelfs in de winter opvrolijkt met frisgroen blad en vuurroze stengels. In de herfst verkleurt het blad naar verschillende roodtinten. Zeer fraai! Heb je geen plekje in de schaduw, dan groeit Schoenlappersplant ook prima in de zon, op voorwaarde dat de grond goed nat blijft. In de buurt van je vijver  bijvoorbeeld. Schoenlappersplant bloeit vroeg in het jaar, van maart t/m mei met roze bloemetjes op fraaie donkerrode stengels.

5. Digitalis purpurea (Vingerhoedskruid)

In mijn ervaring is Vingerhoedskruid één van de beste slakken werende planten. Slakken houden niet van Vingerhoedskruid door het gifitge sap waarmee de plant zich wapent. Daar blijven ze dus mooi van af! Vingerhoedskruid is een tweejarige plant, die in het eerste jaar uitgroeit tot een rozet van groen blad. In het tweede jaar verschijnt de lange bloemaar met talloze roze tot witte bloemetjes die bloeien in juni en juli. En met een beetje geluk heb je in september nog een tweede bloei. Vingerhoedskruid is inheems en komt dus van nature in ons land voor. Dat is goed nieuws voor de talloze hommels die er dol op zijn!

6. Dryopteris atrata (Manvaren)

Weinig onderhoud, goed winterhard en slakken hebben er een hekel aan: varens. De harde stengels en leerachtige bladeren van varens vinden slakken niet lekker. Daarmee zijn varens een betrouwbare toevoeging aan je tuin. Het unieke aan de Manvaren is dat deze wintergroen is, waardoor je schaduwrijke border zelfs in de winter fraai blijft. Manvaren staat graag in een vochtige, goed doorlatende grond onder bomen en bij vijvers en wordt zo’n 60cm hoog.

7. Geranium ‘Rozanne’ (Ooievaarsbek)

Slakken hebben een hekel aan Ooievaarsbek door de sterke geur en het behaarde blad. Ooievaarsbek is een winterharde bodembedekker die, als je het aanraakt een sterke kruidige geur afgeeft. Deze ‘Rozanne’ is de meest populaire Ooievaarsbek ooit en een geliefde tuinplant door zijn enorm lange bloeiperiode. Van mei t/m november geniet je van de intens paarse bloemen. Die overigens ook graag bezocht worden door allerlei bijen. Ooievaarsbek ‘Rozanne’ bloeit het best op een zonnige standplaats, maar groeit ook probleemloos in de schaduw.

8. Geranium phaeum (Donkere ooievaarsbek)

Ook aan de inheemse Donkere ooievaarsbek hebben slakken een hekel. Zoals bij alle Ooievaarsbek laten slakken ook de Donkere ooievaarsbek links liggen door het aromatische, behaarde blad. Donkere ooievaarsbek is een vaste plant en bloeit van mei t/m augustus. Niet alleen wij zijn verzot op de fantastische diep donkerpaarse, rode bloemetjes, maar ook de bijen en hommel zijn er weg van! Donkere Ooievaarsbek is een sterke plant en groeit zelfs op één van de meest uitdagende locaties: de droge, schaduwrijke plek. Maar ook in de zon groeit deze slak resistente plant prima. Een alleskunner dus!

9. Geranium pratense (Beemdooievaarsbek)

Beemdooievaarsbek is een inheemse plant waar slakken een hekel aan hebben. Ooievaarsbek houden niet van de sterke geur van de plant en het licht behaarde blad. Beemdooievaarsbek is een vaste plant, winterhard en wordt max. 70cm hoog. Plant ‘m in de zon op een humusrijk en licht-vochtig plekje en dan verschijnen van juni t/m juli de meest intens gekleurde violetblauwe bloemen.

Beemdooievaarsbek en Ooievaarsbek ‘Rozanne‘ lijken op het eerste gezicht misschien erg op elkaar. Toch is er een belangrijk verschil: Beemdooievaarsbek is inheems en komt dus van nature in ons land voor en Geranium ‘Rozanne‘ is een cultivar en steriel. Hierdoor bloeit ‘Rozanne’ ook zo enorm lang. Mocht dat je aanspreken, dan is ‘Rozanne’ een goede plantkeuze. Maar mocht je ook een plant willen die zowel tegen slakkenvraat kan én tegelijkertijd allerhande bijen, hommels, zweefvliegen en dag- en nachtvlinders voedt, dan is Beemdooievaarsbek de betere keuze.

10. Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ (Lavendel)

Slakken hebben een hekel aan de sterke geur van Lavendel, terwijl wij er juist zo van houden! Om slakken te weren is het een goed idee om Lavendel te kweken. Plaats de Lavendel in de volle zon in een goed waterdoorlatende bodem, zoals zand. Dan groeit deze vaste plant uit tot zo’n 30-40cm hoogte. En waar Lavendel juist slakken afschrikt, zo trekken de paarse Lavendel bloemen juist talloze bijen vlinders en andere insecten aan. Lavendel angustifolia ‘Hidcote’ bloeit in de zomer van juli t/m augustus.

11. Nepeta faassenii ‘Walker's Low’ (Kattenkruid)

Kattenkruid is een plant waar slakken een hekel aan hebben. De frisse, kruidige bladgeur en de lichte beharing van het blad maakt dat de slakken Kattenkruid links laten liggen. Kattenkruid is een fijne plant voor in je border en door de luchtige groeiwijze eenvoudig te combineren met andere tuinplanten. De zachtpaarse bloemetjes bloeien van juni t/m juli en de bijen en hommels zijn er verzot op. Kattenkruid wordt max. 50cm hoog en groeit het best in de volle zon op ietwat arme grond.

12. Pulmonaria ‘Trevi Fountain‘ (Longkruid)

Aan Longkruid hebben slakken een hekel. En dat terwijl Longkruid een onmisbare bijenplant is voor in de lente. Van maart t/m mei bloeit Longkruid met roze tot paarsblauwe bloemetjes. Hoe ouder de bloemetjes, hoe blauwer ze kleuren. Zodra de bloei over is blijft de plant sier maken met zijn unieke wit gestipte blad. Longkruid is bodembedekkend en blijft vrij laag, tot 40cm hoog. Deze vaste, winterharde plant groeit het best op een licht vochtige plek in de halfschaduw of schaduw.

13. Salvia officinalis ‘Berggarten’ (Echte Salie)

Slakken hebben een hekel aan het dikke, zacht behaarde en aromatische blad van Salie. Zelfs het jongere -meestal sappigere en minder weerbare- blad laten ze met rust! Salie houdt van een droog plekje in de volle zon. Ik heb deze plant graag in een terra cotta pot. Potten drogen altijd sneller uit dan de volle grond. En terra cotta potten al helemaal, omdat dit poreus materiaal is waar water ‘doorheen‘ kan. Van nature wil Salie uitgroeien tot een houtige struik met alleen aan de uiteinden het zachte, nieuwe blad waar wij zo dol op zijn. Door regelmatig te snoeien hou je Salie mooi klein en vol met vers en bruikbaar blad. Salie is een vaste plant en als ze bloeit, doet ze dat van juni t/m augustus met gele bloemetjes. Bij mij heb ik ze nooit in bloei gezien, maar dat kan liggen aan het vele snoeien.

Meer planten waar slakken niet van houden

In deze lijst vind je mijn beste suggesties voor planten waar slakken niet van houden. Maar er zijn er ongetwijfeld nog veel meer! Als je op zoek bent naar meer slakresistente planten kun je dus het best zoeken naar planten met een sterke geur, behaard en/of zeer hard blad en houten stammetjes. Met de meeste kruiden zit je dus goed. Ook veel planten die goed om kunnen gaan met droogte en daarvoor hun behaarde blad ontwikkelden, kunnen zich goed weren tegen slakkenvraat. Mocht je aanvullingen hebben op deze lijst, laat het dan weten in de comments! Ik ben benieuwd. 🙂

Lok ook natuurlijke vijanden van de slak

Als je veel last hebt van slakken is het ook enorm effectief om het natuurlijk evenwicht in je tuin te verbeteren. Er zijn kennelijk niet genoeg natuurlijke vijanden in de buurt om je slakkenpopulatie in te dammen. Tijd dus om hulptroepen naar je tuin te lokken!

Vogels als merels, lijsters, spreeuwen, eksters en eenden eten slakken. Andere natuurlijke vijanden van de slak zijn egels, kikkers, padden en zelfs ook insecten zoals spinnen. Vogels lok je het beste naar je tuin door bomen en struiken aan te planten. Hoe je dat het beste doet lees je in de onderstaande blog.

Slakkengif? Beter van niet

Slakkenkorrels en ander gif doet zich misschien voor als een effectieve oplossing, maar blijkt een dure en slechts tijdelijke optie. Je moet natuurlijk steeds in het gif blijven investeren en het blijven gebruiken op de nieuwe slakken die komen. Daarnaast vergiftig je niet alleen de slak, maar ook het dier dat de slak op zijn menu heeft staan. En dat kan niet de bedoeling zijn… zij aten zich juist net een weg door slakkenberg heen!

Dit vind je misschien ook interessant

See this gallery in the original post