Wildi

View Original

30 Beste Bijenplanten in de Zomer [FOTO’S]

Deze lijst bevat de beste zomerbloeiende planten voor bijen. Je vind hier zowel vaste planten en eenjarigen als struiken en bomen. En allemaal trekken ze bijen aan. Geïnspireerd op de tips van bijenexpert en hoogleraar Dave Goulson.

Zoveel bijen, zoveel bloemen!

Wist je dat we in Nederland wel 360 verschillende bijensoorten hebben? Een groot aantal daarvan zou je zomaar in je tuin kunnen spotten. Van kleine zwartglimmende Maskerbijtjes tot grote, harige Tuinhommels. En al die verschillende bijensoorten hebben de voorkeur voor verschillende plantensoorten.

Dat komt omdat alle bijen fysiek net iets anders in elkaar zitten. Bijen met een lange tong kunnen de nectar drinken van een diepe bloemkelk, zoals bijvoorbeeld van Salvia. Terwijl een bij met een korte tong juist goed overweg kan met platte bloemen zoals Margrieten.

Er is dus niet één allerbeste bijenplant. De magie zit ‘m in het aanplanten van zo veel mogelijk verschillende bijenplanten. Voor iedere bij wat wils! Daar help je de bijen het beste mee. 😃

1. Ajuga reptans (Kruipend zenegroen)

Met deze inheemse topper trek je zowel bijen als vlinders aan. Perfecte plant voor in de schaduw of halfschaduw. Kruipend Zenegroen blijft laag bij de grond en bloeit van mei t/m juni. Deze plant kruipt over de grond met lange uitschieters waarmee ze zich vermeerdert. Voor je het weet heb je een prachtig paars tapijtje!

2. Allium ‘Purple Sensation’ (Sierui)

Deze indrukwekkende bijenplant zul je niet snel vergeten. Op een stengel van zo’n 80cm hoog ontstaat een bol aan bloemetjes zo groot als je hand. Bijen en hommels vinden de nectar van deze sierui onweerstaanbaar. Bloeit van mei t/m juni. Plant de bloembollen op een zonnige, droge plek in je tuin. En met de juiste condities vermeerdert deze sierui zich gretig. Fijn voor jou, fijn voor de bijen!

3. Aquilegia vulgaris (Wilde Akelei)

Wilde Akelei komt van nature voor in onze Nederlandse bossen. Dat is een goed teken, want dat betekent dat haar natuurlijke bestuivers in de buurt rondvliegen. Het is een liefelijk plantje dat in de vroege zomer, van mei t/m juni bloeit met paarse bloemetjes. Wilde Akelei staat graag in de halfschaduw op een niet al te droge plek. Het is een winterharde vaste plant waar vooral hommels dol op zijn.

4. Borago officinalis (Komkommerkruid)

Komkommerkruid is een bijenplant on steroids. Ik ken weinig andere bijenplanten die zo frequent bezocht worden als deze. Dat is ook niet zo gek, want iedere 40 seconden vult een leeggezogen bloem zich opnieuw met nectar. Deze eenjarige bijenplant zaai je van april t/m juni direct buiten en ontkiemt gemakkelijk. De kans is groot dat je ze het jaar daarop vanzelf weer terugziet, want ze zaait zich namelijk uit. Afhankelijk van wanneer je zaait bloeit Komkommerkruid van Juni t/m augustus. Een echte zomerbloeier dus!

5. Campanula trachelium (Ruig Klokje)

Nog zo’n fijne inheemse bijenplant voor de zomer is het Ruig klokje. Ruig klokje bloeit van juli t/m augustus en trekt allerlei bijen en hommels aan. Maar niet alleen de bijen maak je blij met deze plant. Het Ruig klokje wordt ook graag bezocht door vlinders en rupsen. Het is de waardplant van onder andere Boksbaardvlinder, Gele granietuil en Klokjesbergspanner.

6. Castanea Sativa (Tamme kastanjeboom)

Bij een bijenplant denk je misschien niet meteen aan een boom. Terwijl de hoeveel bloesem -en dus nectar en pollen- van een boomkroon gigantisch is. Dat is bijen voeren op een enorme schaal! Tamme kastanje behoort tot de kleine bomen en wordt zo’n 6 meter hoog. Een fijne bijenboom voor in de tuin. Tamme Kastanjes kunnen wel 400 jaar oud worden. Het zijn dus heel wat hommels en bijen die je van voedsel kunt voorzien met deze boom.

7. Centaurea cyanus (Korenbloem)

De oude vertrouwde Korenbloem is een heerlijkheid voor bijen, hommels, vlinders en allerlei andere insecten. Korenbloem bloeit midden in de zomer, van juni t/m augustus. In maart en april zaai je ze binnen in potjes. In september kun je zaden direct buiten zaaien. Korenbloem is eenjarig en zaait zichzelf uit, waardoor je nooit zonder hoeft te zitten.

8. Cosmos bipinnatus (Cosmos)

Cosmos is een populaire eenjarige plant voor in de siertuin én als voedselbron voor hommels, bijen en vlinders. In mijn eigen tuin spotte ik er onder meer Akkerhommel, Aardhommel en natuurlijk de Honingbij. Het fijne aan deze zomerbloeier is dat ze onuitputtelijk doorbloeit van juli tot aan de eerste vorst. Hoe armer in voeding de grond is, hoe meer bloemen deze plant produceert. Goed om rekening mee te houden voor de bijen.

9. Cynara cardunculus (Kardoen)

Architecturaal en een waardevolle bijenplant in de zomer: dat is de Kardoen. Deze familie van de distel heeft zijn ruimte nodig. Hij wordt namelijk tot wel 150cm hoog. Op lange plantenstengels bloeien de felpaarse bloemen van juli t/m augustus. Kardoen kan goed tegen droogte en staat graag in de zon.

10. Digitalis purpurea (Vingerhoedskruid)

Vingerhoedskruid is een prachtige bijenplant voor in je tuin. Zodra een hommel een bloemkelk in vliegt wordt het geluid van de vleugels versterkt. Een typisch geluidje en kenmerkend voor de zomer. De lange bloemaren in wit en roze bloeien aan het begin van de zomer, van mei t/m juli. Vingerhoedskruid is tweejarig. Wat betekent dat ze hun eerste levensjaar enkel een bladrozet ontwikkelen, in het tweede jaar hun bloemen vormen en daarna afsterven.

11. Echium vulgare (Slangenkruid)

Slangenkruid is een fantastische inheemse bijenplant voor in de zomer. De blauwpaarse bloemen zijn rijkgevuld met nectar en bloeien in juni en augustus. Naast bijna alle soorten hommels en veel vlinders zou je er ook de Kleine wolbij, Duinmaskerbij en Gewone behangersbij in de buurt kunnen spotten.

12. Eupatorium cannabinum (Koninginnekruid)

Koninginnekruid is een indrukwekkend hoge bijenplant voor de zomer en nazomer. Staat graag in de zon of halfschaduw en kan dan wel 200cm hoog worden. De roze bloemschermen zijn een feestje voor bijen en vlinders. Bloeit van juli t/m september.

13. Geranium pratense (Beemdooievaarsbek)

Ooievaarsbek, of soms ook Geranium geheten, is een populaire tuinplant. Beemdooievaarsbek is inheems en komt van nature in ons land voor. De nectar en het stuifmeel wordt verzameld door een heel scala aan verschillende insecten, waaronder wilde bijen zoals zand- en groefbijen. Maar ook diverse soorten hommels, zweefvliegen en dag- en nachtvlinders. Beemdooievaarsbek bloeit in het begin van de zomer, van juni t/m juli. Als je de plant terugsnoeit na de eerste bloei wil ze ook nog wel eens voor een tweede keer bloeien in de later zomer. Fijn voor de bijen!

14. Helenium 'Sahins Early Flowerer' (Zonnekruid)

Van Helenium worden de bijen en jijzelf gegarandeerd vrolijk. Helenium is als echte bijenplant extra waardevol door zijn late bloeiperiode aan het eind van de zomer tot begin van het najaar, van juli t/m september. Veel andere bloemen zijn tegen die tijd al uitgebloeid. Helenium is een vaste plant, wordt zo’n 80 tot 100cm hoog en staat graag in de zon.

15. Helianthus annuus (Zonnebloem)

Wist je dat Zonnebloemen fantastische bijenplanten voor de zomer zijn? Met deze grote bloemen kun je de bijen, hommels, vlinders en andere insecten heel wat suikkerrijke nectar voorschotelen. Om extra lang van zonnebloemen te genieten kun je er een aantal zaaien in april, daarna een aantal in mei en tot slot een paar in juni. Zo hebben de bijen en jijzelf over een langere periode plezier van deze bloeiende gele zonnestraaltjes!

16. Hyssop officinalis (Hyssop)

Hyssop is een echte bijenplant die eindeloos veel bijen, hommels en andere insecten lokt. Dit kruid komt van origine uit Zuid-Europa. Dat verraad al een beetje op welke standplaats ze graag groeit: in de zon op goed waterdoorlatende grond. Hyssop bloeit van juli t/m september met paarse bloemetjes.

17. Leucanthemum vulgare (Gewone Margriet)

De Gewone Margriet is een inheemse vaste plant, wat betekent dat ze van nature in ons land voorkomt. Op redelijk droge locaties in de volle zon groeit de deze vrolijke plant uit tot een hoogte van zo’n 60cm. Gewone Margriet heeft misschien wel de langste bloeiperiode uit deze gehele lijst, namelijk van mei t/m augustus. Dat is de hele zomer lang bloemen!

18. Lonicera Periclymenum (Wilde kamperfoelie)

Je weet niet wat je ruikt! Wat mij betreft is bloeiende Wilde Kamperfoelie een van de meest heerlijke bloemgeuren die er bestaan. Niet alleen bijen en hommels zijn er verzot op, ook dag- en nachtvlinders komen van heinde en verre om te drinken van deze plant. Wilde Kamperfoelie is een klimplant en kan 3 tot 6 meter hoog worden, maar mocht je dat te hoog vinden dan laat Wilde Kamperfoelie zich prima snoeien in maart.

19. Malus Domestica ‘Elstar’ (Appel)

De Elstar appel is misschien wel de meest bekende appel van de Nederlandse bodem. En die zou je gewoon kunnen plukken en eten uit eigen tuin! Maar wist je ook dat appelbloesem een enorm belangrijke voedselbron in voor de wilde bijen? In de vroege zomer verschijnt de lichtroze bloesem waar de bijen verzot op zijn. Elstar appelbomen zijn redelijk kleine bomen en groeien in de volle grond uit tot zo’n 4 meter hoogte. Als je deze fruitboom graag kleiner houdt dan kan dat ook prima door ze in een grote pot te groeien.

20. Monarda ‘Fire Ball’ (Bergamot)

Voor de liefhebber van opvallende bijenplanten! Deze Monarda ‘Fire Ball‘ bloeit met felle roodroze bloemen in de late zomer, van juli t/m september. Monarda’s zijn echte bijenmagneten waar je vooral hommels en honingbijen je tuin mee in lokt. Monarda is een vaste plant en wordt zo’n 50-70cm hoog.

21. Nepeta faassenii ‘Walker's Low’ (Kattenkruid)

Kattenkruid is een must voor iedere tuin. Deze heerlijk geurende plant trekt bijen en vlinders aan én bloeit de hele zomer lang! Van juni t/m september bloeit deze plant met lilapaarse bloemetjes die mij altijd doen denken aan Lavendel, maar dan wat ‘losser‘. Plant Kattenkruid op een plekje in de zon op goed waterdoorlatende grond en dan beloont deze bijenplant je met ieder jaar nóg meer bloemen.

22. Origanum vulgare (Wilde Marjolein)

Wilde Marjolein herken je misschien niet direct, maar je hebt ze zeker al eens geproefd. Het gedroogde blad kennen we als Oregano en is natuurlijk onmisbaar voor op pizza! Maar naast dat dit kruid fijn is voor onszelf, zijn de bloemen van Wilde Marjolein ook een magneet voor bijen. Bloeit in de late zomer van juli t/m september en groeit uitbundig op een warme, zonnige en droge plek.

23. Phlomis russeliana (Brandkruid)

Phlomis is qua bloeiwijze absoluut uniek. De lichtgele bloembollen verschijnen in laagjes boven elkaar op stengels van wel 100cm hoog. Bloeit van mei t/m augustus. Een aandachtstrekker voor in de siertuin en zeer in trek bij hommels en bijen.

24. Rubus ‘Autumn First’ (Herfstframboos)

Een Frambozenplant is niet alleen leuk voor onszelf, maar zeker ook voor bijen en hommels. Op de ‘Autumn Bliss‘ spotte ik er zelf eens een Steenhommel, maar veel vaker Akkerhommels en Weidehommels. De eerste bloemetjes ontstaan in mei. Als je het fruit blijft plukken blijft de Frambozenstruik de hele zomer nieuwe bloemen maken. Dat is dus lekker veel nectar voor de bijen en veel frambozen voor jezelf!

25. Rubus Navaho ‘Big and Early’ (Braam)

Een Bramenstruik is ook onmisbaar in je natuurlijke tuin. De witte bloesem in april en mei trekt zowel bijen en hommels als vlinders aan. Deze ‘Big and Early‘ heeft weinig doorns, waardoor prima handelbaar is voor in de tuin. Hoe zonnig de standplaats van deze Braam, hoe meer bloemen en vruchten!

26. Salvia ‘Amistad’ (Salvia)

Zou ‘Amistad‘ de meest populaire Salvia zijn die er bestaat? Dikke kans van wel, want buiten de intens paarse kleur is het ook nog eens een enorm aantrekkelijke bijenplant. ‘Amistad‘ kan 100cm hoog worden en bloeit bijna bizar lang, van juni t/m oktober.

27. Silene dioica (Dagkoekoeksbloem)

Één van de allerbeste planten van deze lijst wat mij betreft! Dagkoekoeksbloem is geliefd bij bijen, hommels, dag- en nachtvlinders en allerlei andere insecten. Deze inheemse plant bloeit met felroze bloemen voor een bijzonder lange periode: van mei tot oktober. Plant dit roze pareltje in de zon op voedselrijke grond (vol humus) en dan komt deze vaste plant ieder jaar terug. Dagkoekoeksbloem wordt zo’n 40-90cm hoog.

28. Thymus vulgaris (Echte Tijm)

Tijm is natuurlijk welbekend als keukenkruid, maar wist je ook dat deze plant prachtig bloeit? De roze bloembolletjes verschijnen in mei en juni en trekken een heel scala van insecten aan, waaronder bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen. Tijm houdt van een zonnige standplaats in goed waterdoorlatende grond. De Tijm in mijn eigen tuin staat in een pot met grind en witzand geplant en groeit en bloeit als een zonnetje!

29. Tropaeolum majus (Oost-Indische kers)

Oost-Indische Kers is een plaatje om te zien met het typisch ronde blad en de gekleurde bloemen. Maar ook is Oost-Indische Kers een fantastische bijenplant in de zomermaanden. Deze eenjarige bloeit werkelijk overal uitbundig met rode, oranje en gele bloemen van juli t/m september.

30. Verbena bonariensis ‘Lollipop’ (IJzerhard)

IJzerhard is een bijenplant die je op menig lijstje met bijenplanten tegenkomt. En dat is terecht! Want IJzerhard werkt echt als een magneet voor bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders. Deze variant heet ‘Lollipop‘ en wordt zo’n 60cm hoog. Fijne maat voor in de volle grond, maar ook voor in potten. Verbena is een vaste plant, een echte zonaanbidder en bloeit lekker lang, van juli t/m oktober.

In deze blog vind je verschillende links naar de webshop van onze partner. Als je een aankoop doet via één van deze links, krijgt Wildi hiervoor een kleine vergoeding. Met deze vergoeding wordt deze website onderhouden. Dus mocht je bij willen dragen aan de groene missie van Wildi, dan kun je dat direct doen door een aankoop te doen via de links in deze blog. Geen zorgen, dit kost jou niets extra’s, maar je steunt ons project wel mee! 🙂

Dit vind je misschien ook interessant:

See this gallery in the original post