7 Tips om Agapanthus te Laten Bloeien

 

Bloeit je Agapanthus (Afrikaanse Lelie) niet? Geen nood! Met deze pro tips kan iedereen de perfecte Agapanthus kweken.

Agapanthus (Afrikaanse Lelie) knop

De Agapanthus (Afrikaanse Lelie) is eenvoudig te kweken in zowel potten als in borders, zijn onderhoudsarm en vrijwel probleemloos.

Normaal gesproken dan.

Want helaas bloeit de Agapanthus niet bij iedereen even uitbundig.

En dat terwijl de bloem zo prachtig kán bloeien! Bij planten van 2 á 3 jaar kun je de bloemen verwachten. Ze staan op elegante stelen, hebben lange groene bladeren en statige blauwe, paarse of witte bloemen die uit een heleboel kleine kelken bestaan. De Agapanthus is werkelijk een bloeiend vuurwerk.

Agapanthus (Afrikaanse Lelie) in bloei

Volgens Agapanthus-teler en -expert Steven Hickman is het meest voorkomende probleem dat de plant veel bladeren heeft, maar geen bloemen. Hierbij zijn tips voor het kweken van gezonde exemplaren die jaar in jaar uit massa’s bloemen zal produceren.

 

1. Controleer winterhardheid

De Agapanthus is in 2 variëteiten te onderscheiden: De bladverliezende Agapanthus Africanus en de groenblijvende Agapanthus Praecox.

Agapanthus Africanus

Is redelijk goed vorstbestendig en kan zelfs buiten overwinteren. Mits de plant wordt afgedekt met stro of bladeren en in goed gedraineerde volle grond staat.

Heb je deze bladverliezende Agapanthus in een pot staan? Laat ze dan droog en donker overwinteren bij max. 8°C. Een kelder of garage zijn dan ideaal.

Agapanthus Praecox

De groenblijvende Agapanthus is niet winterhard en moet dus als kuipplant in potten worden gehouden en overwinteren bij ± 5°C. Laat ze overwinteren op een koele, vorstvrije en lichte standplaats en geef ze 1x per maand water.

2. Gebruik de juiste compostmix

Agapanthus houden niet van natte voeten. De wortels rotten snel en goede drainage is dus enorm belangrijk. Als je ze in potten groeit, meng dan 2 delen kwalitatief hoogwaardige compost met 1 deel grof zand, tuinbouwgrit of grind.

Als je planten in de volle grond laat groeien, zet ze dan in goed doorlatende grond en/of voeg grit toe tijdens het aanplanten.

3. Beperk de wortels wanneer ze jong zijn

Jonge Agapanthus planten staan graag in een beperkte ruimte. De wortels moeten ietwat ingesloten zitten. Je kunt drie kleinere planten in een pot van 45 cm plaatsen. Na 2 jaar verpot je de planten in iets grotere potten. Als je met een grotere plant begint, plant deze dan direct in een 45cm pot.

4. Geef een zonnige plek

Geef Agapanthus (Afrikaanse Lelie) een zonnige plek

De Agapanthus komt van orgine uit de Zuid-Afrikaanse Kaap, wat betekent dat ze veel zon waarderen. Ze zullen echter ook een paar uur van de dag gedeeltelijke schaduw tolereren. Een plek op het Zuidwesten is perfect.

5. Bemest regelmatig

Agapanthus waardeert een kali gift om bloemen te stimuleren. Specialistische Agapanthus voeding is in de tuincentra beschikbaar, maar een gewone tomatenvoeding voldoet net zo goed. Begin met de kalimest vanaf half maart en geef iedere 2 tot 3 weken een gift. Ga hiermee door tot half september.

6. Delen en verpotten

Om de Agapanthus te re-vitaliseren is het belangrijk om de plant na een aantal jaar te delen.

Wanneer de plant jarenlang in dezelfde pot zit is de kans groot dat de inhoud daarvan uitsluitend uit wortels bestaat en nauwelijks nog grond. Weinig grond is weinig voeding en dat komt de bloei natuurlijk niet ten goede. De onderkant van de wortels dienen gedeeld / gescheurd / gezaagd / gehakt worden. Daarna kun je de plant in verschillende kleinere planten delen en verpotten. Dit kan het beste gedaan worden in september (na de bloei). Op die manier heeft de opgedeelde plant de gehele winter om zich te settelen.

Ook planten in de border moeten eens in de 4 á 5 jaar na de bloei gedeeld worden. Het advies om de wortels aan de onderkant de verwijderen, zoals bij de potplanten moet gebeuren, kun je negeren. Dat gebeurt namelijk al bij het uitgraven van de plant.

7. Voorbereiding op de winter

Verwaarloos je Agapanthus planten niet als de bloei voorbij is. Het is belangrijk om ze van september tot het najaar regelmatig water te geven en te bemesten om ervoor te zorgen dat ze volgend jaar goed bloeien.

Stop met water geven vanaf begin november tot begin maart. Bescherm de planten in potten dan door ze in een koude kas, schuur of garage te plaatsen, of onder de dakrand van het huis. Mulch bladverliezende Agapanthus in borders in de herfst om bloemknoppen te beschermen die in de zomer worden gevormd.

Succes!

Oja, en zodra je Agapanthus bloeit, bloeit deze elk jaar met nog méér bloemen!

Meer tips of ervaringen delen? Schrijf het in de comments. Ik hoor ze graag!

Dit vind je misschien ook interessant

Lavendel-Planten-Tegen-Droogte-Kunnen-thewritinggardener-tuin-blog.jpg

Planten die Tegen Droogte kunnen

Ontdek deze reeks prachtige en oersterke planten die prima tegen droogte kunnen.

 
Noor

Noor is de auteur van tuinblog Wildi en liefhebber van ecologisch tuinieren, wildlife, unieke, zeldzame en doodgewone plantensoorten. Met een steeds groter groeiende collectie planten (haha, get it?) kan er steeds meer over worden geleerd en gedocumenteerd.

https://www.wildi.nl/
Vorige
Vorige

20 Sterke Balkonplanten [FOTO'S]