8 Beste Planten voor Natte Grond [FOTO’S]

 

Kamp jij met een drassige situatie in jouw tuin? Of je nu grond hebt die altijd nat is, grond hebt die soms overstroomt of een heuse wadi, in deze blog ontdek je de sterkste planten die goed groeien in natte grond.

Laat de regen maar vallen en de poelen maar ontstaan, want we gaan op zoek naar planten die gedijen in natte omstandigheden. Ontdek in deze blog hoe deze speciale categorie planten niet alleen het water omarmen, maar ook jouw tuin transformeren tot een weelderig, kleurrijk paradijs. Want welke planten zijn nu écht de kampioenen voor natte grond?

 

1. Ajuga reptans (Kruipend zenegroen)

Plant voor Natte Grond Ajuga reptans (Kruipend zenegroen)

Kruipend Zenegroen is zo’n fijne inheemse schaduwplant waar je altijd wel een plekje voor hebt. Van mei t/m juni bloeit Kruipend Zenegroen met paarse bloemetjes die hommels en bijen aantrekken. Kruipend Zenegroen is een vaste plant en bodembedekkend, waardoor dit plantje ieder jaar terug komt en zich langzaamaan uitbreid via wortelstokken. Zo vormt dit kleine schattige plantje na een paar jaar een heus bloementapijtje. Maar bang zijn voor woekeren hoef je absoluut niet. Kruipend Zenegroen vermeerdert zich door oppervlakkig uit te schieten. Een te veel aan deze plantjes snoei je eenvoudig weg.

 

2. Cardamine pratensis (Pinksterbloem)

Plant voor Natte Grond Cardamine pratensis (Pinksterbloem)

Een uitstekende keuze voor natte grond is de Cardamine pratensis, beter bekend als de Pinksterbloem. Met een hoogte van zo'n 40 cm is deze vaste plant een echte showstopper langs oevers en in wadi's. Zijn paarse bloemen stelen de show tussen april en juni, waardoor elke tuin een kleurrijk feestje wordt. Deze alleskunner voelt zich zowel thuis in de volle zon als in de halfschaduw. Dus, of je nu een zonnig hoekje hebt of een plekje dat wat schaduw kan gebruiken, de Pinksterbloem staat voor je klaar. En laten we niet vergeten dat hij niet alleen vochtige grond omarmt, maar ook winterhard is. Kortom, Cardamine pratensis is dé keuze als je op zoek bent naar een inheemse plant die jouw natte grond omtovert tot een kleurrijk paradijs.

 

3. Eupatorium cannabinum (Koninginnekruid)

Plant voor Natte Grond Eupatorium cannabinum (Koninginnekruid)

Eupatorium cannabinum, oftewel Koninginnekruid, groeit fantastisch in natte grond. Met een hoogte van 150 cm en vrolijke roze bloemen is deze vaste plant een fijne toevoeging voor wadi's en oevers. Van juli tot september trekt 'ie niet alleen bijen, hommels en zweefvliegen aan, maar ook vlinders. Deze topper voelt zich happy in de zon én halfschaduw. Winterhard, kleurrijk, maar doordat het een grote plant is, niet geschikt voor potten. Een inheemse held voor een natte en levendige, biodiverse omgeving!

 

4. Geum rivale (Knikkend nagelkruid)

Plant voor Natte Grond Geum rivale (Knikkend nagelkruid)

Geum rivale (Knikkend nagelkruid) is een bijzonder elf-achtig plantje voor in natte grond en naast vijvers. De oranje en boradeaux gekleurde bloemen steken op steeltjes hoog boven het blad uit, tot ongeveer 40 cm hoog. De bloemen knikken charmant naar beneden en beschermen daarmee de nectar en pollen tegen het wegspoelen door de regen. Tot grote blijdschap van de vele bijen en hommels die ervan eten! Knikkend nagelkruid is winterhard en wintergroen, wat het gehele jaar rond een weelderig effect geeft. Plant Knikkend nagelkruid in gewone tuinaarde of humusrijke grond en geef deze plan een plekje in de zon of halfzon.

 

5. Kalimeris incisa ‘Blue Star’ (Zomeraster)

Plant voor Natte Grond Kalimeris incisa ‘Blue Star’ (Zomeraster)

Kalimeris incisa 'Blue Star', ook bekend als Zomeraster, is een uitstekende keuze als je op zoek zijn naar een plant die zowel goed groeit in natte grond als ook normale of zelfs droge grond. Zomeraster is een alleskunner. De hoeveelheid bloemen aan deze vaste plant zijn heerlijk in het najaar. Van juni tot september bloeit Zomeraster met lichtpaarse, witte bloemen met een geel hartje. Fijne bijkomstigheid voor de bijen en andere insecten in je tuin, want die hebben aan deze plant een goede voedselbron.

 

6. Lythrum salicaria (Grote Kattenstaart)

Plant voor Natte Grond Lythrum salicaria (Grote Kattenstaart)

Grote Kattenstaart, oftewel Lythrum salicaria, steelt in deze lijst absoluut de show met zijn lange roze bloemaren. De verleidelijke roze bloemen bloeien van juni t/m augustus. Het fijne van deze vaste plant is dat ze wat hoogte toevoegt aan je tuin, want ze groeit tot 1 meter hoog. Plant Grote kattenstaart op een zonnige plek in natte grond, bijvoorbeeld aan de oever van je vijver. Deze inheemse schoonheid is winterhard, maar niet wintergroen. Grote kattenstaart is de waardplant voor het Boomblauwtje (een vlinder). 

 

7. Molinia caerulea ‘Moorhexe’ (Pijpestrootje)

Plant voor Natte Grond Molinia caerulea ‘Moorhexe’ (Pijpestrootje)

Een goede keuze voor natte grond en waterrijke omgevingen is de Molinia caerulea ‘Moorhexe’ (Pijpestrootje). Tussen al het bloemengeweld is een siergras een fijne toevoeging. Het Pijpestrootje is een siergras en groeit perfect in zonnige tot halfschaduwrijke gebieden. Met een hoogte van 70 cm voegt deze plant een elegante dimensie toe aan wadi's en oevers. In de bloeiperiode, van juli t/m september en zelfs door naar oktober verschijnen er lange bronskleurige aren. Zeer fraai. Zijn wintergroene eigenschap en windbestendigheid maken deze vaste plant extra waardevol. Ieder voorjaar knip je het oude, verdorde blad terug en groeit er al snel nieuw, frisgroen blad.

 

8. Persicaria amplexicaulis ‘JS Calor’ (Duizendknoop)

Plant voor Natte Grond Persicaria amplexicaulis ‘JS Calor’ (Duizendknoop)

Persicaria amplexicaulis ‘JS Calor’ is een perfecte keuze voor aanplant in natte gronden, wadi's en oevers. Deze plant is misschien wel de sterkste en meest betrouwbare uit deze lijst. Met zijn vurige rode bloemen die bloeien en pronken van juli tot oktober, brengt deze 100 cm hoge knapperd een flinke dosis kleur naar natte gronden, wadi's en oevers. Deze vaste plant groeit graag in de zon tot halfschaduw, en zijn winterharde karakter maakt hem tot een stoere doorzetter. Wil je wat pittige energie toevoegen aan je tuin? ‘JS Calor’ is de rode ster die je zoekt!

 
 

Wat zijn planten die tegen natte grond kunnen groeien?

Planten die goed groeien in natte grond delen bepaalde eigenschappen. Hun wortels passen zich vaak aan om zuurstof efficiënt te gebruiken, wat essentieel is voor ademhaling in door water verzadigde bodems. Ook zijn ze vaak goed bestand tegen langdurige wateroverlast. Deze aanpassingen zijn ontstaan ​​door evolutie en stellen deze planten in staat om te gedijen in natte omgevingen zoals vijvers, oevers en wadi's.

Waarom zijn planten de beste oplossing voor wateroverlast en natte grond in de tuin?

Planten zijn geweldige bondgenoten als het gaat om het tegen gaan van natte grond. Waarom? Omdat ze natuurlijke waterregelaars zijn! De wortels van planten nemen overtollig water op, waardoor de grond wordt ontwaterd en waterstagnatie wordt voorkomen. Maar dat is niet alles. Planten helpen ook erosie te verminderen door de bodemstructuur te versterken met hun wortels. Bovendien dragen ze bij aan het verbeteren van de bodemkwaliteit door organisch materiaal af te breken. Al deze processen samen maken planten onmisbaar voor het beheer en de optimalisatie van vochtige gronden. Kortom, ze bieden een effectieve en natuurlijke oplossing voor problemen met natte grond.

 

⚠️ Let op! Bijvriendelijk kan alleen maar biologisch zijn

Bij iedere plant in deze lijst vind je een link naar de betreffende plant in de plantenwebshop van Sprinklr. Deze toppers verkopen enkel biologisch gekweekte planten. En dat is cruciaal als je bijen, vlinders en andere nuttige bestuivers wilt helpen! Hoe dat precies zit én hoe je een ramp in je tuin voorkomt ontdek je in het artikel hieronder:

In deze blog vind je verschillende links naar de webshop van onze partner. Als je een aankoop doet via één van deze links, krijgt Wildi hiervoor een kleine vergoeding. Met deze vergoeding wordt deze website onderhouden. Dus mocht je bij willen dragen aan de groene missie van Wildi, dan kun je dat direct doen door een aankoop te doen via de links in deze blog. Geen zorgen, dit kost jou niets extra’s, maar je steunt ons project er wel mee! 🙂

 

Dit vind je misschien ook interessant

 
Noor

Noor is de auteur van tuinblog Wildi en liefhebber van ecologisch tuinieren, wildlife, unieke, zeldzame en doodgewone plantensoorten. Met een steeds groter groeiende collectie planten (haha, get it?) kan er steeds meer over worden geleerd en gedocumenteerd.

https://www.wildi.nl/
Vorige
Vorige

Welk Glas is het Beste voor mijn Tuinkas?

Volgende
Volgende

9 Beste Inheemse Schaduwplanten [FOTO’S]